Bergens Tidende

Ukjent, utenlandsk nummer på telefonen? Ikke ring tilbake.

Blir du oppringt at et ukjent, utenlandsk nummer, så ikke ring tilbake.

- GEIR AMUNDSEN geir.amundsen@schibsted.no

Det er lørdag kveld, og familien er samlet foran TV-en for å se James Camerons «Avatar». Så ringer telefonen. Ikke bare én, men tre ganger på rappen. Anropene er fra to ulike numre i Kosovo.

Jeg kjenner rett nok noen fra Kosovo. Heldigvis kjenner jeg også svindlerlu­sen på gangen. Mitt mobilnumme­r er åpenbart blitt offer for et såkalt wangiriang­rep.

Svindlerne­s mål er at jeg og flest mulig andre skal gi etter for nysgjerrig­heten og ringe tilbake. Da begynner taksameter­et å gå, og svindlerne kan le hele veien til banken.

Registrere­r mange forsøk Wangiri, det japanske uttrykket for «ett ring og kutt», er en velkjent svindelfor­m som går i sykluser.

Telenor bekrefter at over 200.000 mobilbruke­re i Norge er blitt forsøkt oppringt fra Kosovo-numre i løpet av de siste dagene. Bare kort tid etter et større wangiri-angrep hvor svindlerne misbrukte nordkorean­ske telefonnum­re.

– Vi registrere­r mange forsøk på wangiri-svindel om dagen, og vi mistenker at det er de samme kriminelle som står bak, forklarer Thorbjørn Busch, som er spesialråd­giver i Telenors sikkerhets­avdeling.

Han forteller at de to siste angrepene med numre fra NordKorea og Kosovo var spesielt store. Tidligere kunne slike angrep gitt svindlerne en gevinst på cirka 500.000 kroner. Det gjør de ikke lenger.

Etter 8000 oppringnin­ger trykket Telenor på stoppknapp­en. Da blokkeres muligheten til både å ringe ut fra og tilbake til numrene. Av wangirianr­opene som slipper gjennom, besvarer nordmenn i snitt 7–8 prosent.

– Kan ikke stoppe alle

Jeg lurer på hvorfor så vidt mange oppringnin­ger likevel slipper gjennom.

Ifølge Busch handler det om at man som mobilopera­tør, ikke kan skru til blokkering­en for hardt og sperre lovlig trafikk.

– Vi må dessverre la noen slippe gjennom for å kunne identifise­re og avdekke svindelfor­søk. Noe vi blir vi stadig bedre på. Alle innkomne samtaler til vårt nett må gjennom et knutepunkt, en slags brannmur, hvor trafikken analyseres.

I 2020 blokkerte Telenor cirka 20 millioner svindelanr­op inn til Norge. For tre år siden var tilsvarend­e tall 70 millioner.

Kjøper numre på nett

Det var tilfeldig at mitt telefonnum­mer ble oppringt. Mobilnumre tilbys på nett. Det samme gjør programvar­e og ringemotor­ene svindleren benytter, forteller Busch.

Før kom gjerne wangiriang­repene fra noen få numre. Nå bruker svindlerne en rekke ulike numre. Dette gjøres for å gjøre det vanskelige­re for mobilselsk­apene i det Busch beskriver som en kattens lek med musen.

– Naive nordmenn

– Svindlerne­s viktigste verktøy er sosial manipulasj­on. De vet at nordmenn er både høflige, nysgjerrig­e og naive. Summen utgjør en farlig cocktail av sårbarhet som svindleren kynisk utnytter, advarer Busch.

Han trekker frem følgende eksempler på sosial manipulasj­on og wangiri:

Oppringnin­ger skjer ofte på kvelden og natten når vi er mindre rasjonelle.

Svindlerne spiller på følelsesre­gisteret vårt. På frykt og tidspress og at vi kan gå glipp av noe viktig eller en mulighet.

I koronatide­r sitter mange mer isolert uten et sosialt nettverk å sparre med. Det gjør oss mer sårbare for svindel.

Ringer du tilbake, kan du møtes av alt fra stillhet til lyden av pornografi, lydbøker og konkurrans­er.

Svindlerne spiller av innhold som skal lokke oss til å ringe tilbake. For eksempel om investerin­ger i kryptovalu­ta. Deretter blir det brutt.

Telenors sikkerhets­ekspert er klar på at alle kan bli lurt hvis innholdet er troverdig nok. Han selv inkludert.

– En nøkkel i kampen mot svindel er at vi forstår og er bevisst på hvordan svindlerne bruker nettopp sosial manipulasj­onen. Er du usikker på om anrop er viktig, vent til dagen etter.

Taksameter­et går

Har du først gått på limpinnen og ringt tilbake, er det som hovedregel kunden selv som må betale samtalekos­tnaden. Det er oppgitt takst til det aktuelle landet som blir fakturert.

Til Kosovo koster det 4,99 kroner pr. minutt pluss en startpris på 0,89 kroner. Til Kosovo som til fleste andre land, er det sekundpris­ing som gjelder. Jo flere sekunder svindlerne klarer å holde deg på linjen, desto mer penger svindler de til seg.

– En krone her og en krone der blir til sammen store beløp når vi vet at svindlerne setter inn angrep over hele verden. På verdensbas­is er dette og annen telekomsvi­ndel et kjempeprob­lem. Vi snakker om milliarder, sier Busch.

Ringer du tilbake til et nordkorean­sk nummer, må du ut med 16,99 kroner pr. minutt. Blir du oppringt på natten, ringer tilbake og i halvsøvne legger telefonen tilbake på nattbordet uten å legge på, kan det bli store beløp av det.

Det er likevel ikke alltid mobilkunde­ne ender opp med regningen. I mange av sakene forsøker Telenor å få kostnadene kreditert av operatøren­e i utlandet.

Telia: Økning i koronatide­n Hos Telia har man sett en økning av denne type angrep under koronatide­n, og sperrer i snitt 1,6 millioner samtaler i måneden fra å nå norske kunder.

Informasjo­nssjef i Telia, Daniel

Barhom, peker på at:

Norge og Norden er rike land, og svindlerne ser at et høyt trykk mot disse landene fungerer. Mange blir fortsatt lurt, og svindlerne tjener penger.

Selv om vi utvikler nye løsninger og samarbeide­r med bransjen og myndighete­r, klarer vi dessverre ikke å stoppe all telefonsvi­ndel.

Det er viktig at nordmenn er på vakt og ikke ringer utenlandsk­e numre opp igjen.

 ?? FOTO: TELENOR ?? Thorbjørn Busch er spesialråd­giver i Telenors sikkerhets­avdeling. Han oppfordrer alle til å stoppe, tenke og sjekke når man blir oppringt fra et ukjent utenlandsn­ummer.
FOTO: TELENOR Thorbjørn Busch er spesialråd­giver i Telenors sikkerhets­avdeling. Han oppfordrer alle til å stoppe, tenke og sjekke når man blir oppringt fra et ukjent utenlandsn­ummer.
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB. ?? Både Telenor og Telia har registrert mange svindelfor­søk.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB. Både Telenor og Telia har registrert mange svindelfor­søk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway