Bergens Tidende

Karl Morten ble med Helseklage til Bergen

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Bare 3 av 97 medarbeide­re ble med videre ha Helseklage flyttet til Bergen. Det ga ny jobb til Karl Morten Bårdsen og 150 kolleger.

Karl Morten Bårdsen (49) kunne skilte med lang erfaring som jurist i det offentlige, da Helseklage søkte etter medarbeide­re til det nye kontoret i Bergen.

Han angrer ikke på skiftet av beite:

– Her får du bruke 100 prosent av tiden på å være jurist. Du kommer inn i et fagmiljø der ting er veldig godt tilrettela­gt og får lov å bruke faget ditt, sier han fornøyd.

Bårdsen er hovedtilli­tsvalgt for juristene og har 99 medlemmer. Det gjør Helseklage til det største samlede fagmiljøet for jurister i Bergen.

Sjokkbeskj­ed Flyttefors­laget kom som et sjokk for de ansatte i mai 2015. Seks klageinsta­nser slås sammen til et nytt nasjonalt klageorgan og flyttes fra Oslo til Bergen.

Sjefene var varslet dagen før. Ellers visste ingen noe.

Fire år tok det før flyttingen var unnagjort. I en fersk rapport blir erfaringen­e oppsummert:

Bare 3 av 97 medarbeide­re flyttet til Bergen.

Flyttingen kostet 83 millioner kroner. Vel halvparten gikk til ulike virkemidle­r for å holde på nøkkelmeda­rbeidere mens nyrekrutte­ring pågikk. Dobbel husleie, reising og økte IKTutgifte­r er andre store poster.

Klagesaken­e hopet seg opp i årene flyttingen pågikk. I 2018 nådde saksbehand­lingstiden for pasientkla­ger 23 måneder.

Kontorloka­lene ble ikke billigere i Bergen, slik departemen­tet forventet. Heller ikke venter Helseklage at lønnsnivåe­t blir lavere.

Rose-Marie Christians­en som var direktør i Pasientska­denemnda, ble utpekt til å lede hele omstilling­en.

Lang saksbehand­lingstid

– Er flyttingen fullført nå?

– Flyttingen er fullført etter planen. I løpet av de fem årene vi har jobbet med dette har mer enn 3000 søkt på utlyste stillinger hos oss. Vi sliter fortsatt med lang saksbehand­lingstid, særlig på pasientska­der og helseoppgj­ør. Det har vår største oppmerksom­het å gjøre noe med dette.

– Hvorfor vokste køene så voldsomt?

– Vi mistet mye kompetanse litt for tidlig og hadde ikke tilstrekke­lig med dobbeltbem­anning. Sakene vi behandler er veldig komplekse med mye tung medisin og juss, som det tar tid for nye medarbeide­re å beherske.

– I år har vi fått styrket budsjettet betydelig og vil ansette mellom 15 og 18 nye saksbehand­lere. Det vil hjelpe, sier Christians­en.

– Var det riktig å flytte Helseklage til Bergen?

– Den politiske beslutning­en har vi forholdt oss til. Vi har gjennomfør­t en god omstilling og Bergen har fått et nytt stort juridisk og medisinsk miljø, sier hun og tilføyer:

– Det var helt riktig å samle all helsefagli­g klagebehan­dling i én instans. Vi har fått en fleksibel og solid organisasj­on der vi kan flytte ressurser etter hvor klagemengd­en er størst.

Klagesaken­e strømmet på Tilsyn som ble flyttet ut av Oslo tidlig på 2000-tallet, opplevde også at produktivi­teten sank mens staben ble skiftet ut. Det løste tilsynene ved å redusere aktivitete­n.

Den muligheten hadde ikke Helseklage.

Klagesaken­e strømmet inn, selv om fagfolkene forsvant, påpeker rapporten.

Direktøren selv har bostedsadr­esse Lørenskog og pendler til Bergen.

Hun skal søke ny jobb østpå, når flyttingen nå er unnagjort.

– Jeg følte en veldig forpliktel­se til å stå løpet. Dette er drømmejobb­en min, så det blir sårt å gi den opp, sier RoseMarie Christians­en.

– Godt arbeidsmil­jø

Karl Morten Bårdsen mener Helseklage er blitt et stort pluss for juristmilj­øet i Bergen.

– Det betyr veldig mye at byen har fått denne store arbeidspla­ssen med mange ansatte og et fagmiljø der du blir godt ivaretatt.

I staben er det en blanding av nyutdanned­e og erfarne jurister.

– Og vi har et veldig godt arbeidsmil­jø, lokker tillitsman­nen, som snart skal få enda flere medlemmer.

 ??  ??
 ??  ?? Karl Morten Bårdsen mener Helseklage er blitt et stort pluss for juristmilj­øet i Bergen.
Karl Morten Bårdsen mener Helseklage er blitt et stort pluss for juristmilj­øet i Bergen.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? – Flyttingen er fullført, men vi sliter fortsatt med lang saksbehand­lingstid, sier direktør Rose-Marie Christians­en.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ – Flyttingen er fullført, men vi sliter fortsatt med lang saksbehand­lingstid, sier direktør Rose-Marie Christians­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway