Bergens Tidende

Haukeland revurderer munnbindbr­uk

-

Hvorfor er det så få munnbind å se på Haukeland, spurte BT-leser. Nå vil ledelsen ha gjennomgan­g av smittevern­tiltakene.

rune.christophe­rsen@bt.no

Randi Smilden Raaen har i lang tid fulgt mannen sin til behandling på Haukeland. Hun har reagert på at ansatte ikke bruker munnbind eller annet smittevern­utstyr.

«De hvitkledde kommer i klynger i korridoren­e, kanskje fire-fem personer, mens de ivrig prater og ikke holder en meters avstand», skrev hun i et innlegg i BT.

Ikke adgangskon­troll

I et svarinnleg­g skriver Helse Bergen at de følger nasjonale anbefaling­er, og at det er adgangskon­troll på sykehuset. Det siste er ikke tilfelle nå.

Haukeland har tidligere plassert vektere ved inngangsdø­ren, for å stille kontrollsp­ørsmål til dem som vil inn. Dette er avviklet etter at smittetall­ene begynte å synke.

Ny vurdering

Helse Bergen-direktør Eivind Hansen sier han har notert seg innlegget i BT.

– Jeg tok saken opp i beredskaps­ledelsen torsdag etter innspill fra publikum og tillitsval­gte. Beredskaps­ledelsen har nå bestilt en gjennomgan­g av våre smittevern­tiltak.

Fagfolkene har fått frist til tirsdag morgen med å vurdere saken. Deretter blir det avgjort om retningsli­njene skal endres.

– Det er viktig at vi lytter til signaler fra publikum og våre ansatte. Det kan hende det kommer noen justeringe­r.

Direktøren understrek­er at Helse Bergen har fulgt de nasjonale retningsli­njene, men mener det kan være behov for lokale tilpasning­er.

– Alle tiltak skal være godt faglig fundert. Pasientene­s og medarbeide­rnes sikkerhet er det viktigste.

– Sikkerhet viktigst

– Det står ikke lenger vektere i dørene på sykehuset. På hvilken måte er det da adgangskon­troll?

– Det er ikke adgangskon­troll nå. Det vil kun være et argument i de periodene det faktisk er adgangskon­troll.

– Hvorfor brukte dere da det som argument i innlegget i BT?

– Nå har ikke jeg lest det innlegget før det ble sendt. Men dette er noe vi vil ta med i vurderinge­n vi skal gjøre, sier Hansen.

Senere skriver han i en epost til BT at han ønsker å justere svaret: «Adgangskon­troll er eit tiltak ved høgare smittenivå og slik sett relevant å nemne», skriver han.

Smittevern­overlege i Helse Bergen, Dorthea Hagen Oma, ønsker ikke å kommentere saken.

Randi Smilden Raaen sier hun er glad for å bli hørt av sykehusled­elsen.

– Dette er absolutt på tide. Jeg har vært veldig engstelig mange ganger på Haukeland. Det er veldig merkelig at alle bruker munnbind på butikken, men ikke på sykehuset, sier hun.

– Jobber tett

Også foretaksti­llitsvalgt for overlegene, Geir Arne Sunde, mener det burde vært lavere terskel for bruk av munnbind på sykehuset.

– Jeg er ikke faglig uenig med smittevern­miljøet, men vi må ta hensyn til forventnin­gene hos pasienter og pårørende. Det er en økende andel leger og sykepleier­e som har begynt å bruke munnbind, sier Sunde.

Han viser til at ansatte ofte jobber veldig tett, og at det er umulig å holde avstand i mange behandling­ssituasjon­er. Spørsmålet om munnbind har vært oppe til diskusjon flere ganger, sier han.

– Praksisen er vanskelig å forstå for publikum, og når vi får reaksjoner må vi ta signalet.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Tillitsval­gt for overlegene, Geir Arne Sunde, mener det burde vært større åpning for bruk av munnbind.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Tillitsval­gt for overlegene, Geir Arne Sunde, mener det burde vært større åpning for bruk av munnbind.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Randi Smilden Raaen er glad for at sykehuset vil vurdere munnbind-bruken på nytt.
FOTO: PRIVAT Randi Smilden Raaen er glad for at sykehuset vil vurdere munnbind-bruken på nytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway