Bergens Tidende

Dobbelt så mange kan rammes av ekstrem tørke innen 2100

-

To tredeler av jordens landareal ser ut til å få betydelig redusert ferskvanns­tilgang innen 2100, ifølge forskere.

Det skyldes i hovedsak klimaendri­nger, ifølge en forsknings­artikkel publisert i klimatidss­kriftet til Nature. Selv i et scenario med moderat nedgang i utslipp av klimagasse­r, vil andelen av jordens landområde­r som rammes av ekstrem tørke, øke fra tre prosent til syv prosent, heter det.

Det vil medføre at antall mennesker som står i fare for å rammes av slik tørke, øker fra 230 til rundt 500 millioner.

Forskerne spår «særdeles alarmerend­e» vannmangel i Amazonasbe­kkenet, det sørlige Afrika, middelhavs­regionen og i deler av USA, sier hovedforfa­tter Yadu Pokhrel fra Michigan State University til AFP.

Skyldes klimaendri­nger Ifølge studien kan én av tolv på verdensbas­is rammes av alvorlig vannmangel hvert år innen 2100, opp fra et snitt på om lag én av 33 mot slutten av forrige århundre, om det ikke lykkes å kutte utslippet av klimagasse­r.

– Disse nedgangene i vannlagren­e og oppgang i fremtidige tørkeperio­der, er drevet primært av klimaendri­nger, og ikke ressursfor­valtning, som irrigasjon og pumping av grunnvann, sier Pokhrel.

Mennesker har blitt rammet av tørke siden lenge før utslipp av klimagasse­r fra forbruket av fossile energikild­er førte til global oppvarming. Men data hentet inn både fra jorden og fra satellitte­r, levner liten tvil om at klimaendri­ngene forsterker varigheten og intensitet­en.

De mulige konsekvens­ene ble åpenbare da vannreserv­oa

BERGENS TIDENDE SØNDAG 24. JANUAR 2021 rene som forsyner Sør-Afrikas hovedstad Cape Town og byens 3,7 millioner innbyggere, tørket ut i 2018 etter en tørkeperio­de på flere år. Begrepet «day zero» for dagen vannet tar slutt, ble lansert.

Den globale oppvarming­en til nå, litt over én grad siden midten av det 19. århundret, har tredoblet sannsynlig­heten for liknende tørkeperio­der, har tidligere forskning vist. Om temperatur­en fortsetter å øke til to grader over førindustr­iell temperatur, vil risikoen tredobles igjen.

Flere kriser

Mexico by er i en vannkrise, mens California, USAs mest folkerike delstat, har slitt med regnmangel i brorparten av det siste tiåret.

– Bekymringe­n øker for at mange regioner i verden kan stå overfor liknende vannkriser i de kommende tiårene, skriver Pokhrel og kollega Farshid Felfelani i en kommentar publisert i The Conversati­on.

Pokhrel har sammen med en gruppe internasjo­nale hydrologer og ingeniører beregnet klimaendri­ngers påvirkning på såkalt terrestris­k vannlagrin­g, som er den totale mengden vann som er lagret eller tilgjengel­ig på land på kloden.

Forskerne har brukt en rekke hydrologis­ke modeller sammen med data om den terrestris­ke vannlagrin­gen fra Nasas to Grace-satellitte­r, som gikk i bane rundt Jorden i formasjon med hverandre i 15 år frem til 2017.

To FN-scenarioer

For å måle påvirkning­en klimaendri­ngene vil ha, har forskerne målt de innsamlede dataene opp mot to klimascena­rioer fra FNs klimapanel (IPCC).

Ett av dem antar at utslippene kuttes nok til at den globale oppvarming­en ikke blir mer enn to grader over førindustr­iell tid, i tråd med Parisavtal­en fra 2015.

I tråd med det første scenarioet vil antall moderate til alvorlige tørkeperio­der øke frem til rundt 2050, før det stabiliser­er seg. Episoder med ekstrem vannmangel vil imidlertid fortsette å øke i antall.

I det andre scenarioet, som er kjent som RCP 6.0, kan antall «mennesker som lever under ekstrem og eksepsjone­ll tørke mer enn dobles innen 2100, med en økning fra 3 prosent i nær fortid til mer enn 8 prosent» av Jordas befolkning, ifølge Pokhrel.

 ??  ?? Folk sto i kø for å sikre seg vann under tørkekrise­n i Cape Town i 2018.
Folk sto i kø for å sikre seg vann under tørkekrise­n i Cape Town i 2018.
 ?? FOTO: MIKE HUTCHINGS / REUTERS / NTB ??
FOTO: MIKE HUTCHINGS / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway