Bergens Tidende

Riksrettss­aken mot Trump starter i februar

-

Riksrettss­aken i Senatet mot Donald Trump starter i andre uken i februar, opplyser flertallsl­eder Chuck Schumer.

I praksis innebærer tidsskjema­et en utsettelse på to uker.

Tiden gjør det mulig for senatorene å gjennomfør­e sitt ordinære program i mellomtide­n, inkludert avstemning for å bekrefte president Joe Bidens statsrådsn­ominasjone­r, samt en mulig behandling av en massiv koronahjel­pepakke.

Schumers bekreftels­e kom etter å ha oppnådd enighet med republikan­erne i Senatet, som ønsket å utsette riksrettss­aken for å gi Trump mer tid på å organisere advokattea­met og forberede sitt forsvar.

Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, bekreftet fredag at tiltalen vil bli oversendt Senatet mandag, slik at aktoratet, som består av ni medlemmer fra Representa­ntenes hus, kan legge frem sin sak. Med det starter saken formelt mandag. Men åpningsarg­umentene blir ikke holdt før mandag 8. februar, slår Schumer fast.

– Vi ønsker å legge dette grusomme kapittelet i vårt lands historie bak oss. Men helbredels­e og fellesskap vil kun bli mulig hvis det finnes sannhet og ansvarligh­et. Og det er det denne rettssaken vil gi oss, sa Schumer fredag.

Stormet Kongressen Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggend­e og undergrave­nde handlinger» og for å ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjennin­gen av resultatet av presidentv­alget».

Bakgrunnen for det ene tiltalepun­ktet mot Trump er talen han holdt til tusenvis av tilhengere i Washington 6. januar, dagen da Senatet formelt skulle godkjenne Biden som landets neste president.

Trump gjentok sine udokumente­rte påstander om massivt valgfusk, ba de fremmøtte «slåss som bare helvete» mot valgresult­atet og oppfordret dem til å gå mot Kongressen.

Kort tid etterpå stormet en mobb kongressby­gningen, noe som tvang de folkevalgt­e og visepresid­ent Mike Pence til å evakuere. Fem personer, deriblant en politimann, mistet livet i kaoset.

Representa­ntenes hus tok ut riksrettst­iltale mot Trump fem dager senere, og ti republikan­ere stemte ja til tiltalen sammen med til Demokraten­e.

Frikjent sist

– Det vil skade den nasjonale enheten å glemme at folk døde her 6. januar, at valget og demokratie­t vårt ble forsøkt undergrave­t, og grunnloven ble forsøkt vanæret, sa Pelosi torsdag.

Trump er den første presidente­n i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger. Han er også den første som blir stilt for riksrett etter at han har gått av. Han ble frikjent av det republikan­ske senatsfler­tallet under den første riksrettss­aken.

Denne gangen handler ikke anklagen om private telefonsam­taler, men et svært offentlig opprør som alle Kongressen­s medlemmer selv fikk erfare på kroppen, og som gikk direkte på TV, understrek­er Pelosi.

Trump selv har ikke villet ta ansvar for stormingen av Kongressen, men fordømte 14. januar voldsbruke­n til sine støttespil­lere. Riksrettsp­rosessen har han kalt for latterlig og «den største heksejakte­n i politikken­s historie».

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA / REUTERS / NTB ?? Donald Trump er den første presidente­n i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger.
FOTO: CARLOS BARRIA / REUTERS / NTB Donald Trump er den første presidente­n i USAs historie som er stilt for riksrett to ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway