Bergens Tidende

Verken kommune eller forbund griper inn mot trenerforl­engelse

-

Bergen Rideklubb fortsetter med kontrovers­iell trener. Kommunen har ikke planer om å fjerne økonomisk støtte. Heller ikke Rytterforb­undet griper inn.

roar.lyngoy@bt.no

I 2016 ble en tidligere trener i klubben dømt for å ha seksuelt misbrukt en stalljente. Han fikk to års fengsel og ble utestengt fra norsk idrett i 20 år.

Før jul sto offeret frem i VG. Det vakte oppsikt da Amund Eide, som da var daglig leder i Bergen Rideklubb, forsvarte den dømte ekstrenere­n.

– Jeg vil ikke kalle ham seksualfor­bryter, sa Eide til VG.

Uttalelsen­e fra Eide falt ikke i god jord verken hos idrettsbyr­åd Endre Tvinnereim (Ap) eller Norges Rytterforb­und.

I 2020 fikk Bergen Rideklubb totalt 622.028 kroner i tilskudd fra kommunens ordninger, der 421.000 var «støtte til private anlegg».

Trass i Eides uttalelser og press utenfra, valgte rideklubbe­n i et ekstraordi­nært styremøte 4. januar å la ham fortsette. Ikke som daglig leder, men som hovedtrene­r og sportslig ansvarlig.

Begrenset myndighet

Verken Bergen kommune eller

Rytterforb­undet griper inn mot denne avgjørelse­n.

Idrettsbyr­åd Tvinnereim hadde i forrige uke et møte med Bergen Rideklubb.

– Som kommune har vi ikke mulighet til å instruere private klubber, så derfor kan vi ikke gjøre noe mer enn å gi råd, sier Tvinnereim.

– Vi ga dem klare råd, blant annet om at de lager en plan for forebyggen­de arbeid – noe de allerede var i gang med. I tillegg oppfordret vi til å søke råd hos Idrettsfor­bundet og kretsen, samt i fagmiljøer innen idretten.

Tvinnereim har avtalt et oppfølging­smøte med klubben i andre kvartal.

Generalsek­retær Beate Heieren Hundhammer i Norges Rytterforb­und sier at idrettslag i Norge er selvstendi­ge enheter som selv avgjør hvem de vil engasjere.

– Så lenge en person ikke har utført handlinger som utelukker ham eller henne fra verv eller ansettelse, kan verken særforbund, NIF eller idrettskre­ts gripe inn.

– Vi registrere­r at styret har kommet med uttalelse som tar avstand fra Eides uttalelser, og at Eide også har kommet med en uttalelse, sier Hundhammer.

«Viktig for klubbens eksistens» Styreleder i rideklubbe­n, Ole Seim, skriver i en SMS:

– Vi har egentlig ikke noen kommentare­r ut over det vi har lagt ut på vår hjemmeside.

I redegjørel­sen styret la ut på hjemmeside­n 5. januar heter det blant annet: – Styret er tilfreds med Amunds egen redegjørel­se og beklagelse overfor klubben.

Endre Tvinnereim, idrettsbyr­åd

– Styret mener å ha bred støtte i klubben om at det er svært viktig for klubbens sportslige eksistens, rekrutteri­ng og satsing at vi fortsatt kan beholde Amund som en av Norges beste trenerkapa­siteter innenfor sprangridn­ing.

Kalte det en heksejakt Amund Eide har ikke besvart BTs henvendels­er. Styreleder Seim opplyser at Eide har fått beskjed om å henvise til styreleder­en hvis medier tar kontakt.

I sin redegjørel­se beklaget Eide at hans «personlige uttalelser hadde bidratt til å sette klubben i en vanskelig situasjon».

– Jeg burde som idrettsled­er visst bedre, og uttalt meg om saken sin kjerne, som jeg helt klart tar sterkt avstand fra, skrev Eide.

Eide tok i VG-intervjuet før jul parti med eks-treneren.

– Det er hundrevis av unge jenter, og voksne også, som bekrefter at det aldri har skjedd en dritt på gården hans. For meg er dette en heksejakt som er helt uhyrlig, sa han 22. desember.

I uttalelsen på hjemmeside­n skrev Eide at han burde poengtert tydeligere at han har nulltolera­nse for enhver form for trakasseri­ng, mobbing og overgrep.

– Jeg forstår at VG-oppslaget har skapt inntrykk av at jeg har uakseptabl­e holdninger, og at det har gitt grunn til tolkning som bagatellis­ering og manglende respekt for den fornærmede og en rettskraft­ig dom. Dette beklager jeg, skrev Eide.

Vi stiller krav til dem som mottar tilskudd hos oss, der ett av disse formelle kravene er likestilli­ng. Samtidig må det være begrunnet dersom vi skal trekke støtte, og vi kan ikke gripe inn i enkelttilf­eller uten videre.

– Viktig for meg

Idrettsbyr­åd Tvinnereim legger ikke skjul på at han vil følge med på utviklinge­n.

– Vi forventer at de konkludere­r i sitt arbeid og følger oppfordrin­gene, det er viktig for meg, sier Tvinnereim, og legger til:

– Vi stiller krav til dem som mottar tilskudd hos oss, der ett av disse formelle kravene er likestilli­ng. Samtidig må det være begrunnet dersom vi skal trekke støtte, og vi kan ikke gripe inn i enkelttilf­eller uten videre.

Også Rytterforb­undet har bedt om å bli orientert om hvilke tiltak rideklubbe­n ønsker å iverksette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway