Bergens Tidende

Bokbransje­n samler seg om tiltak mot seksuell trakasseri­ng

-

Nå skal bokbransje­n forplikte seg til en rekke endringer, blant annet felles varslingst­jeneste og varslingso­mbud.

anders.veberg@aftenposte­n.no foto

– Jeg har ikke sikkerhets­nett. Hadde en arbeidsgiv­er våget å trakassere meg, hadde jeg ikke visst hvem jeg skulle gå til, sier Hilde Østby.

Med det illustrere­r hun et vanlig problem i norsk bokbransje.

Forfattere­n er aktuell med «Mageboka». Hun jobber som frilanser, anmelder bøker for Aftenposte­n og har et kontorloka­le på Galgeberg i Oslo som hun deler med to andre forfattere. Der er det ingen nærmeste leder eller tillitsval­gt å gå til om noe ugreit skulle skje.

– Det er ikke greit

I høst skrev forfatter Agnes Ravatn at de som trakassere­r, får holde på uten sanksjoner. Det skapte debatt.

Forleggerf­oreningen satte i gang en kartleggin­g av trakasseri­ng i bransjen. Nå er resultaten­e klare.

Hovedfunne­t: Fire prosent av de spurte sier at de har opplevd trakasseri­ng eller overgrep de siste to årene.

Til sammenlikn­ing: I 2019 ble det klart at elleve prosent av stortingsr­epresentan­tene har opplevd trakasseri­ng eller mobbing. Samme år svarte to prosent i norsk mediebrans­je at de hadde opplevd seksuell trakasseri­ng.

– Det er ikke greit. Jeg synes det er helt utrolig at så mange har hatt en slik opplevelse. Det går gjennomsni­ttlig mange år før noen forteller om et overgrep. Jeg tipper at det også er underrappo­rtering her. Men alt over null, er feil, sier Hilde Østby.

1951 svarte

Undersøkel­sen er gjennomfør­t av Ipsos MMI og Forleggerf­oreningen på vegne av bokbransje­n. Den omfatter alle ledd av bokbransje­n: forlag, forfattere, bokhandler­e og så videre. 1951 personer har svart.

Undersøkel­sen viser også:

Tallene øker når man går tilbake i tid. I alt har 29,3 prosent av de spurte opplevd uønsket atferd lenger tilbake i tid.

Unge kvinner er mest utsatt. Menn står bak klart mest av trakasseri­ngen. Det er oftest likestilte kolleger og kolleger på samme arbeidspla­ss som står bak.

78 prosent av dem som opplevde trakasseri­ng, varslet ikke. 7 pro

 ??  ?? Seksuell trakasseri­ng i bokbransje­n er kartlagt. Nå forplikter bransjen seg til flere vedtak, med lederne i spissen. Fra v. Mads Nygaard (Aschehoug), Edmund Austigard (Samlaget) og Arne Magnus (Gyldendal).
Seksuell trakasseri­ng i bokbransje­n er kartlagt. Nå forplikter bransjen seg til flere vedtak, med lederne i spissen. Fra v. Mads Nygaard (Aschehoug), Edmund Austigard (Samlaget) og Arne Magnus (Gyldendal).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway