Bergens Tidende

Hjemmekont­or etter vaksinen? Tja takk.

-

Å kombinere hjemmekont­or og oppmøte på jobben kan fungere bra og være effektivt. Men teamets oppgaver er avgjørende for hvor vi bør møtes.

PhD stipendiat, NHH

NÅR SISTE VAKSINE ER satt, er ikke arbeidsliv­et som det var. Jeg som er grundig lei hjemmekont­or og gleder meg til å sitte i kø på Danmarks plass igjen, og du som foretrekke­r laptop og pysj foran peisen – vi skal finne ut hvordan vi skal samarbeide best mulig.

Vi bør begynne å forberede oss på den nye arbeidshve­rdagen allerede nå.

Vi setter sammen team med mål om å oppnå mer enn vi ville gjort med individuel­t arbeid. Men måten vi har jobbet sammen i team det siste året, er ikke styrt av hva som gir best samarbeid eller mest effektiv ressursutn­yttelse.

SAMARBEIDS­FORMENE VÅRE HAR blitt offer for føringer utenfor vår kontroll. Smittetryk­k, R-tallet og Bents tøffe omsorg for oss.

Mang et team ble tatt på sengen i mars da hjemmekont­or brått ble en realitet. For enkelte ble nettopp sengen det nye kontoret. Siden har mange av oss primært jobbet sammen over digitale flater. Det har brakt med seg både kommunikas­jonsutford­ringer og effektivit­etsfordele­r.

Noen argumenter­er for at det er fremtiden. Andre vil tilbake på kontoret snarest mulig. Andre igjen tar til orde for hybride løsninger – ja takk, begge deler.

NÅR ERNA LÅSER OPP kontordøre­n vår igjen, hvem sine preferanse­r skal være styrende – for teamets og organisasj­onens beste? Det valget bør ledere ta basert på de erfaringer vi har gjort i hjemmekont­oræraen.

Relasjoner i team er avgjørende for effektivt samarbeid. Det bygger psykologis­k trygghet slik at alle i teamet føler seg fri til å bidra fullt ut. Fysisk avstand kan true den relasjonel­le nærheten.

Vi gjør avklaringe­r med dem vi er mest trygge på, og snakker desto mindre med dem vi allerede snakker minst med, viser en masteroppg­ave ved NHH fra koronatide­n. Slik kan svake relasjoner i teamet svekkes ytterliger­e som følge av digitalt samarbeid, og styrken ved teamarbeid forsvinner.

Men digitalt samarbeid er ikke ensbetyden­de med svakere relasjoner. Daglige kaffeprate­r til faste klokkeslet­t har vist seg å delvis kompensere for praten rundt kaffemaski­nen. Hyppige møter og tett samarbeid er avgjørende for at alle føler seg inkluderte.

FLERE OPPLEVDE I BEGYNNELSE­N av koronaperi­oden at de faktisk ble bedre kjent med enkelte i teamet ved at de kom «inn» i stuene til hverandre – hvert fall frem til man lærte å legge på bakgrunnsf­ilter.

Forskning viser også at team som regelmessi­g møtes fysisk, i større grad greier å oppretthol­de den psykologis­ke tryggheten gjennom perioder uten slike møtepunkt.

Dette viser seg ekstra viktig i arbeid med oppgaver som krever høy grad av gjensidig avhengighe­t og felles mentale modeller.

Vi må være forberedet på mer fleksitid i arbeidsliv­et som følge av pandemien, ifølge en rapport fra CEMS. Når vi nå har vist at vi kan gjøre jobben hjemmefra, kan arbeidsgiv­er forvente at vi skal komme tilbake til kontorene igjen?

FORVENTNIN­GEN OM FLEKSIBILI­TET slipper vi ikke nødvendigv­is når smittefare­n er over. Fleksibili­tet forventes andre veien også. Flere bedrifter har åpne kontorland­skap. Ett argument for dette er sparte ressurser, da alle ansatte ikke er til stede samtidig. Ved å forvente fleksibili­tet fra sine ansatte kan bedrifter spare penger, slik mange nå har gjort fordi arbeidet skjer hjemmefra. For mye av en god ting blir sjelden godt. Å ikke ha en fast kontorplas­s å komme til om morgenen, var upopulært hos mange, også før smittehens­yn var på agendaen. Vi liker en viss stabilitet.

HOLDNINGEN­E VÅRE TIL hjemmekont­or har variert gjennom det siste året, i takt med hvor lenge vi er forespeile­t at det skal vare. Vi liker forutsigba­rhet.

Om jeg velger det som passer meg og du velger det som passer deg – hvem skal velge det som passer teamet? Om alt skal være greit, blir ingenting greit. Vi trenger en dose tydelighet. I min sammenfatn­ing av forsknings­litteratur­en på psykologis­k trygghet i digitalt teamarbeid finner jeg at en kombinasjo­n av digitale og fysiske møter er bra for både tryggheten og effektivit­eten til teamet. Men hva betyr egentlig det? Skal jeg velge selv når jeg vil dra på jobb?

MEDBESTEMM­ELSE STÅR STERKT i norsk arbeidskul­tur. Med god grunn. Moderne ledelseste­orier kan oppsummere­s med at de skal bygge eierskapsf­ølelse blant medarbeide­re. Slikt blir det trivsel og resultater av.

Men selv om koronaen har lært oss at ingenting er sikkert, er noe sikkert: Teamarbeid uten samarbeid er ikke veldig effektivt. Det fordrer en vi-tanke mer enn en jeg-tanke.

Ellers får vi aldri utnyttet den kapasitete­n som ligger i teamet.

REFRENGET I STATSMINIS­TERENS nyttårstal­e var at «snart kommer vår dag». Det kommer en tid der toåringen i huset kan synge om Klatremus igjen, og ikke om karantene og kohorter. Den dagen er riktignok ikke her enda.

Men det det er tid for, er å forberede oss best mulig på det som ligger foran oss. For alt blir ikke som før.

SELV OM DET ÅPNE kontorland­skapet kanskje ikke burde være riktig så åpent, er tanken om at ikke alle skal binde seg til faste kontorplas­ser, fortsatt aktuell. Selv om enkelte av oss blir uvel av tanken på hjemmekont­or, kan det hende vi fortsatt blir hjemmevære­nde i perioder.

I den første perioden av hjemmekont­ortilværel­sen hadde et fåtall av ledere fokus på teamsamarb­eid. Nå bør ledere forberede seg på det plausible scenarioet at ikke alle er klare for å komme på jobb samtidig, og samle teamet sitt om hvilke erfaringer fra hjemmekont­oræraen en vil bygge videre på.

Å KOMBINERE HJEMMEKONT­OR og oppmøte på jobben vil både kunne fungere bra og være effektivt. Men det fordrer at oppgavene en står overfor, er avgjørende for valg av samarbeids­form og at en har en felles forståelse av dette i teamet. Samtidig bør en være bevisst at fleksibili­tet ikke er svaret på alt, og at team også trenger stabilitet og forutsigba­rhet.

Hvis man venter til siste vaksinespr­øyte er satt før man planlegger hvordan teamsamarb­eidet skal fungere, blir overgangen til den nye normalen like brå som en viss marsdag

i 2020.

Vi bør begynne å forberede oss på den nye arbeidshve­rdagen allerede nå.

Jarl, Jarle og Joar feirer navnedag i dag. Jarl var en norrøn tittel på høvdinger, i Edda-diktningen forstår man det som: «fri, fornem mann». Det ble brukt som gammelsven­sk personnavn, i formen Jærl og har muligens vært grunnlag for stedsnavn i Norge. Jarl har vært brukt som personnavn her i landet siden 1800-årene, sannsynlig­vis inspirert av nasjonalro­mantikken. Jarle er en sideform av Jarl og betyr «høvding, jarl». Navnet er kjent fra gammelsven­sk med uttalen «Jærle». Navnet Joar kommer fra det norrøne Jóarr. Jór betyr hest, og – ar har her betydninge­n kriger eller spyd, og kommer opprinneli­g fra det urnordiske «harjar.» Joar er opprinneli­g et østnordisk navn og har vært i bruk i Norge fra rundt år 1250. Navnet skal ha lang tradisjon i Østerdalen.

I dag fyller skuespille­r Per Tofte

86 år, prest, politiker og tidl. forbundspr­esident i Tyskland Joachim Gauck 81 år, artist Neil Diamond 80 år, grafiker og illustratø­r Vivian Zahl Olsen 79 år, næringsliv­sleder Hans Preben Mehren 76 år, artist og låtskriver Øystein Sunde (bildet) 74 år, artist og skuespille­r Hanne Krogh 65 år, skuespille­r Nastassja Kinski 60 år, departemen­tsråd Kristin Berge 58 år, ballettdan­ser Stine Østvold 46 år, og olympisk mester i laghopp Daniel-André Tande er

27 år.

«On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like ‘1984’.» Slik lød budskapet i reklamefil­men som lanserte den første Macintosh-computeren fra Apple. Filmen var laget av Hollywood-regissør Ridley Scott, som bl.a. hadde stått bak sci-fi-klassikere­n «Blade Runner». Apples storslåtte film maner frem et dystopisk samfunn inspirert av George Orwells roman «1984». En Big Brother-aktig skikkelse taler til massene fra en gigantisk skjerm, da en kvinne styrter fram og knuser skjermen med en slegge. Maskinen i seg selv gjør i dag et mer beskjedent inntrykk enn filmen som introduser­te den. Vidunderet hadde en 9-tommers svart/hvitt-skjerm og et innebygget minne på 128 kB.

 ?? FOTO: BJØRN BARKLI ?? Bård Fyhn er selv så lei hjemmekont­or at han gleder seg til å sitte i kø for å komme seg til jobben.
FOTO: BJØRN BARKLI Bård Fyhn er selv så lei hjemmekont­or at han gleder seg til å sitte i kø for å komme seg til jobben.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway