Bergens Tidende

Osloregion­en stenges ned

-

Det innføres strenge smittevern­tiltak i nabokommun­ene til Nordre Follo og ni andre kommuner. Det oppjustere­s til rødt nivå i barnehager og skoler.

Alle butikker, med unntak av matbutikke­r, apotek og bensinstas­joner, ble stengt fra klokken 12 lørdag, opplyser Helsedepar­tementet. Dette gjelder også Vinmonopol­et.

De nye tiltakene, som i første omgang gjelder til 31. januar, gjelder for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Kommunene har i underkant av én million innbyggere.

Et ukontrolle­rt utbrudd av den britiske virusvaria­nten førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen. Det bor 60.000 i Nordre Follo, og det er stor trafikk til og fra nabokommun­ene. Den muterte virusvaria­nten kan ha vært i omløp i flere dager.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet. Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag. Dersom virusmutas­jonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringe­n innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sier helseminis­ter Bent Høie.

Rødt nivå på skoler Skolene og barnehagen­e i Oslo-regionen skal fremover drives på rødt nivå. Videregåen­de skoler har digitalt undervisni­ng i uke 4.

– Kommunal smittevern­myndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagen­e dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesitu­asjonen tilsier det, heter det i tiltakene fra departemen­tet.

De videregåen­de skolene må forberede overgang til rødt nivå fra uke 5, mens videregåen­de skoler som allerede er på rødt nivå, også skal ha heldigital undervisni­ng i uke 4.

Lokalene ved universite­ter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter den neste uken. All undervisni­ng og planlagte arrangemen­ter skal utsettes eller gjøres digitale.

– Strengeste siden 12. mars I tillegg til butikker skal også serverings­steder, treningsse­nter, biblioteke­r, museer, kinoer og andre kultur- og underholdn­ingssteder holdes stengt.

Allerede fredag kveld meldte Deichman at de stengte sine biblioteke­r i Oslo. Det er første gang siden nedstengin­gen i fjor vår.

– Vi innfører nå de strengeste tiltakene siden 12. mars i de ti kommunene. På noen områder går vi enda lenger enn i mars, sier Høie.

– Jeg vet at dette vil føre til en krevende hverdag for mange, og at mange går en usikker tid i møte. Vi gjør nå det vi kan for å stanse dette utbruddet med kraftige tiltak, slik at vi raskt kan få kontroll og lette på de mest inngripend­e tiltakene. Sammen har vi klart å slå ned smitten flere ganger, og sammen kan vi klare det igjen, sier statsråden.

FHI-direktør Camilla Stoltenber­g sier at de har vurdert om det er hensiktsme­ssig med såkalt ringvaksin­er, der alle som har vært i umiddelbar kontakt med en smittet person vaksineres.

– Det vil være effektivt om utbruddet er klart avgrenset og kan stanses innenfor en liten geografisk grense. Det er vår vurdering at dette ikke er hensiktsme­ssig. Det er klare indikasjon­er på at dette utbruddet har spredd seg til flere steder, og det vil ta lang tid før personer vil være fullvaksin­ert.

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? – Dette er en svært alvorlig situasjon, sier helseminis­ter Bent Høie (H).
FOTO: BERIT ROALD / NTB – Dette er en svært alvorlig situasjon, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway