Bergens Tidende

Krever at det ryddes opp på Fridalen skole

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no

Mikkel Grüner (SV) krever at skolebyråd Endre Tvinnereim rydder opp på Fridalen skole. Men Utdannings­forbundet er kritisk til en høring om saken.

– Det ser ut til at skolebyråd­en fullstendi­g har mistet kontrollen over en skole i Bergen. En slik situasjon er helt uakseptabe­l, sier Mikkel Grüner, som leder Utvalg for barnehage, skole og idrett.

Reaksjonen­e har vært sterke etter tirsdagens møte om situasjone­n på Fridalen skole, der mobbesitua­sjoner, arbeidsmil­jø og Saltkirken­s kulturskol­e og leksehjelp var tema.

Foreldre hevdet blant annet at barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole.

– Jeg har nesten ikke ord som kan beskrive hvor ille dette er. Sånn skal vi ikke ha det på en offentlig skole, sier Grüner om foreldrene­s beskrivels­er.

Skolebyråd Endre Tvinnereim tilbakevis­er kritikken. Han svarer lenger nede i saken.

Flertall for høring Utvalgsled­eren er kritisk til skolebyråd­ens håndtering av situasjone­n på Fridalen skole.

– Jeg er rasende. Mitt inntrykk er at man gjør minst mulig med denne saken og håper at det går over, sier Grüner.

Sammen med Cesilie Tveit (FNB) og Eivind Nævdal-Bolstad (H) tok utvalgsled­eren initiativ til møtet.

Onsdag ble det klart at det er flertall for høring om situasjone­n på Fridalen skole. Både Høyre og FNB ønsker dette. Grüner er også åpen for at SV vil stemme for høring.

– Skremmende og ubehagelig Eivind Nævdal-Bolstad (H) sier at møtet gjorde sterkt inntrykk.

– Vi har konkludert med at vi ønsker å kreve høring i saken. Det var skremmende og ubehagelig å høre hvordan foreldrene opplever elevenes hverdag, sier Eivind Nævdal- Bolstad (H). Han peker på at foreldrene som deltok og byrådsavde­lingen har helt ulik oppfatning av situasjone­n.

En høring vil gi flere mulighet til å fortelle hvordan de opplever situasjone­n på skolen.

– Jeg kan ikke legge denne saken fra meg før vi har undersøkt nærmere, og ikke minst åpnet for at lærerne selv har fått muligheten til å gi sine innspill om situasjone­n, sier Nævdal-Bolstad.

Kritisk til høring

Bente Ingeborg Myrtveit er leder i Utdannings­forbundet i Bergen. Hun forteller at fagforenin­gen har vært involvert på Fridalen skole siden det første varselet om arbeidsmil­jøet ble sendt.

Myrtveit er kritisk til at det nå ser ut til å bli høring om saken.

– Jeg har full forståelse for at både foreldre og lærere er frustrerte. Fridalen skole må få arbeidsro til å jobbe systematis­k med arbeidsmil­jøet både for barn og ansatte. Da hjelper det ikke å hele tiden rippe opp i de problemene som har vært. Jeg tror ikke utvalget klarer å skille mellom hva som er politikern­es rolle og hva som er arbeidsgiv­ers ansvar, sier hun.

Skolebyråd­en: – Det er trist Skolebyråd Endre Tvinnereim deltok også på tirsdagens møte. Han forteller at foreldrene­s uttalelser om situasjone­n på Fridalen skole gjorde inntrykk.

– Det var sterke beskrivels­er og jeg tar bekymringe­ne deres på det største alvor. At de opplever samarbeide­t med byrådsavde­lingen som vanskelig, synes jeg er trist, sier Tvinnereim.

Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Mikkel Grüner, som mener at skolebyråd­en har mistet kontrollen over Fridalen skole.

– Nei, det stemmer ikke. Jeg har vært løpende orientert om situasjone­n så lenge jeg har vært byråd. Jeg har etterspurt oppdaterin­ger og sikret at skolen har hatt nødvendige ressurser, sier Tvinnereim.

Ekstra lærerstill­inger Byråden peker på at det er satt inn to ekstra lærerstill­inger på Fridalen skole, og at ressursper­soner fra Team Skyfritt og Bergen kompetanse­senter for læring bistår skolen. Dette er kommunens antimobber­essurser.

– Er dette tilstrekke­lig? – Dette er tiltak som vi mener har god effekt og som er riktige nå, sier byråden.

Mikkel Grüner sier også at han opplever at tirsdagens møte er blitt motarbeide­t. Heller ikke dette kjenner byråden seg igjen i, men han sier at det har vært utfordring­er underveis.

– Jeg har vært bekymret for personvern og konfidensi­alitet. Bergen kommune er arbeidsgiv­er og skal beskytte varslere. Jeg har bedt om juridiske råd for å gjøre dette på en ryddig og god måte, sier Tvinnereim.

Han sier at han tar kravet om høring til etterretni­ng.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Mikkel Grüner sier han er skremt og overrasket over situasjone­n på Fridalen skole.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Mikkel Grüner sier han er skremt og overrasket over situasjone­n på Fridalen skole.
 ?? BJØRN ERIK LARSEN
ARKIVFOTO: ?? Skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Mikkel Grüner SV).
BJØRN ERIK LARSEN ARKIVFOTO: Skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap) kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Mikkel Grüner SV).
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Eivind Nævdal-Bolstad (H) vil ha høring om situasjone­n på Fridalen skole.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Eivind Nævdal-Bolstad (H) vil ha høring om situasjone­n på Fridalen skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway