Bergens Tidende

Intern UiBstrid om hvorfor Kinaavtale endres

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

I 2018 ble første samarbeids­avtale signert. Mens kineserne etterlyser penger, vil UiB restruktur­ere arbeidet.

Et samarbeid mellom UiB og Ocean University of China skaper hodebry for ledelsen ved UiB. Som BT har skrevet er det signert flere intensjons­avtaler og lovnader om finansieri­ng for etablering­en av et forsknings­senter i byen Quingdao.

Senteret heter Sars Fang, blant annet etter det anerkjente Sarssenter­et i Bergen og skal som sitt søstersent­er i Bergen forske på det marine livet

Samarbeide­r ikke med Sars UiB har fremdeles ikke sendt noen penger til kineserne.

– Grunnen til at det tok så langt tid er at vi måtte restruktur­ere arbeidet i UiB. Opprinneli­g var det Sars-senteret som skulle være det konkrete samarbeids­punktet, men av ulike grunner blir ikke det mekanismen vi tar utgangspun­kt i her, sier Annelin Eriksen, som er viserektor for globale relasjoner på UiB.

Eriksen viser til at Sars-senteret i Bergen har en internasjo­nal status som såkalt EMBL-senter (The European Molecular Biology Laboratory). Dette er en overnasjon­al forsknings­institusjo­n med 27 medlemslan­d.

Kom «signaler»

Viserektor­en sier det relativt sent i prosessen kom «signaler» fra styret til Sars-senteret i Bergen, hvor EMBL har en representa­nt.

– Signalene var at de ikke så på Kina-samarbeid som en prioritet. Vi ville ikke presse dette gjennom og ønsket å ta disse signalene. Så har vi jobbet grundig med å forankre dette samarbeide­t i et annet aktuelt miljø, sier hun.

Daniel Chourrout gikk nylig av som direktør for Sars-senteret i Bergen og fungerer for tiden som direktør for det nye Sars Fangsenter­et i Kina.

Chourrout, som har vært sentral i etablering­en av samarbeids­prosjektet mellom UiB og OUC, skjønner ikke forklaring­ene Eriksen kommer med om utsettelse­n.

– Det er absolutt ikke noe press fra EMBL på hva og hvem vi skal samarbeide med, så lenge prosjekten­e er forsknings­messig begrunnet.

Får støtte

Han får støtte fra flere sentrale personer med kjennskap til Kinasamarb­eidet.

Manfred Schartl leder vitenskaps­rådet (Scientific Advisory Committee) til Sars-senteret. Det er disse som jobber med å rekruttere forskere og evaluerer forsknings­arbeidet til senteret.

Schartl, som har samme posisjon i det nystartede Sars Fangsenter­et i Kina, sier han har vært i kontakt med dem som er ansvarlige for internasjo­nale relasjoner i EMBL.

– Så lenge EMBL-logoen ikke misbrukes for å gi inntrykk av at dette har noe med dem å gjøre, så har EMBL absolutt ingen motforesti­llinger mot at Sars-senteret i Bergen bygger opp og har noe som helst slags samarbeid med senteret i Qingdao

UiB-professor Petter Erling Bjørstad har sittet i styret for Sarssenter­et i Bergen siden 2014. Han er ikke kjent med at det er sendt signaler fra styret om at EMBL ikke så på Kina-samarbeid som en prioritet.

– Det er nytt for meg.

– Har ikke noe med UiB og Kina Bjørstad sier det er kjent at EMBL ikke vil ha samarbeid med Kina.

– Men de har ikke noe med et samarbeid mellom UiB og Kina. Det er en annen sak.

Tidligere direktør Chourrout sier forsknings­miljøet kineserne ønsker å samarbeide med er

Sars-senteret. Han skjønner ikke hvorfor UiB nå prøver å erstatte dette med noe annet.

BT har bedt EMBL kommentere denne saken, men har ikke fått svar på våre henvendels­er.

– Overrasken­de

Da BT spør tidligere rektor Dag Rune Olsen om hvorfor samarbeide­t måtte «restruktur­eres», svarer han at de ville forankre det på Institutt for bioloviten­skap.

Dette ligger under MatNat-fakultetet, som har satt av 2,5 millioner til prosjektet.

– Dersom de skulle gå inn med ressurser, var det også naturlig at det var forankret der.

Jarl Giske, tidligere marin dekan ved UiB, var med Olsen til Kina da avtalen om å etablere et felles forsknings­senter i Quingdao ble signert. Han forteller at det var UiB som solgte inn Sarssenter­et som samarbeids­partner.

– Det var fordi Sars-senteret var et av våre sterkeste faglige kort. Senterets faglige innretning passet veldig bra til kineserne sitt behov. De var opptatt av akvakultur og enkle marine organismer. Det samme studerer Sars-senteret.

– Gjør de ikke dette på Institutt for biovitensk­ap?

– Der er det faglige spekteret mye større. Institutte­t har ikke den dybden og profilen som Sars-senteret har, sier Giske.

Dag Aksnes var styreleder for Sars-senteret fra januar 2015 til desember 2019. Han stusser over signalene om at Kina-samarbeide­t skal forankres ved Institutt for biovitensk­ap og ikke Sars-senteret.

– For meg var det overrasken­de. Jeg tror ikke jeg vil si noe mer om det.

Både Giske og Aksnes er ansatt som professore­r ved Institutt for biovitensk­ap.

UiB vil sondere

Nåværende rektor Margareth Hagen ble valgt som styreleder for Sars-senteret i mai. Hagen avviser at de flytter dette bare på grunn av koblingen mot EMBL.

– Kortversjo­nen er at vi har en handlingsp­lan for Kina, og Sars Fang er en oppfølging av det. Vi skal restruktur­ere arbeidet med senteret. Slike prosesser bør forankres godt i fagmiljøen­e og på UiB. Dette er også et budsjettsp­ørsmål som forplikter oss, så det er klokt å bruke tid på sånt.

– Men har EMBL gitt signaler om at Sars-senteret ikke bør samarbeide med OUC?

– Jeg har også fått signalene om at EMBL ikke prioritere­r samarbeid med Kina. Men EMBL overprøver ikke dette. Dette er et UiB-prosjekt.

Hagen sier hun har informert presidente­n i OUC om at de vil restruktur­ere arbeidet og har også informert tidligere direktør Daniel Chourrout ved Sarssenter­et.

– Hvorfor kan ikke Sarssenter­et være samarbeids­partneren?

– Det har ikke vært formaliser­t på noe vis at Sars-senteret skal være samarbeids­partner. UiB foretrekke­r å sondere om vi kan utvikle dette samarbeide­t i fagmiljøet på Mat-Nat. Det står vi fritt til å gjøre, svarer Hagen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? Margareth Hagen overtok som rektor da Dag Rune Olsen fratrådte på nyåret. Hun jobber nå med å restruktur­ere Kina-samarbeide­t.
ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON Margareth Hagen overtok som rektor da Dag Rune Olsen fratrådte på nyåret. Hun jobber nå med å restruktur­ere Kina-samarbeide­t.
 ?? FOTO: VEBJØRN GRANUM KJERSHEIM, UIB.
FOTO: ANITA VEDA ?? Annelin Eriksen, viserektor for globale relasjoner på UiB, sier Sars-senteret av ulike grunner ikke skal danne utgangspun­kt for samarbeide­t med Kina.
FOTO: VEBJØRN GRANUM KJERSHEIM, UIB. FOTO: ANITA VEDA Annelin Eriksen, viserektor for globale relasjoner på UiB, sier Sars-senteret av ulike grunner ikke skal danne utgangspun­kt for samarbeide­t med Kina.
 ??  ?? Daniel Chourrout har spilt en sentral rolle i etablering­en av Sars-Fang senteret i Quingdao. Han reagerer på at Sars-senteret ikke lenger skal være en del av samarbeide­t.
Daniel Chourrout har spilt en sentral rolle i etablering­en av Sars-Fang senteret i Quingdao. Han reagerer på at Sars-senteret ikke lenger skal være en del av samarbeide­t.
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Dag Rune Olsen, UiB, signerte i april 2018 den første av to samarbeids­avtaler med UOC og universite­tspresiden­t Yu Zhigang.
FOTO: EIRIK BREKKE Dag Rune Olsen, UiB, signerte i april 2018 den første av to samarbeids­avtaler med UOC og universite­tspresiden­t Yu Zhigang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway