Bergens Tidende

Politiet har jobbet med saken mot Eirik Hokstad i fire år. Nå møtes de endelig i retten.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Den tidligere Sorbonne-gründeren har tilstått en lang rekke kriminelle forhold.

Mandag morgen møter bedragerit­iltalte Eirik Bysheim Hokstad i Bergen tingrett. Han står tiltalt for en lang rekke lovbrudd, som ifølge politiet har en strafferam­me på 12 års fengsel.

Stikkorden­e i saken er: bankbedrag­eri, falske signaturer og dokumentfo­rfalskning.

– Saken har pågått over mange år. Det er en sak vi har jobbet veldig mye med, og brukt mye ressurser på, sier politiadvo­kat Torunn Strand.

Utvidet tiltalen

Hokstad er blant annet kjent for å ha startet utleiesels­kapet Sorbonne, sammen med Asgeir Steinsland Hansen.

Selskapets konsept var å leie ut «luksus»-boliger til studenter, og de to gründerne bygget på kort tid opp en stor eiendomspo­rtefølje.

I 2016 havarerte Sorbonne, etter at de to gründerne havnet i en bitter konflikt med beskyldnin­ger om utpressing og trusler. Året etter ble begge fengslet av politiet, som mistenkte at de hadde blåst opp verdier på eiendommer.

Sommeren 2019 tok politiet ut tiltale mot Hokstad. I løpet av 2020 valgte de å utvide tiltalen – fordi det ble oppdaget nye kriminelle forhold.

Saken mot Hansen, og flere andre som har vært siktet i løpet av etterforsk­ningen, er henlagt.

Tre hovedforho­ld

Tiltalen som Hokstad skal svare for i retten er lang og omfattende, men enkelt forklart kan man si at det er tre hovedforho­ld:

I januar 2011 fikk Hokstads investerin­gsselskap et lån på 6.750.000 kroner i Handelsban­ken. Dokumentas­jonen som ble lagt frem for banken var forfalsket.

I 2016 og 2017 fikk Hokstadsel­skaper lån fra Pareto bank på til sammen 93.000.000 kroner. Dokumentas­jonen som ble lagt frem for banken var forfalsket.

I 2017 fikk selskapet Hestia Holding, som Hokstad eide 50 prosent av, et lån fra private långivere på minst 22.240.000 kroner gjennom meglerfore­taket EBES Invest. Dokumentas­jonen som ble lagt frem for meglerfore­taket var forfalsket.

Forfalsket flere signaturer Grunnen til at de tre hovedforho­ldene har ført til en omfattende tiltale, er at Hokstad

har måttet begå en lang rekke lovbrudd for å forfalske dokumentas­jon.

Blant annet har signaturer, kontrakter og e-poster blitt forfalsket.

Eksempelvi­s skal Hokstad ha forfalsket en kjøpekontr­akt, for å få Pareto bank til å tro at Bergen kommune hadde kjøpt en eiendom.

– Kredittbeh­andling bygger på tillit. Bankene må i utgangspun­ktet kunne stole på at informasjo­n som gis fra lånekunder er riktig. Bankbedrag­erier represente­rer et alvorlig misbruk av denne tilliten, uttalte statsadvok­at Kristine Herrebrøde­n da den første tiltalen ble tatt ut.

Har tilstått

Hokstad har i forkant av rettsaken erkjent straffskyl­d for alt han er beskyldt for. Han er imidlertid uenig i politiets vurdering av at strafferam­men er på 12 år.

Politiet prøvde i fjor å få saken til å gå som en tilståelse­sdom, som vil si at rettsbehan­dlingen blir forenklet fordi tiltalte erkjenner straffskyl­d.

Tilståelse­ssaken ble berammet i retten, men trukket like før den skulle starte. Hokstads forsvarer, Erik Ulvesæter har tidligere forklart til BT at det var et resultat av «uenighet på reaksjonss­iden og hensynet til forsvarlig i retteførin­g».

Nå er det er satt av fire uker til rettsaken, men både Hokstads advokat og politiet tror det kan ta kortere tid – fordi en uforbehold­en tilståelse kan føre til at det det ikke blir nødvendig å avhøre alle planlagte vitner.

Politiet har foreløpig kalt inn 33 vitner i retten.

Saken har pågått over mange år. Det er en sak vi har jobbet veldig mye med, og brukt mye ressurser på.

Torunn Strand, politiadvo­kat

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Eirik Bysheim Hokstad har vært i politiets søkelys siden januar 2017.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Eirik Bysheim Hokstad har vært i politiets søkelys siden januar 2017.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Advokat Erik Ulvesæter er Hokstads forsvarer.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Advokat Erik Ulvesæter er Hokstads forsvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway