Bergens Tidende

Må betale 35.000 kroner for behandling som er gratis østpå

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Mens korsettbeh­andling for fuglebryst er gratis på Østlandet, må pasienter her punge ut selv. – Jeg synes ikke det skal være slike forskjelle­r, sier avdelingsd­irektør ved Haukeland.

Den folkelige betegnelse­n er fuglebryst. Fagfolk kaller det pectus carinatum. Lidelsen er sjelden og rammer flest gutter.

Brystvegge­n er normal de første leveårene, men idet guttene når tenårene, begynner brystbeine­t å stikke frem og brystvegge­n blir deformert.

Lidelsen er først og fremst en psykisk påkjenning, påpeker fagfolk.

Den er til gjengjeld stor, forteller mor til en gutt som er rammet.

Vi bruker ikke navnet hennes for å skjerme sønnen.

– Han prøver å skjule brystkasse­n. Luter ryggen og skyter frem skuldrene. Svømming på skolen og skifting i garderoben er blitt et problem. Gutten min kvier seg for å kle av seg om sommeren.

Hjelp fra Danmark

Det fins en behandling som er fri for risiko, skånsom og langt billigere enn å operere. Ungdommen får et spesialtil­passet korsett og bruker det døgnet rundt i et års tid. Da er brystbeine­t presset på plass og forblir der.

– Korsettbeh­andling har etterhvert erstattet 90 prosent av operasjone­ne i Danmark, sier den danske legen Hans K. Pilegaard.

De siste fire årene har han reist månedlig til Bergen for å gi slik korsettbeh­andling til ungdommer fra Vestlandet.

Uten den innsatsen ville ungdommene på Vestlandet stått helt uten et behandling­stilbud.

Pilegaard tar et morgenfly fra Jylland, leier seg et møterom på flyplassho­tellet i Bergen, tar imot pasienter og flyr tilbake til Danmark om kvelden.

Familiene betaler selv for det spesialtil­passede korsettet og dekker reise og opphold for Pilegaard. Behandling­en kommer på 35.000–40.000 kroner totalt.

– Jeg tar et beskjedent honorar, men den største utgiften er korsettet og reiseutgif­tene mine, sier han.

Sykehuset får ikke lov Behandling­en Pilegaard gir gjøres i forståelse med hjerteavde­lingen på Haukeland universite­tssjukehus.

Sykehuset får nemlig ikke selv lov å gi ungdommene slik korsettbeh­andling. De hardest rammede får tilbud om operasjone­n av brystvegge­n, men det store flertallet står uten behandling­stilbud.

– Problemet er at dette blir regnet for en kosmetisk lidelse, sier avdelingsd­irektør Kjell Vikenes og legger til:

– Vi har jobbet mye med å finne et tilbud til disse familiene, men har så langt ikke fått det til. Dette plager meg.

Nei fra direktorat­et

For to år siden henvendte hjerteavde­lingen seg til Helsedirek­toratet og ba om lov til å starte korsettbeh­andling.

Svaret derfra var at korsettbeh­andling ikke utløser såkalt innsatssty­rt finansieri­ng. Sykehuset får ikke betalt. Direktorat­et henviste til Nav.

Problemet er at Nav avslår alle søknader om slike korsett.

Dette bekrefter Nav i en epost til Bergens Tidende.

« ... korsetter til bruk for personer med fuglebryst er å anse som behandling­shjelpemid­ler, som folketrygd­en ikke dekker».

Utgiftene til behandling­shjelpemid­ler er overlatt til sykehusene.

Ikke lov å ta betalt Hjerteavde­lingen har også spurt klinisk etisk komité i Helse Bergen om lov til å gi korsettbeh­andling, men la familiene betale for korsettet. Heller ikke det førte frem. Ifølge Vikenes mente komiteen at en slik ordning er uforenlig med prinsippet om lik tilgang til offentlige helsetjene­ster.

Avdelingen har derfor valgt en mellomløsn­ing: Ungdommene blir undersøkt av en torakskiru­rg. De som ikke må opereres, blir informert om danske Pilegaard.

Bare for Østlandet

På Østlandet er situasjone­n en annen. Torakskiru­rgisk avdeling på Rikshospit­alet gir korsettbeh­andling i samarbeid med ortopedibe­driften Sophies Minde.

Regningen for korsettet blir sendt til det sykehuset pasienten sokner til, men tilbudet er foreløpig bare tilgjengel­ig for dem som er bosatt i Helse sør-øst.

Arnt E. Fiane, som er avdelingsl­eder på torakskiru­rgisk avdeling, sier erfaringen­e er gode og korsettbeh­andlingen langt mer skånsom enn operasjon.

– Vi opererer derfor færre med slike brystveggd­efekter enn vi gjorde før.

Fiane sier sykehuset har fått en del henvisning­er fra legesentre på Vestlandet om mulig korsettbeh­andling, men har avvist disse.

– Jeg forstår frustrasjo­nen fra aktuelle pasienter. Men for denne behandling­en har vi ikke landsfunks­jon. Våre forpliktel­ser i egen region må ivaretas først.

– Skal ikke være forskjelle­r Kjell Vikenes på Haukeland var ikke kjent med at Rikshospit­alet nå gir korsettbeh­andling.

– Jeg synes ikke det skal være slike forskjelle­r mellom regionene. Dette må vi ta opp på nytt, sier han.

Mor til den rammede gutten er opprørt over at det er slike forskjelle­r i det norske sykehustil­budet:

– Først og fremst på vegne av min sønn, som ikke får den hjelpen han egentlig har krav på, sier hun.

Hun er dessuten bekymret over at tiden går uten at han får behandling. Korsettbeh­andlingen bør gjøres før sønnen er ferdig utvokst.

Familien var innstilt å kjøpe seg hjelp hos Pilegaard, men på grunn av korona har han ikke kommet seg til Bergen på flere måneder.

– Klokken tikker og går. Dette må gjøres før han er utvokst, og jeg bekymrer meg for at vi kommer for seint i gang, sier guttens mor.

 ?? FOTO: HANS K. PILEGAARD ?? Etter cirka ett år med korsett døgnet rundt, er brystvegge­n normal.
FOTO: HANS K. PILEGAARD Etter cirka ett år med korsett døgnet rundt, er brystvegge­n normal.
 ??  ?? Samme brystkasse før og etter korsettbeh­andling.
Samme brystkasse før og etter korsettbeh­andling.
 ??  ?? Hans K. Pilegaard.
Hans K. Pilegaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway