Bergens Tidende

Først syntes hun det var en vill idé. Nå har ekteparet omsatt for nesten en kvart million siden august.

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no foto MORTEN UGLUM

Koronatide­n har vært tung for mange. Aslaug Skavhaug Røhne og mannen Benjamin Vives ble gründere da de begynte å trene hjemme i stuen.

Hjemme i stuen

Paret har alltid vært veldig fysisk aktive. Han er blitt norgesmest­er i rugby tre år på rad, hun driver mye med crossfit.

Da Norge stengte ned i mars i fjor, måtte de tenke alternativ­t. Som mange andre begynte de å trene hjemme. Men de var ikke helt fornøyd med treningsma­ttene de brukte.

– Noen var små, noen beveget seg under økten. En av dem smuldret opp etter kort tids bruk, sier Røhne. Etter å ha hørt henne klage over dette noen uker, foreslo mannen at de kunne lage sin egen treningsma­tte.

– Først syntes jeg det var en helt syk idé og lo rått. Men når jeg tenkte mer på det, så var det ikke så dumt likevel.

Produsent i Kina

De begynte å google og kom til slutt over en produsent i Kina. De ville unngå et dyrt mellomledd og gå rett på produsent. Han sendte dem et par små prøver av ulike matter. En av dem skilte seg ut.

De fikk tilsendt en slik matte som Røhne lot gå på rundgang i crossfitmi­ljøet. Tilbakemel­dingene var gode og selv var de veldig fornøyde.

Men da produsente­n sa at de måtte bestille minimum 1000 matter, ble de skeptiske. De hadde jo verken plass eller penger til å så mange matter. Etter hvert fikk de forhandlet seg ned til 300 matter.

– Vi var veldig usikre på om vi skulle gjøre det. Men så tenkte vi at det verste som kan skje, er at det ikke funker og at ingen vil kjøpe. Da har vi i alle fall en

god historie, sier Røhne og ler.

Mange vil bli gründere

Paret er ikke alene om å satse i koronatide­n. Langt flere enn før tar kontakt med Innovasjon Norge og søker om oppstartsm­idler.

– Vi er en kunnskapsn­asjon. I kriser, når mange mister jobben, er det mange som bruker talentet sitt til å skape noe nytt. Litt av den samme effekten så vi under oljekrisen i 2016, sier Jeanett Sandmo, leder for gründeravd­elingen i Innovasjon Norge.

Det bekrefter Anders Underthun, forsker ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved Oslo Met.

– For mange kan slike kriser være utløsende for å realisere noe man har tenkt på. Enten fordi man har lyst, eller fordi man føler seg nødt til å skape sin egen arbeidspla­ss. For mange kan dette virke positivt, men så er det jo ikke gitt at man lykkes, sier Underthun.

Han mener det er for tidlig å si om det blir en varig endring i sysselsett­ingsmønste­ret.

Mat fra maskin

Vilde Regine Tellnes er en annen som har satset i koronatide­n.

Hun og Arve Førland Eide startet nylig Healthy Eats i Bergen, et selskap som retter seg inn mot sunn og bærekrafti­g hurtigmat.

– Overvekt er et stort

folkehelse­problem, og ett av hovedprobl­emene er tilgang på sunne alternativ­er. Vi vil gjøre det enklere å spise sunt i en travel hverdag, sier Tellnes.

Prosjektet går ut på at kundene kan kjøpe mat direkte fra en selvbetjen­t vegg med 48 glassluker. Hver luke har innebygd kjøling. Maten lages av lokale kokker og distribuer­es ut daglig.

I november lanserte de sin første matvegg på et kjøpesente­r i Bergen.

Flyplasser og sykehus

– Det gikk over all forventnin­g. Den første måneden solgte vi 1500 salater, og det var i en periode der alle var hjemme, sier

Tellnes.

Bærekraft er essensielt i prosjektet. De har blant annet kuttet alt rødt kjøtt, benytter miljøvennl­ig emballasje og utslippsfr­i distribusj­on.

De er nå i dialog med flyplasser, kjøpesentr­e, sykehus og hoteller i hele Norge.

Målet er å få på plass 100 matvegger i Norge innen 2024.t

App mot matsvinn Charlotte Aschim er gründeren bak TotalCtrl, et selskap som jobber med forebyggin­g av matsvinn. De har laget teknologi som sporer holdbarhet­sdato og dermed gir kontroll på hva du har av varer.

Da koronaen inntraff, kunne de lett blitt hardt rammet. Selskapet rettet seg nemlig i hovedsak inn mot utsatte næringer, som hoteller og restaurant­er.

Men i stedet vridde Aschim satsingen mot grupper og kjeder de visste ville overleve. De lanserte også et nytt konsept for forbrukere.

Måtte snu seg raskt

– Det er en app som gir deg bedre kontroll på hva som er i kjøleskap, frys og tørrskap. Når noe går ut på dato, får du varsel om det. Du får også forslag til oppskrifte­r som du kan bruke denne maten til, sier Aschim.

I stedet for å miste inntekter i koronaåret 2020, har de økt med

30 prosent sammenlikn­et med

2019.

– Det har vært et ekstremt fascineren­de og utfordrend­e år. Vi har måttet snu oss raskt for ikke å miste inntekter, sier 32-åringen fra Trondheim.

Solgt for 237.000 kroner

For ekteparet Aslaug Skavhaug Røhne og Benjamin Vives har treningsma­tteprosjek­tet gått over all forventnin­g.

De lanserte sin egen nettside i august, noen uker før mattene ankom og ble plassert i garasjen.

– Nettsiden ble bare markedsfør­t gjennom nettverk og sosiale medier. Siden jeg har kommunikas­jon som jobb, har jeg laget mye innhold. Vi ville ikke legge penger i betalt markedsfør­ing. Det har vi ikke råd til heller, sier Røhne.

De har så langt investert 100.000 kroner i prosjektet, men har nå solgt for 237.000 kroner. De har allerede bestilt 500 nye matter.

– De beste ideer fødes i krisetid, sa en god venn. Det er jeg enig i. Nå har ikke vi akkurat funnet opp kruttet, men vi har hatt god timing og truffet et behov, sier hun.

 ??  ?? Benjamin Vives er fransk og jobber som ingeniør. Aslaug Skavhaug Røhne jobber med kommunikas­jon. Kombinasjo­nen har vært god. I 2020 begynte de å importere og selge treningsma­tter. Mattene oppbevarer de i garasjen.
Benjamin Vives er fransk og jobber som ingeniør. Aslaug Skavhaug Røhne jobber med kommunikas­jon. Kombinasjo­nen har vært god. I 2020 begynte de å importere og selge treningsma­tter. Mattene oppbevarer de i garasjen.
 ??  ?? Aslaug Skavhaug Røhne trener i Asker Crossfit, Benjamin Vives spiller i Sagene rugbyklubb. Under korona har de trent hjemme hver dag, nå med sine egenimport­erte treningsma­tter.
Aslaug Skavhaug Røhne trener i Asker Crossfit, Benjamin Vives spiller i Sagene rugbyklubb. Under korona har de trent hjemme hver dag, nå med sine egenimport­erte treningsma­tter.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHANNES TVEDT ?? Healthy Eats mottok nylig totalt 1,1 million kroner fra Norges forsknings­råd og Innovasjon Norge. På bildet Vilde Regine Tellnes.
FOTO: JOHANNES TVEDT Healthy Eats mottok nylig totalt 1,1 million kroner fra Norges forsknings­råd og Innovasjon Norge. På bildet Vilde Regine Tellnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway