Bergens Tidende

Pandemien har blottlagt Japans

-

I Japan trenger stadig flere hjelp til å få mat på bordet. Koronapand­emien har avslørt skjulte fattige i det tilsynelat­ende velstående landet.

46-åringen Yuichiro får tårer i øynene når han innrømmer at alt ikke står så bra til mens han henter en pakke mat fra en frivillig organisasj­on i Tokyo.

– Det er ikke jobb å få. Ingenting. Det blir ikke skrevet så mye om, men mange sover på togstasjon­er og i pappesker. Noen dør av sult, sier Yuichiro.

Han var inntil koronapand­emien brøt ut bygningsar­beider. Nå står han i kø for å få en pose med det mest nødvendige på en kald vintergate i hovedstade­n.

Lå godt an

Japan er verdens tredje største økonomi. Æresbegrep­et står sterkt, og er knyttet opp

Kenji Seino, som leder støttegrup­pen Tenohasi

til suksess i arbeidsliv­et.

På overflaten har landet kommet godt ut av pandemien, i den grad det er mulig. Landet, som har 126 millioner innbyggere, har rundt 4500 dødsfall. Med det er Japan nede på 136. plass på Worldomete­rs oversikt over dødsfall i forhold til antall innbyggere.

Med en arbeidsled­ighetsgrad på under tre prosent, og et tilsynelat­ende sterkt sosialt sikkerhets­nettverk, lå Japan også godt an til å komme seg greit gjennom pandemiens økonomiske skadevirkn­inger.

Sårbare rammet

Frivillige forteller imidlertid at de mest sårbare er blitt rammet hardt.

– Pandemien, økende arbeidsled­ighet og fallende lønninger har direkte rammet de arbeidende fattige, folk som så vidt klarte å holde det gående før, sier Ren Ohnishi som leder Moyai-støttesent­eret som kjemper for å motvirke fattigdom.

Rundt 40 prosent av den japanske arbeidssty­rken har utrygge arbeidsfor­hold som gir lavere lønn og en kontrakt som er lett å si opp. For flere er det

Folk som før slet, møtte koronaviru­set. De hang så vidt sammen, og nå har tauet røket.

vanskelig å få tilgang til velferdsst­atens goder.

Yuichiro, som ikke ville oppgi sitt fulle navn til AFP, sier at han ble sendt fra ett myndighets­kontor til det neste før han fikk beskjed om at støtte kun ville bli gitt til dem med barn.

– Men det er mange voksne som ikke klarer å spise, sier 46-åringen.

Halv million mistet jobben Mer enn 10 millioner japanere lever på mindre enn 19.000 dollar (160.000 kroner) i året, mens en av seks er i klassen «relativ fattigdom» med en inntekt som er under halvparten av den nasjonale medianen.

Økonomer forklarer at en halv million japanere har mistet jobben det siste halvåret, og frivillige sier dette sender ringvirkni­nger ut i hele befolkning­en.

– Jeg vet med sikkerhet at middelklas­sen kollapser, sier Kenji Seino, som leder støttegrup­pen Tenohasi.

Rundt 250 mennesker sto i kø for å få hjelp – klær, mat, soveposer og medisinsk hjelp – fra Tenohasis frivillige da AFP var der.

– Folk som før slet, møtte koronaviru­set. De hang så vidt sammen, og nå har tauet røket, sier Seino.

Eksperter advarer om at de økonomiske utfordring­ene Japan står overfor førte til en økning i antall selvmord på slutten av 2020. Forsknings­institutte­t NLI anslår at en endring på ett prosentpoe­ng i Japans arbeidsled­ighet, fører til rundt 3000 ytterliger­e selvmord.

Kvinner vegrer seg

Et annet aspekt ved Japans utfordring­er er at særlig kvinner i liten grad ber om hjelp. Kvinner er ekstra hardt rammet av denne krisen, ettersom flere av yrkene som er rammet, som handel, restaurant­er og hoteller, har en stor andel kvinner på utrygge kontrakter.

Men forskere forklarer at kvinner sjeldnere søker hjelp, eller slutter seg til mennene i matkø. Likevel er det flere kvinner enn noen gang som nå oppsøker hjelp.

Seino sier mindre enn 20 prosent av dem som får hjelp av dem er kvinner, og at han tror mange kvinner ikke vil komme, selv om de kanskje må.

– Noen føler at barna deres ikke kan gå med hodet hevet hvis de får hjelp, sier hjelpearbe­ideren.

Ohnishi fra Moyai-senteret forklarer at reglene er slik at den som søker om trygd skal ha bedt om hjelp fra familien først.

– Systemer har regler om at hjelp fra familiemed­lemmer er prioritert. Så familien får brev, for eksempel om at «sønnen din har søkt om trygd», sier Ohnishi.

 ??  ?? Koronapand­emien har avslørt skjulte fattige i Japan. Her sitter en hjemløs japaner og røyker under en bro i Tokyo.
Koronapand­emien har avslørt skjulte fattige i Japan. Her sitter en hjemløs japaner og røyker under en bro i Tokyo.
 ?? FOTO: JAE C. HONG / AP / NTB ??
FOTO: JAE C. HONG / AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway