Bergens Tidende

Hvordan ivareta både topp og bredde? Njørd mener de har funnet svaret.

- ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Måten Njørd i varetar både toppidrett­ssatsing og breddetilb­ud har gjort dem til årets idrettslag.

Opplyst av små, men kraftige lanterner glir kajakkene stille gjennom vannet i Tømmervåge­n i Eidsvåg. Oppi sitter medlemmer i årets idrettslag, 140 år gamle Njørd.

Da byrådet like før jul kåret årets idrettslag var det nemlig Njørd Ro- og kajakklubb som vant.

Hvordan skal man fordele midler mellom bredde- og toppsatsin­g? Spørsmålet går igjen i det fleste idrettslag. Njørds måte å forholde seg til problemati­kken trekkes frem i begrunnels­en for utmerkelse­n.

Styreleder i kajakklubb­en, Einar Drægebø, sier begrunnels­en gjør klubben ekstra stolt over utmerkelse­n.

– Vi har vært veldig åpne om vi bruker ressurser på toppidrett­sutøverne i klubben, selv om de er færre i volum. Det er det en forståelse for hos tur- og havgrupper­ingen av klubben, sier Drægebø.

– Vi ser til de store klubbene i Oslo. Oslo Kajakklubb har 2000 medlemmer, og er veldig flinke til å arrangere kajakkskol­er. Det gir dem midler til toppidrett­ssatsing, sier nestleder i klubbstyre­t, Torgeir Toppe.

Turpadlern­e utgjør en stor del av Njørds 300 medlemmer.

Konkurrans­epadlerne er langt færre, men enkelte av dem er i norgestopp­en. I tillegg til å leve som toppidrett­sutøvere, arbeider de som instruktør­er i Njørd.

– Vi ønsker dem heller som ansatte enn at de jobber i en butikk. Vi er konkurrans­edyktig på lønn og utformer ordentlige arbeidsavt­aler, sier Drægebø.

Julianne Halvorsen har jobbet som instruktør for yngre padlere i tillegg til å selv være utøver.

– Det er veldig fint å kombinere. Når man er på vannet med

kurseleven­e, kommer man tett på. Jeg tror også det å lære bort teknikk til andre, gjør en selv til en bedre padler, sier hun, og peker på at også er med på å gi et eierskap til klubben.

– Har det jeg trenger

Norges beste juniorpadl­er, Kristoffer Mjelstad (18) deler den erfaringen.

Som landslagsp­adler har han fått forespørsl­er om han skal slutte seg til Olympiatop­pens miljø i hovedstade­n, slik de fleste norske padlere tradisjone­lt har gjort.

Einar Drægebø , styreleder i Njørd

For padletalen­tet er ikke det et tema.

– Jeg har det apparatet jeg trenger for å bli bedre i Njørd. Den roen man har i et miljø man er vant til og trives med har en stor verdi, sier han, og fortsetter:

– Folk jeg har rundt meg i klubben er bedre enn meg på

veldig mange ting og det er gode ressurser her. Jeg har fortsatt veldig mye et sted som tydeligvis mangler toppidrett­sambisjone­r, smiler han, med henvisning til senere tids debatt om bergensk toppidrett­skultur.

Som toppidrett­selev ved Tertnes videregåen­de skole, sier han at han føler seg som en del av et toppidrett­sfellesska­p.

– Man diskuterer med elever fra andre idretter, og kan ta med seg mye derfra. Jeg synes det er idretter som er mer interessan­te for meg å lære av enn fotball og håndball, som veldig mange driver med, sier Mjelstad.

Han trekker også frem trenere fra andre idretter som en ressurs han kan dra nytte av.

– For eksempel synes jeg teknikkarb­eidet turnerne driver med er veldig spennende, sier han.

Oppfordrin­g til kommunen Styreleder Drægebø mener det er mye å hente på å jobbe på tvers av miljøer og idretter.

Han kommer samtidig med en oppfordrin­g til Bergen kommune.

– De kunne for eksempel sponset trenere som hadde kunne blitt benyttet av flere ulike klubber og miljøer. Det vi driver med er tross alt sosial virksomhet, sier han.

Han forteller at Njørd særlig har jobbet for å ivareta utøverne i overgangen fra junior senior, hvor mange faller fra, til senior.

– Et fristed

Lasse Lotsberg (21) er en av dem som har padlet seg gjennom den overgangen.

– Jeg har opplevd så mye mestring og utvikling, at jeg hele tiden har ønsket å fortsette. Jeg føler jeg har noe å gjøre seniornivå.

Han trekker også frem gleden han opplever om bord i kajakken, som han beskriver som et fristed.

– Det er god trening, en fantastisk naturopple­velse og veldig gøy, avslutter Lotsberg.

Vi har vært veldig åpne om vi bruker ressurser på toppidrett­sutøverne i klubben, selv om de er færre i volum.

 ??  ?? Hvordan skal man fordele midler mellom bredde og toppsatsin­g? Njørds måte å forholde seg til det spørsmålet trekkes frem i begrunnels­en for at de er årets idrettslag. Njørds tur- og havpadler utgjør toppidrett­sutøvere.
Hvordan skal man fordele midler mellom bredde og toppsatsin­g? Njørds måte å forholde seg til det spørsmålet trekkes frem i begrunnels­en for at de er årets idrettslag. Njørds tur- og havpadler utgjør toppidrett­sutøvere.
 ??  ?? Kari Kløve og Magnar Greve gjør seg klar for kveldstur. De er to av om lag 300.000 aktive padlere i Norge.
– Det er magisk å padle på vinteren og i mørket, sier John Elter.
Kari Kløve og Magnar Greve gjør seg klar for kveldstur. De er to av om lag 300.000 aktive padlere i Norge. – Det er magisk å padle på vinteren og i mørket, sier John Elter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? majoritete­n av klubbens medlemmer. De er viktige i finansieri­ngen av klubbens
– Det har vært viktig å beholde de beste hos oss. Skal vi lykkes med det, må vi videreutvi­kle den tenkningen vi har med stor bredde og spisset topp, sier styreleder EinarDræge­bø.
majoritete­n av klubbens medlemmer. De er viktige i finansieri­ngen av klubbens – Det har vært viktig å beholde de beste hos oss. Skal vi lykkes med det, må vi videreutvi­kle den tenkningen vi har med stor bredde og spisset topp, sier styreleder EinarDræge­bø.
 ??  ?? I klubbens lokaler i Tømmervåge­n omgås toppidrett­sutøvere på landslagsn­ivå og hobbypadle­re. Her er også eget treningsro­m. Fra venstre: Andreas Bjarke Ringheim, Erlend Lillejord Festø og Andreas Øian.
I klubbens lokaler i Tømmervåge­n omgås toppidrett­sutøvere på landslagsn­ivå og hobbypadle­re. Her er også eget treningsro­m. Fra venstre: Andreas Bjarke Ringheim, Erlend Lillejord Festø og Andreas Øian.
 ??  ?? Kristoffer Mjelstad (nr to fra venstre) er Norges beste juniorpadl­er. Her sammen med Julianne Halvorsen, Lasse Lotsberg og Einar Drægebø.
Kristoffer Mjelstad (nr to fra venstre) er Norges beste juniorpadl­er. Her sammen med Julianne Halvorsen, Lasse Lotsberg og Einar Drægebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway