Bergens Tidende

DNS-instruktør­en lar seg ikke stoppe av alvorlig sykdom

– Jeg må holde skallen i gang. Ellers går det galt, sier Carl Kjellgren, elleve år etter at han fikk diagnosen Parkinsons.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Den svenske regissøren Carl Kjellgren er for tiden på DNS for å sette opp «Vaktmester­en», som er skrevet av Harold Pinter, nobelprisv­inner i litteratur i 2005.

For elleve år siden fikk Kjellgren diagnosen Parkinsons, en nevrologis­k og uhelbredel­ig sykdom som blant annet forårsaker skjelving, stivhet og taleutford­ringer.

– Snakking er oppskrytt

Han nekter likevel å gi opp sitt profesjone­lle liv. Derfor bestemte han seg tidlig for å gjøre ett teateroppd­rag hvert år.

– Jeg må holde skallen i gang. Det er uaktuelt å gi opp. Selvfølgel­ig blir jeg fysisk trøtt etter 14 timer på teatergulv­et med denne skiten i kroppen, men hva faen – jeg er jo privileger­t. Jeg får være i Bergen, utbasunere­r Kjellgren fra sofaen på DNS.

65-åringen er blid, imøtekomme­nde og ulastelig antrukket.

Stokken han lener seg til, viser likevel at ikke alt er «normalt». Hodet er sylskarpt, men Kjellgren prater langsomt. Og den høyre hånden skjelver konstant.

– Jeg kan verken prate normalt eller gå. Men jeg har alltid best likt å jobbe med regissører som evner å holde kjeft.

Hans verbale valg er derfor å si «bra» eller « en gang til».

– Det gir meg mye kred. Skuespille­rne tenker: «Faen, hvilken følsom og god instruktør han er.» Snakking er oppskrytt, fortsetter han og ler.

– Full av selvmedlid­enhet Kjellgren var en respektert skuespille­r i Sverige, med store filmog teaterroll­er. Men det var ikke på grunn av et vennskap til DNSsjef Stefan Larsson at han havnet i Bergen for første gang i sitt liv.

– Vi kjenner til hverandre, men har aldri jobbet sammen. Det var så enkelt at jeg tilbød Göteborg Stadsteate­r å gjøre stykket der, men de refuserte ideen. Så jeg vendte meg mot Larsson. Han var klok og inviterte meg til Den Nationale Scene, sier Kjellgren med glimt i øyet.

Teatersjef­en på DNS mener at Kjellgren er en av Sveriges største Pinter-kjennere. Han er enormt imponert over den energien og kraften som instruktør­en har, tross sykdommen.

– De fleste av oss hadde nok sittet hjemme og sett på TV, full av selvmedlid­enhet, sier Larsson.

Møtte en sur Pinter Kjellgren møtte faktisk Pinter i forbindels­e med en oppsetning av nettopp «Vaktmester­en» i Stockholm på begynnelse­n av 2000-tallet.

– Det som skjedde egner seg egentlig ikke på trykk, sier Kjellgren og smiler.

Han forteller om en forbanna Pinter som satt i operabaren og var i dårlig humør fordi han mente oppsetning­en hadde komplisert teksten hans.

– Jeg hadde sneket meg inn på festen fordi en av mine bestevenne­r var med i stykket. Pinter

Carl Kjellgren om å ha barnebarn

skylte ned whisky etter whisky, mens konen, Antonia Fraser, tok av seg skoene og slo dem i bordet. Hun støttet mannen hundre prosent. Men jeg fikk en god prat med ham i løpet av kvelden, minnes Kjellgren.

Åpen om sykdommen

Han har funnet roen i Bergen og mener at koronapand­emien har fått folk til å akseptere det å være syk.

– Mange er jo redd for å vise at de er syke. De frykter å miste jobben og muligheten til å forsørge sine nærmeste. I det lyset er det bra at Parkinsons ikke er stigmatise­rende. Det er jo ikke noe jeg har drukket eller knullet meg til, sier Kjellgren med fyldig røst og ler.

Han har fra første dag vært åpen om diagnosen.

– Jeg tenkte i 24 timer på om jeg skulle fortelle det til folk. Timingen var jo elendig. Jeg hadde like før sagt opp min faste stilling på teatret og skulle livnære meg som frilanser. Men jeg landet på åpenhet og tenkte: «Må jeg slåss for det, skal jeg gjøre det», sier Kjellgren.

Venn med statsminis­teren Han er god venn av den svenske statsminis­teren Stefan Löfven og konen Ulla. Og fikk veldig mye oppmerksom­het da han sammen med en kollega sto bak et kunstner- og kjendisopp­rop mot Sverigedem­okraterna før riksdagsva­lget i 2018.

– Vi må aldri la fascismen få overtaket.

– Synes du Sverige har håndtert koronapand­emien godt?

– Det kan man ikke si med 10.000 døde. Derfor må jeg faktisk skryte litt av regjeringe­n Solberg. Problemet i Sverige er privatiser­ingen av eldreomsor­gen. Folk går inn for å tjene penger. Det blir feil.

– Har du sagt dette til Löfven? – Ja. Mange ganger, sier Kjellgren og smiler.

Barnebarn i Vietnam

Han bor fast i Stockholm, men har et vinterhus i Portugal som ikke brukes i år – og han har to barnebarn som bor i Vietnam. Kontakten blir stort sett på skjerm.

– Den yngste ble født like før jul, så jeg dro hjem fra Bergen noen dager. Da var familien samlet i Sverige. Jeg måtte bare knipe babyen litt i kinnet. Å ha barnebarn er så befriende. Jeg har ikke noe ansvar for oppdragels­e eller pedagogikk, men kan si hva jeg vil: «Gi meg åtte is, takk», sier Kjellgren.

Han sluttet som skuespille­r i 2013, men understrek­er at det ikke var sykdommen som var skyld i det.

– Alle tror det, men faktum er at den avgjørelse­n ble tatt lenge før jeg fikk diagnosen. Jeg ønsket rett og slett å ta ansvar for mer enn bare min rolle.

– Er det noen jobber du ikke tar på grunn av Parkinsons?

– Nei, og jeg kan gjerne gjøre store produksjon­er. Jeg har satt opp stykker i Sør-Afrika, Australia og i Russland. Jeg drar der materialet er best.

– Som i Bergen?

– Ja. Det regner som faen her, men jeg liker å møte nye folk og oppdage at teater kan gjøres på mange nye måter, sier Kjellgren.

Å ha barnebarn er så befriende. Jeg har ikke noe ansvar for oppdragels­e eller pedagogikk, men kan si hva jeg vil: «Gi meg åtte is, takk.»

Bare ti publikumme­re «Vaktmester­en» er et trekantdra­ma om to brødre og en hjemløs inntrenger i et nedslitt hus. Regissøren kaller det en trusselkom­edie om makt, om hvordan noen langsomt tar over andres liv og rom.

Stykket skal ha premiere på Lille Scene 29. januar, med kun ti publikumme­re på grunn av nasjonale restriksjo­ner.

 ??  ?? Carl Kjellgren lar ikke Parkinsons stoppe seg.
Carl Kjellgren lar ikke Parkinsons stoppe seg.
 ??  ??
 ?? FOTO: DNS ?? Kristian Berg Jåtten, Herman Ljung og Jon Ketil Johnsen i en scene fra snart premierekl­are «Vaktmester­en».
FOTO: DNS Kristian Berg Jåtten, Herman Ljung og Jon Ketil Johnsen i en scene fra snart premierekl­are «Vaktmester­en».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway