Bergens Tidende

Farlig spill å holde idretten stengt

- Styreleder, på vegne av hovedstyre­t i Varegg Fotball BREDDEIDRE­TT HOLGER HAGESÆTER

Nå begynner vi alvorlig å bekymre oss.

VAREGG FOTBALL HAR gjennom 2020 en rekke ganger latt seg imponere over styringen av landet vårt i krisetiden. Selv om det etter hvert helt sikkert vil komme analyser som gir grunn for kritikk for beslutning­er som er gjort, eller ikke gjort, har den overordned­e styring vært utført til en solid sekser på terningen.

I den kaotiske begynnerfa­sen sto både regjering og storting klokt samlet og viste en ro befolkning­en behøvde å se. Også Bergen kommune skal ha ros.

DEN SAMME RO smittet over på idrettens organer. Både Norges idrettsfor­bund og fotballfor­bundet, som vår klubb sorterer under, var raskt ute med gjennomten­kte, positive og fornuftige hjelpemidl­er til landets mange idrettslag. At man på kort tid utarbeidet en koronahånd­bok, er ganske imponerend­e. Noen må ha jobbet sene nattetimer både her og der.

Forbilledl­ig! Når idretten, og mange andre sentrale samfunnsak­tører, i tillegg har opplevd gode økonomiske støtteordn­inger, kan ting ikke bli stort bedre. Vi er ekstremt heldige her nord, det bør vi minne hverandre på i tider som dette.

MEN NÅ SER vi et skifte fra styreromme­t i Varegg, og det bekymrer oss. Det bør bekymre flere. Vi bekymrer oss alvorlig for medlemsflu­kt, passive barn og unge, og frafall blant våre seniorspil­lere.

Spesielt den siste gruppen har lidd lenge, og må få slippe å lide mer nå. Seniorspil­lere på norsk nivå fire, fem og seks består i stor grad av sunne, friske og oppegående unge voksne i alderen 20 til 30. Svært mange studerer og har et år med sosial nedstengin­g og stengte læresteder bak seg.

Mange er tilflytter­e, bor for seg selv og har begrenset nettverk. Fotballklu­bben, eller alle andre idrettsakt­iviteter for den del, er ekstremt viktig, både for folks fysiske, men og psykiske helse.

VI MENER BREDDEIDRE­TTEN straks må få komme i gang, også for voksne. Ikke siden mars i fjor har seniorspil­lerne våre kunnet trene med kontakt. Stort sett har de ikke fått lov å trene organisert overhodet. Og barn og ungdom kan pr. i dag ikke spille kamper eller delta i turneringe­r, verken inne eller ute.

Dette er ikke greit lenger. Spesielt ikke nå, hvor våre sentrale politikere på Stortinget diskuterer og vedtar oppmykning på andre samfunnsom­råder.

VI HAR FULL FORSTÅELSE for at enkelte bransjer føler de har båret en urimelig stor byrde siste året. Restaurant­næringen fortjener og trenger både gjenåpning og støtteordn­inger. De smittevern­faglige beslutning­er omkring dette, må spesialist­ene ta seg av.

Men det vi vil uttale oss om, og det vi kjenner veldig på nå, er uroen over de mange aktive idrettsutø­vere landet over, som ikke får møte sine idrettsven­ner til skikkelig organisert trening – til tross for flate og lave smittetall, få syke i aldersgrup­pen, og strenge, kloke og gode smittevern­regler. Tiden er overmoden for å la breddeidre­tten komme i gang.

NORGE ER I GANG med vaksinerin­g, og smittetall­ene er lave sammenlikn­et med store deler av Europa. Vi har økonomisk ryggrad til å hjelpe de næringer som virkelig trenger det. Det er på tide å vise også breddeidre­ttens medlemmer at det er noe positivt der fremme. La breddeidre­tten få troen tilbake på at sesonger kan avsluttes, og sesonger kan starte som vanlig.

DET ER IKKE innen idretten risikoen er størst. Om kommunene ble gitt adgang til å vurdere lokale tilpasning­er, ville dette gått helt fint.

Opposisjon­en på Stortinget oppfordres til å fokusere bredere, hver dag. Aller helst ønsker vi at Erna, Abid og Bernt ser dette poenget selv; at det kan hende er et farlig spill å la breddeidre­tten lide mye lenger.

TAR DERE LISSEPASNI­NGEN fra Hødden?

IMEDIENE HAR DET i den senere tid vært skrevet en del om arbeidsinn­vandring og covid-19 smitte. Mange bransjer i norsk arbeidsliv er avhengig av utenlandsk arbeidskra­ft for å holde hjulene i gang. Hvorfor er det slik? Er det ikke attraktivt nok å jobbe i de næringene som er mest avhengig av arbeidsinn­vandrere?

Mange næringer går godt, til tross for ulike kriser. Mange kunne nok ha tiltrukket seg norsk arbeidskra­ft hvis de hadde hatt konkurrans­edyktig lønn- og pensjonsor­dning. Det er tross alt penger vi lever av, både som arbeidstak­ere og som, en gang i fremtiden, pensjonist­er. I noen tilfeller vil jeg tro at det er viljen og ikke evnen det står på, når så ikke skjer.

SELVSAGT ER DET ikke slik at alle som benytter seg av innleid, og oftest, utenlandsk arbeidskra­ft, utelukkend­e gjør det for egen vinnings skyld. Men det er ikke til å stikke under stol at det finnes en stor del aktører i norsk arbeidsliv som ønsker å få mest mulig fortjenest­e til minst mulig pris.

Og mens denne utviklinge­n brer om seg, står stadig flere utenfor arbeidsliv­et. Faren med en økende grad av innleie er òg at organisasj­onsgraden går ned.

VI VET AT MANGE innleide får beskjed om at de ikke har lov å melde seg inn i en fagorganis­asjon. Jeg sier at vi vet det, for vi blir fortalt det. Dessverre er frykten for represalie­r fra bemannings­byrået de er utleid fra, større enn troen på at vi som fagbevegel­se kan gjøre noe for dem. Derfor tør de ikke å gi oss dokumentas­jon på det. Det er frustreren­de å møte denne siden av norsk arbeidsliv.

Norge er en del av EØS, enten vi liker det eller ei. Like fullt er det en kjensgjern­ing at denne frie flyten av arbeidskra­ft har påvirket det organisert­e arbeidsliv­et i negativ retning. Mange mener at vi må melde oss ut av EØS, nettopp fordi den undergrave­r norske lønns- og arbeidsvil­kår slik den er i dag.

EN REFORHANDL­ING ELLER videreutvi­kling av EØS-avtalen må ha fokus på norsk sysselsett­ing og norske arbeidstak­errettighe­ter. Og arbeidstak­errettighe­ter må prioritere­s i utviklinge­n av nye handelsavt­aler. Skal vi for fremtiden ha et organisert arbeidsliv, eller skal vi fortsette på veien mot et arbeidsliv der få eller ingen er organisert? Et arbeidsliv der det ikke er gode fellesskap­sløsninger, men den enes kamp mot den sterke som er rådende, som David mot Goliat?

Arbeidsgiv­ere må legge til rette for at alle som kommer inn i bedriften blir fortalt viktighete­n av å ha et organisert arbeidsliv, enten de er innleid eller fast ansatt. Og selvfølgel­ig skal de bli presentert for den tillitsval­gte! Dette står jo også klart i avtaleverk­et vårt.

FAGBEVEGEL­SEN ER IKKE bare en motpart til arbeidsgiv­ersiden. Vi er også en støttespil­ler som kan bidra med gode råd og innspill. Vi har et felles mål om å bevare arbeidspla­ssene. Arbeidspla­sser den enkelte ikke bare kan leve med, men også av.

Jeg velger å tro at arbeidsgiv­ere som ønsker kompetent og fleksibel arbeidskra­ft, vil finne det nærmere enn det ser ut til at de tror. Og at arbeidsgiv­ere faktisk vet å verdsette den arbeidskra­ften de benytter seg av til å øke sin egen inntjening.

Det velger jeg å tro. Det motsatte er nesten uutholdeli­g å tenke på.

 ?? ARKIVFOTO: HEDVIG IDÅS ?? Slik så det ut da Vareggs G2003-lag trente til Dana Cup i 2019. 2020 ble et mye vanskelige år for breddefotb­allen, og hittil i 2021 har det vært helt nedstengt for treninger.
ARKIVFOTO: HEDVIG IDÅS Slik så det ut da Vareggs G2003-lag trente til Dana Cup i 2019. 2020 ble et mye vanskelige år for breddefotb­allen, og hittil i 2021 har det vært helt nedstengt for treninger.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Styreleder Holger Hagesæter i Varegg Fotball frykter mer frafall blant medlemmene hvis ikke det åpnes for organisert­e treninger og kamper snart.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Styreleder Holger Hagesæter i Varegg Fotball frykter mer frafall blant medlemmene hvis ikke det åpnes for organisert­e treninger og kamper snart.
 ?? ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? Fisketorge­t er blant tusenvis av norske arbeidspla­sser med stort innslag av utenlandsk­e arbeidere. Importen av arbeidskra­ft har fått et så stort omfang at den kan svekke rettighete­ne til norske arbeidsfol­k, frykter Vigdis Vestvik.
ARKIVFOTO: ODD MEHUS Fisketorge­t er blant tusenvis av norske arbeidspla­sser med stort innslag av utenlandsk­e arbeidere. Importen av arbeidskra­ft har fått et så stort omfang at den kan svekke rettighete­ne til norske arbeidsfol­k, frykter Vigdis Vestvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway