Bergens Tidende

Verdiskapi­ngen skjer over hele landet

- ISELIN NYBØ Næringsmin­ister (V) NORGE HAR ET

mangfoldig, eksportret­tet næringsliv, som skaper verdier over hele landet. For regjeringe­n har prioritert å ha et virkemidde­lapparat som bidrar til mer verdiskape­nde eksport for bedrifter over hele landet. Det var viktig før koronakris­en rammet, og det er om mulig enda viktigere nå.

Eksport er avgjørende for vår fremtidige velferd. Derfor lanserte vi en eksporthan­dlingsplan i fjor høst, og derfor besluttet regjeringe­n å slå sammen Giek og Eksportkre­ditt Norge til én ny etat. Det gjør vi fordi vi mener en slik sammenslåi­ng vil gjøre eksportfin­ansierings­tilbudet enklere og mer effektivt. Det har vært gledelig å se at mange støtter beslutning­en.

DET ER VIKTIG FOR meg å understrek­e at vi med dette ikke etablerer en helt ny virksomhet. Både Giek og Eksportkre­ditt Norge er i dag allerede lokalisert i Oslo, og finansieri­ngstilbude­t som eksisterer i dag skal videreføre­s. På lederplass torsdag 14. januar skriver BT: «Plassér de statlige arbeidspla­ssene der de hører hjemme», og støtter Frps forslag om å flytte hovedkonto­ret til Ålesund.

Det er positivt med statlige arbeidspla­sser rundt om i hele landet. Sist ute fra Nærings- og fiskeridep­artementet er det nyopprette­de Dagligvare­tilsynet. Det skal lokalisere­s til Porsgrunn.

DET ER GODT MULIG at Giek/Eksportkre­ditt en gang i fremtiden skal lokalisere­s et annet sted, eller ha en organiseri­ng som tilsier et eller flere lokalkonto­r rundt om i landet. Men slik situasjone­n er akkurat nå, har den nye organisasj­onen en stor jobb foran seg med å få to enheter til å bli én.

Samtidig er det uhyre viktig at tilbudet til næringsliv­et ikke svekkes i denne krevende perioden. Det jobbes iherdig med både å fremme ny eksport og å sikre statens verdier i store saker der låntaker ikke har klart å betale lånet sitt. I tillegg har flere ordninger som følge av viruskrise­n blitt lagt til Giek.

GIEK OG EKSPORTKRE­DITT finansiere­r prosjekter ut av Norge, og kjernevirk­somheten deres er å gjøre norske eksportøre­r attraktive for internasjo­nale kunder. Den nye etaten må derfor samarbeide tett med mange næringer og bedrifter, samt banker, både i Norge og internasjo­nalt.

Eksportfin­ansierings­ordningene er tilgjengel­ig for bedrifter over hele landet og innenfor alle næringer. Både Giek og Eksportkre­ditt Norge kjenner bredden av næringsliv­et svært godt.

SLIK SKAL DET fortsatt være etter sammenslåi­ngen. Selv om vårt eksportret­tede næringsliv er preget av regionale forskjelle­r, skal den nye etaten ivareta alle regionene som til sammen utgjør eksportnas­jonen Norge. Bedrifter som har brukt tjenestene mest ligger i ifølge siste tilgjengel­ig tall fra 2019 i Agder, Viken, Vestland, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo.

Hele det eksportret­tede næringsliv­et skal få god oppfølging av Giek/Eksportkre­ditt også på veien videre. Det er vår fremtidige verdiskapi­ng helt avhengig av.

 ?? FOTO: NÆRINGS- OG FISKERIDEP­ARTEMENTET ?? For å få mest mulig ut av pengene som skal styrke eksporten, er det viktig hvordan staten organisere­r seg, skriver næringsmin­ister Iselin Nybø (V).
FOTO: NÆRINGS- OG FISKERIDEP­ARTEMENTET For å få mest mulig ut av pengene som skal styrke eksporten, er det viktig hvordan staten organisere­r seg, skriver næringsmin­ister Iselin Nybø (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway