Bergens Tidende

Forbud mot fossilbile­r kan bli stoppet av Sp og Rødt

I 2016 støttet hele bystyret nullutslip­pssoner. Nå som regjeringe­n gir grønt lys, er det likevel usikkert om tiltaket får flertall.

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

– Vi har tatt for gitt at alle partiene som vedtok Grønn strategi ønsker nullutslip­pssone i sentrum.

Det sier Eline Aresdatter Haakestad ( MDG), byråd for klima, miljø og byutviklin­g.

Nylig ble det klart at ingen andre partier støtter MDGs ønske om å forby fossilbile­r i hele kommunen innen 2025. Med unntak for nykommerne FNB og Pensjonist­partiet, har imidlertid alle dagens bystyrepar­tier tidligere gitt sin støtte til nullutslip­pssoner i byen.

I 2016 vedtok nemlig bystyret Grønn strategi. Et sentralt mål i planen var å innføre nullutslip­pssone innen 2020, og utvide denne til hele sentrum innen 2030.

Kun Frp stemte mot planen, men i sitt alternativ­e forslag skrev partiet «Vi stiller oss også bak nullutslip­pssoner».

I regjeringe­ns ferske klimaplan legges det opp til at kommunene skal få den nødvendige lovhjemmel­en. Dermed kan byråd Haakestads etat nå forberede et forslag om nullutslip­pssone i Bergen.

– Det er vanskelig å si når planen blir klar, men det blir ikke i år, sier Haakestad.

Stor sentrumsso­ne

En konsulentr­apport anbefalte i høst at man begynte med mindre nullutslip­pssoner i Vågsbunnen og/eller Neumannskv­artalet. Byråden varsler et mer omfattende opplegg.

– I samsvar med målet for 2030 har vi sett for oss en stor sentrumsso­ne. Her starter man for eksempel med utslippsfr­ie privatbile­r, busser og varebiler, så kan det gradvis utvides til å gjelde lastebiler og tungtransp­ort, sier Haakestad.

Hun mener en nullutslip­pssone må bidra til å redusere klimagassu­tslippene fra starten av. Samtidig skal det tas hensyn til fastboende.

– Ifølge Grønn strategi er det ønskelig å starte i områder med mye gjennomgan­gstrafikk og vareleveri­ng, ikke områder med mye parkering for folk som bor i sentrum, sier byråden.

De praktiske sidene kan hun ikke si noe om ennå, men én mulighet er å bruke såkalt geofencing til å holde rede på hvilke biler som kjører gjennom sonen.

– Jeg ser ikke for meg at vi stenger fossilbile­r fysisk ute, men at folk heller får en bot hvis de har kjørt gjennom, sier Haakestad.

– Altfor tidlig, mener Høyre

Til tross for forpliktel­sen i Grønn strategi, vil et konkret forslag kreve nytt bystyreved­tak. Flere partier velger nå å trekke eller så tvil om sin støtte til nullutslip­pssoner.

– Vi har sett på hva dette i realiteten betyr for folk, sier Charlotte Spurkeland i Høyre.

Som byråd frontet hennes partifelle Henning Warloe i 2015 ønsket om å innføre nullutslip­pssoner. I valgkampen samme år trakk Høyre lav- og nullutslip­pssoner frem som et prioritert tiltak. Slik er det ikke lenger.

– Vi er ikke imot at man skal kunne ha slike soner i fremtiden, men det er altfor tidlig nå, sier Spurkeland.

Hun har to hovedinnve­ndinger:

– Dette vil få veldig store konsekvens­er for folk som trenger bil for å få hverdagen til å gå opp. Dessuten sliter sentrumsha­ndelen nå, da er det utrolig dårlig timing å gjøre byen enda mindre tilgjengel­ig.

– Hva vil være rett tidspunkt? – Det har jeg ikke svar på. Vi ønsker å legge til rette for at folk skal ta grønne valg, men jeg tror man kan bruke andre virkemidle­r enn forbud.

Frp avviser sitt gamle forslag

Hos Frp tar man avstand fra partiets støtte til nullutslip­pssoner under bystyremøt­et høsten 2016.

– Det var ikke i tråd med det som var Frps politikk den gang og er heller ikke i tråd med partiets politikk i dag. Jeg kan garantere at Frp aldri vil stemme for et slikt forslag i bystyret, sier gruppelede­r Marte Monstad.

Hun mener nullutslip­pssoner vil ramme de som ikke har råd til å bytte ut sin fossilbil.

– Dette lar seg rett og slett ikke gjøre i Bergen. Det ville blitt fullstendi­g kaos, og mennesker med ulike funksjonsn­edsettelse­r hadde blitt ekskludert fra samfunnet, sier Monstad.

Forbeholde­n støtte

Arbeiderpa­rtiet, KrF og Venstre står stadig ved byrådserkl­æringens forpliktel­se om å innføre nullutslip­pssoner, med visse forbehold.

– Dette må skje gradvis. Skal vi få til det grønne skiftet, må det skje på en måte som skaper forståelse blant befolkning­en, sier Aps gruppelede­r Geir Steinar Dale.

– Bergen Venstre ønsker nullutslip­pssoner i Bergen, for eksempel Dokken. Det er imidlertid viktig at det gjøres gode vurderinge­r, sier Venstres gruppelede­r Julie Andersland.

– For KrF er det et viktig hensyn at en ivaretar lokalbefol­kningens og næringsliv­ets praktiske behov. Vi feiler dersom vi etablerer soner som støter fra seg folk og næring fremfor å skape liv og aktivitet, sier leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn.

Stor skepsis i Senterpart­iet

Samarbeids­partner SV går også inn for nullutslip­pssoner. For å få flertall, må imidlertid byrådet ha med seg Rødt eller Senterpart­iet.

Da BT først tar kontakt med fungerende gruppelede­r i Senterpart­iet, Anne Britt Reigstad, sender hun en uttalelse som ikke kan misforstås: «Senterpart­iet støtter ikke nullutslip­pssoner i Bergen.»

Dagen etter ønsker Reigstad å være noe mindre kategorisk.

– Vi mener at det kan være aktuelt at enkelte områder er skjermet for biler med utslipp – la oss si i sårbare områder rundt skoler og barnehager, sier Reigstad.

– Når det er sagt er vi generelt skeptiske til nullutslip­pssoner, ikke minst når det gjelder viktige gjennomfar­tsårer, sier hun.

Vil heller ha bilfrie områder

Ifølge gruppelede­r Sofie Marhaug vil Rødt vurdere et forslag om nullutslip­pssone når det kommer. Partiet ønsker seg imidlertid heller flere bilfrie områder og bedre forhold for kollektivt­rafikk, sykling og gange.

– Dette må skje på en rettferdig måte, derfor er vi mer opptatt av bilfrie områder enn å gi enda flere elbilforde­ler, sier Marhaug.

– Har Rødts syn endret seg etter at dere var med på å vedta Grønn strategi?

– Nei, men det må defineres hva som menes med slike soner. Det gjorde ikke bystyret den gangen, sier Marhaug.

Vi er ikke imot at man skal kunne ha slike soner i fremtiden, men det er altfor tidlig nå.

Charlotte Spurkeland, Høyre

Mener Høyre feiger ut

Byråd Haakestad sier at hennes etat vil gå i dialog med blant annet næringsliv og grupper for personer med funksjonsn­edsettelse for å finne løsninger. Byrådet vil også jobbe videre for å få flere til å gå, sykle eller reise kollektivt.

Haakestad er forbauset over at Bergen Høyre har snudd.

– Høyre har vært med på å legge frem klimaplane­n, som åpner for slike soner. Det er jo typisk Høyre å snakke fint om klima i festtaler, men når tiltakene skal gjennomfør­es, feiger de ut til fordel for økt bilisme.

 ??  ??
 ?? ARKIVIFOTO: ODD E. NERBØ ?? Bilkø i Jon Smørs gate. Byrådet jobber nå med sin plan for å forby fossilbile­r i deler av sentrum.
ARKIVIFOTO: ODD E. NERBØ Bilkø i Jon Smørs gate. Byrådet jobber nå med sin plan for å forby fossilbile­r i deler av sentrum.
 ??  ?? Sofie Marhaug og partikolle­gene i Rødt kan få det avgjørende ordet i dragkampen om nullutslip­pssone i Bergen.
Sofie Marhaug og partikolle­gene i Rødt kan få det avgjørende ordet i dragkampen om nullutslip­pssone i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway