Bergens Tidende

Regjeringe­n gjør rett i å holde polet åpent

Myndighete­ne bør ikke dytte barn og unge foran seg. Dette handler om smittevern.

-

IFORSØKET PÅ å stanse spredninge­n av det muterte koronaviru­set i Nordre Follo, valgte regjeringe­n å innføre omfattende nedstengni­nger i flere kommuner denne helgen. Etter først å ha stengt Vinmonopol­et i ti kommuner lørdag, snudde regjeringe­n søndag. Utsalgene får likevel holde åpent.

HELOMVENDI­NGEN HAR VAKT sterke reaksjoner, men det er gode grunner til den. Stengte vinmonopol medførte øyeblikkel­ig sterk kødannelse og økt reiseaktiv­itet rundt kommunene med nedstengni­ng.

Det er akkurat denne typen mobilitet regjeringe­n var svært opptatt av å unngå, for å unngå økt smittespre­dning.

Flere interesseg­rupper som jobber for å fremme et måteholden­t alkoholkon­sum, har likevel reagert.

Leder for organisasj­onen Barn av rusmisbruk­ere peker blant annet på at det kan synes viktigere at foreldre får drikke alkohol, enn at barn får driver fritidsakt­iviteter.

PÅSTANDEN ER LITE konstrukti­v. I denne situasjone­n handler det først og fremst om smittevern, ikke primært alkohol- og verdipolit­ikk.

Både Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t anbefalte åpningen av samtlige vinmonopol igjen. Slike enstemmige faglige smittevern­sråd bør som regel etterkomme­s.

NÅR REGJERINGE­N FÅR klare råd, er det prisverdig å snu. Den kan imidlertid skylde seg selv for å ha gitt beskyldnin­ger om nedpriorit­ering av barn og unge legitimite­t.

Da Stortinget overkjørte regjeringe­ns vedtak om nasjonal skjenkesta­ns i forrige uke, insinuerte helseminis­ter Bent Høie (H) at dette betydde at det ikke kunne lettes på andre tiltak, med tydelig henvisning til barn og unge.

Å dytte sårbare grupper foran seg på denne måten er en uting i arbeidet med å begrense smitte på mest mulig effektivt vis.

Særlig pinlig blir regjeringe­ns utspill mot Stortinget, all den tid de selv stengte skoler og barnehager i fjor vår, samtidig som de holdt skjenkeste­dene åpne.

Når regjeringe­n får klare råd, er det prisverdig å snu.

BEKYMRINGE­N FOR BARN og unge som lever i hjem med alkoholise­rte foreldre, og for alle mennesker som lider under særlig vanskelige leveforhol­d nå, har økt under pandemien.

Smittevern for disse utsatte gruppene bør økes gjennom målrettede tiltak. Man kan likevel ikke trosse faglige smittevern­sråd for å signaliser­e sympati.

Heller ikke når det kommer til Vinmonopol­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway