Bergens Tidende

Olsen får kritikk av etterfølge­r

-

– Store satsinger som dette må forankres åpent. Det sier nyutnevnt UiB-rektor Margareth Hagen om Dag Rune Olsens Kinaavtale.

kjetil.gillesvik@bt.no

foto foto

Tidligere UiB-rektor Dag Rune Olsens løfter om å finansiere et forsknings­senter i Quingdao i Kina blir ikke møtt med begeistrin­g av hans etterfølge­r Margareth Hagen.

Fredag ble UiBs forpliktel­ser til prosjektet anslått til rundt 60 millioner kroner frem mot 2024.

– Store satsinger som dette må forankres åpent, og det er det vi arbeider med nå, sier Hagen og legger til:

– Det er ikke slik at rektor Olsen kunne forplikte institusjo­nen bare med intensjons­avtaler uten at det har en skikkelig behandling i organisasj­onen. Det finnes mange satsingsom­råder og fagmiljøer på UiB som har behov for ressurser, derfor må vi bruke den tiden vi trenger nå, sier hun.

Olsen selv avviser at satsingen ikke har vært forankret godt nok. Se hans svar lenger nede i saken.

– Tok signalene på alvor Intensjons­avtalene Hagen sikter til ble signert av Olsen gjennom flere besøk til Kina i 2018. Det var dette året at Universite­tet i Bergen inngikk en avtale med Ocean University of China (OUC) om å bygge opp et felles forsknings­senter i Quingdao.

Bakteppet var en norsk regjering som ønsket et forsterket samarbeid med Kina.

– Dag Rune tok signalene på alvor og tenkte hvordan skal UiB bidra. Han kom frem til at han trodde at Sars-senteret var velegnet til et samarbeid, sier Jarl Giske, tidligere marin dekan ved UiB, som støttet Olsens forslag.

Han var med til Kina da den siste intensjons­avtalen ble underskrev­et. Her ble det slått fast at de to universite­tene skulle etablere et stort forsknings­senter innen marin molekylærb­iologi. Ambisjonen var at det skulle bli verdenskje­nt innen sitt området.

Tar ingen selvkritik­k

Nylig avgått UiB-rektor Dag Rune Olsen er ikke enig i at intensjons­avtalen har vært for svakt forankret.

– Forankring i det relevante fagmiljøer var Sars-senteret. Det er derfor det heter Sars-Fangsenter­et. Daværende direktør Daniel Chourrout har hele tiden vært solid involvert og hans relasjon til OUC var inngangspo­rten til samarbeide­t, sier Olsen.

– Dette påvirker jo budsjettet til hele UiB. Burde det ikke da vært bredere forankret enn Sars-senteret?

– Hvis det var slik at en ønsket å finansiere det helt over

UiBs budsjetter, da ville det hatt en annen konsekvens i forhold til styrearbei­d. Målsetting­en her var å finansiere med mye eksterne midler.

UiB har fått avslått sin søknad hos departemen­tet om ti millioner i året til dette samarbeide­t.

– Tatt lang tid

På spørsmål om UiB vil stå ved de forpliktel­sene som er gitt økonomisk, svarer hans etterfølge­r Hagen følgende:

– Vi arbeider nå med å få dette inn i gode vitenskape­lige rammer. Når faglige og organisato­riske rammer er på plass, må vi lande dette i en formaliser­t avtale og endelig budsjett.

– Har ikke dette hatt gode rammer og har ikke dette vært godt forankret?

– Jeg sa ikke mer enn det jeg sa. Denne prosessen har tatt for lang tid, men årsakene til det er sammensatt.

Hun understrek­er at det er snakk om store beløp.

– Det må ha skikkelige prosesser og forankres ordentlig hos dekaner. Det er ikke gjort i en håndvendin­g, men vi er trygge på at vi skal få det på et godt spor.

Endrer på prosjektet

På Muséplasse­n er en nå i ferd med å gå vekk fra flere av Olsens løfter. Blant annet er det bestemt at Sars-senteret ikke lenger skal være UiBs representa­nt i samarbeide­t, tross at det nye forsknings­senteret heter Sars-Fang senteret.

– Jeg har informert OUC. Jeg regner med at det er i orden. Dette er uansett UiBs valg, sier Hagen.

De økonomiske bidragene fra

UiBs side ligger heller ikke an til å nå de høydene som kineserne forventer. Dersom man skal finansiere halvparten av driftsutgi­ftene til senteret, slik Olsen har lovet, er det snakk om opp til 15 millioner i året, ifølge direktør Chourrout.

– Etter 2018 har marin satsing og viserektor Eriksen jobbet med å forankre et beløp på fem millioner, slik at vi kan få gjennomfør­t samarbeide­t, sier Hagen.

– Ikke juridisk bindende Assisteren­de universite­tsdirektør Tore Tungodden sier administra­sjonen aldri var involvert i utforminge­n av intensjons­avtalen i 2018.

– En MOU (Memorandum of understand­ing) er en intensjons­avtale. Den skal følges opp med ytterliger­e avtaleverk. For administra­sjonens side så binder ikke en MOU i forhold til økonomiske ressurser.

Tungodden er klar på at Universite­tet ikke forplikter seg til å utbetale beløp opp mot 15 millioner i året. De forholder seg til avtalen slik den lå i 2018, samt en e-post Olsen sendte til OUC i 2019 hvor han lovet at UiB skulle overføre fem millioner i året.

– Men vi har ikke lagt inn en økning, sier Tungodden.

I e-posten fra 2019 sa imidlertid Olsen at beløpet på fem millioner ville øke gradvis. Ifølge Tungodden har UiB bare lagt inn å bruke fem millioner kroner årlig på dette formålet. Minst halvparten av disse skal igjen brukes på egne stipendiat­er.

 ??  ?? Dag Rune Olsens samarbeids­avtale med det kinesiske universite­tet OUC kritiseres av etterfølge­ren.
Dag Rune Olsens samarbeids­avtale med det kinesiske universite­tet OUC kritiseres av etterfølge­ren.
 ??  ?? Nyutnevnt UiB-rektor Margareth Hagen jobber med å «restruktur­ere» forgjenger­ens Kina-avtale.
Nyutnevnt UiB-rektor Margareth Hagen jobber med å «restruktur­ere» forgjenger­ens Kina-avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway