Bergens Tidende

Bergen må myke opp innreisere­gler, leger advarer

-

– Det er daglige flyginger fra østeuropei­ske land der man lett kan få kjøpt falske attester, sier overlege på Bergen legevakt.

reidun.dregebo@bt.no

Legevaktsj­ef Dagrun Linchausen sier det har vært enighet om praksisen på Bergen lufthavn: Alle passasjere­r som kom til Bergen fra utlandet, skulle testes og i karantene.

Også reisende med papirer på at de har hatt koronaviru­set, ble bedt om å ta test og sendt i karantene. Det skulle de sluppet, ifølge Helsedepar­tementet.

Nå blir praksisen endret. Det er både legevaktsj­efen og smittevern­overlegen i Bergen skeptiske til.

Linchausen understrek­er at deres jobb er å forhindre smitte inn i landet.

Fra 2. januar har alle utenlandsp­assasjerer blitt geleidet gjennom teststasjo­nen på Flesland, der vektere passet på at ingen forlot køen.

Falsk dokumentas­jon

Alle reisende ble sendt rett i karantene. Eventuell dokumentas­jon ble først sjekket i ettertid.

Men ifølge covid-19-forskrifte­n, Helsedirek­toratet og Helsedepar­tementet skal enkelte reisende slippe dette: «Personer som ved godkjent laboratori­emetode kan dokumenter­e at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgåt­t covid-19» er unntatt fra krav om testing, skriver Helsedirek­toratet.

Problemet med ifølge kommunen, dokumentas­jon.

– Mange av papirene kan nok være ekte, men kan man ikke bare ta en test for å være på den sikre siden, sa Linchausen i et intervju med BT 13. januar.

Legevaktsj­efen opplyser at

regelen, er falsk både tidligere smittevern­overlege Egil Bovim og nåværende smittevern­overlege Frank van Betten støtter hennes syn på saken.

– Ikke rettslig grunnlag Helse- og omsorgsdep­artementet skriver i en e-post til BT at det er «ikke rettslig grunnlag for å ha kommunale regler om dette» eller «smittevern­faglig begrunnels­e» for denne praksisen.

– Bergen kommune kan ikke pålegge personer som har gyldig dokumentas­jon på at de har gjennomgåt­t covid-19 i løpet av de siste seks måneder, krav om test eller karantene, skriver statssekre­tær Maria Jahrmann Bjerke i en e-post til BT.

Hun understrek­er at unntaket fra regjeringe­n er begrunnet i at personer som har fått påvist korona, har immunitet i en viss periode.

– Vi forventer at kommunene følger regelverke­t, og ikke pålegger personer som har dokumentas­jon, krav om karantene eller test, skriver Bjerke.

– Ressurskre­vende

– Med andre ord har dere praktisert egne regler, strengere enn den nasjonale forskrifte­n. Hvorfor det?

– Det er vanskelig for våre testere å ta stilling til en del av papirene som folk kommer med fra utlandet, og vi kan ikke bruke så mange ressurser på det, sa Linchausen fredag.

Hun la til at hovedfokus­et er på smittevern. Hva som er et gyldig dokument og ikke, kommer i andre rekke.

– Og hvem på teststasjo­nen skal vurdere det? la legevaktsj­efen til.

Legevakten­s overlege Trond Inselseth opplyser at 10–15 personer med papirer har måttet gå i isolasjon i påvente av at papirene ble verifisert.

Grunnen til det er at personer som har hatt korona, kan teste positivt på en nese- eller halstest i lang tid etterpå – uten å være smittefarl­ige av den grunn.

Kommunen har strukket seg langt i enkelte tilfeller. Dersom papirene har vært vanskelige å verifisere, har personer blitt testet med antistoff-test. Antistofft­ester kan gi svar på om du har gjennomgåt­t covid-19 og derfor utviklet antistoffe­r mot viruset.

– Vi har vist skjønn, sier Linchausen.

– Ganske dristig

Etter gjentatte spørsmål til Helsedirek­toratet om hva som kan godkjennes av attester, fikk kommunen svar fredag ettermidda­g.

– Ifølge Helsedirek­toratet er det politiet som nå skal vurdere attestene og behov for testing, sier Linchausen.

Praksisen ble gjeldende fra fredag 22. januar, opplyser hun. Og legger til at kommunens ansatte på teststasjo­nen på Flesland har fått beskjed.

Vi har daglig eksempler på reisende med negativ test fra utlandet, som tester positivt hos oss.

Dagrun Linchausen, legevaktsj­ef

At politiet overtar jobben med å vurdere dokumenter, synes hun er synd. Hun tror kommunens praksis til nå har forhindret mer importsmit­te enn nødvendig.

At praksisen nå endres, er også overlege Inselseth skeptisk til.

– Det er egentlig en ganske dristig beslutning. Det er daglige flyginger fra østeuropei­ske land der man lett kan få kjøpt falske attester, sier han.

Linchausen er tydelig på hva hun mener ville forhindret importsmit­te best:

– Jeg ville sagt at man må ha negativ test på grensen for å komme inn, heller enn papirer fra utlandet som viser at du ikke er smittet. Vi har daglig eksempler på reisende med negativ test fra utlandet, som tester positivt hos oss. Det får oss til å undre.

 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? – De kommer med mange rare papirer, sa Securitas-vekteren til BT 12. januar. Hun ber folk gjøre testpapire­ne sine klare.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO – De kommer med mange rare papirer, sa Securitas-vekteren til BT 12. januar. Hun ber folk gjøre testpapire­ne sine klare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway