Bergens Tidende

Starter vaksinerin­gen hos fastleger og hjemme hos eldre

Tirsdag får de første fastlegene i Bergen vaksiner. Rundt 120 personer som ikke kan ta seg til dit, blir vaksinert hjemme.

- SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI simen.otterlei@bt.no

Denne uken får mange sykehjemsb­eboere andre og siste dose av koronavaks­inen. Samtidig settes de første sprøytene i neste prioriteri­ngsgruppe, folk over 85 år.

Det vil i hovedsak skje hos fastlegene. I Bergen går 225 av 394 vaksinegla­ss denne uken, nok til 1350 doser, til førstedose­ringer.

Det opplyser Elisabeth Mahler Engelsen, som leder kommunens aksjonsgru­ppe for koronavaks­inering. Mandag ble vaksinegla­ssene fraktet fra superfryse­ren på Haukeland til kommunens kjølelager med hemmelig adresse.

Hjemmevaks­inering

Der pakker kommuneans­atte glassene om til mindre kvanta, før Bring-sjåfører frakter dem videre til vaksinasjo­nsstedene.

De første fastlegene i Bergen får vaksiner tirsdag. De må settes innen fredag, grunnet holdbarhet­en på maks fem dager utenfor fryser, påpeker Engelsen.

Bergen kommune har mottatt 36 kjølebokse­r til frakt fra lager til vaksinasjo­nssted. Med antall vaksiner kommunen for tiden mottar, er det mer enn nok, men flere kan bestilles om behovet øker.

Både på lageret, i kjølebokse­ne og på legekontor­ene må vaksinegla­ssene holde 2–8 grader, før innholdet blandes med saltvannsl­øsning, trekkes opp i sprøyter og injiseres.

Fastlegene er bedt om å kartlegge hvor mange pasienter som ikke vil ha vaksine, og hvor mange hjemmeboen­de som vil ha den, men ikke er i stand til å komme til legekontor­et.

De sistnevnte utgjør i Bergen rundt 120 personer i alderen over 85 år, opplyser Engelsen.

Mange av disse bor i omsorgsbol­iger. Vaksinerin­gen vil skje hjemme, i samarbeid med hjemmesyke­pleien. Det vil også starte denne uken.

Engelsen sier det krever mye logistikk å vaksinere med dose én og to parallelt, slik man begynner med nå. Planleggin­gen er dessuten vanskelig, når kommunene sent får beskjed om hvor mange doser de får, fremhever hun.

– Den aller største utfordring­en nå, er det korte planleggin­gsvinduet vi har, fordi vi ikke får vite hvor mange doser vi får før kort tid før vi får dem. Det er veldig varierende hvor mye som kommer i leveransen­e, og en stor utfordring å planlegge logistikk for et antall man ikke vet, sier Engelsen.

Skal hente halvfulle glass

Fordi helseperso­nell har fått en del av dosene, og slik fungert som en «buffer» når man har hatt vaksine igjen etter vaksinasjo­n av beboerne, har Bergen kommune så langt ikke hatt halvfulle glass til overs på sykehjemme­ne.

Men når vaksinene nå skal ut til fastleger og hjemmesyke­pleien, oppretter man en «kontakttje­nestene» der overskudds­doser kan meldes inn.

 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? Fastlege Geir Thue ved Oasen legesenter opplyste mandag at de har fått beskjed om at de får vaksiner neste uke.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO Fastlege Geir Thue ved Oasen legesenter opplyste mandag at de har fått beskjed om at de får vaksiner neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway