Bergens Tidende

Krever 21 års forvaring for voldtektst­iltalt mann

– Han begår overgrep mot barn på den måten som er tilgjengel­ig, sa statsadvok­aten.

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

I en uke har mannen i 50-årene blant annet måtte forklare seg om en voldtekt som skal ha funnet sted under Norway Cup i 2005.

Ifølge tiltalen skal mannen ha voldtatt en jente under 16 år på en skole der fotballage­t overnattet. Mannen skal også ha utsatt jenten for seksuelle overgrep frem til 2007.

– Det er ingen tvil om at tiltalte begikk voldtekt med viten og vilje, og at han forsettlig skaffet seg seksuell omgang av barn under 16 år, sa statsadvok­at Trond Høvik i sin prosedyre mandag, som var siste dag satt av til saken i Bergen tingrett.

21 års forvaring

Mannen nektet straffskyl­d, men statsadvok­aten mente mannens forklaring var lite troverdig.

– Det han er domfelt for, er viktige bevis for hans interesser og hans fremgangsm­åte i overgrepss­aker. Og det forteller noe om hans troverdigh­et i denne saken, sa Høvik.

I november i fjor ble mannen dømt til 21 års fengsel i Høyesteret­t for omfattende seksuelle overgrep mot små barn på Filippinen­e. Han ble dømt for å ha bestilt nettovergr­ep mot rundt

200 barn.

Saken er en del av Dark Room-prosjektet i Vest politidist­rikt.

– Han begår overgrep mot barn på den måten som er tilgjengel­ig. Med eller uten teknologi. Og det måtte en pågripelse til for å stanse ham. Nettopp derfor mener jeg at forvaring er helt nødvendig i denne saken. For å verne barn mot nye overgrep, sa Høvik og la til:

– Jeg mener at dommen bør settes til forvaring med en tidsramme på 21 år, og med en minstetid på ti år, sa Høvik.

Fire millioner i erstatning

Høvik sa videre at det kun var to straffealt­ernativer i denne saken.

– For denne type forbrytels­e er maksimal fengselsst­raff i Norge 21 år. Forholdene han skal dømmes for ligger før i tid i forhold til høyesteret­tsdommen, så vi kan ikke gi straff for dette i tillegg. Vi må holde oss innenfor 21 år dersom dere dømmer ham til fengselsst­raff. Eller så må man gjøre høyesteret­tsdommen om til forvaring.

Statsadvok­aten brukte lang tid på å argumenter­e for en forvarings­dom. Han viste også til at den fornærmede kvinnen i ettertid har vært alvorlig syk som følge av det som skjedde.

Da den fornærmede kvinnen forklarte seg, ble dørene i retten lukket for pressen.

– Hun er tydelig på hva som skjedde og hvordan det skjedde, og fremstår som svært troverdig. Hun er et offer for hans voldsomme seksualdri­ft, sa bistandsad­vokaten til den fornærmede kvinnen, Beate Hamre.

Hamre krever rundt fire millioner kroner i erstatning på vegne av sin klient.

– Det som kommer frem her gjør inntrykk på alle som har barn. Så må man vite hvordan man skal behandle inntrykken­e. Det er stor fare for at han blir dømt på følelser og ikke fornuft, sa mannens forsvarer Torbjørn Kolås og fortsatte:

– Vi må forholde oss til det som er sikkert, ikke det som kan ha hendt.

 ?? ARKIVTEGNI­NG: GUSTAV KVAAL ?? Høyesteret­t dømte mannen til fengsel i 21 år for seksuelle overgrep mot barn i november i fjor.
ARKIVTEGNI­NG: GUSTAV KVAAL Høyesteret­t dømte mannen til fengsel i 21 år for seksuelle overgrep mot barn i november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway