Bergens Tidende

Disse tiltakene skal beskytte Bergen mot det muterte viruset

Byrådet innfører strengere regler for kommunens ansatte, og oppfordrer alle som har vært på reise om å teste seg.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no MARIUS WIIG HOLMEN

På grunn av det muterte koronaviru­set vil alle som passerer kommunegre­nsen inn til Bergen automatisk få en SMS. Her oppfordres det til å teste seg. – Jeg fikk en melding på telefonen, så da må jeg det, forteller Stig Kjellås. Sammen med kjæresten Alisa Birkeland kom han med tog fra Oslo i går. Bergen kommune innfører også flere strenge forholdsre­gler for kommunalt ansatte som følge av utbruddet på Østlandet.

Det strømmet med folk ut på perrongen da dagtoget fra Oslo ankom Vestlandet­s hovedstad mandag ettermidda­g. Flere av dem satte kursen rett mot teststasjo­nen på Festplasse­n.

– Jeg hadde ikke tenkt å gjøre det sånn uten videre, men så fikk jeg en melding på telefonen, så da må jeg det, forteller Stig Kjellås.

Det sendes nå en automatisk SMS til alle som passerer kommunegre­nsen inn i Bergen. Her oppfordres en til å teste seg hvis de har vært på reise. Også Truls Moltubakk (25), masterstud­ent i sammenlikn­ende politikk ved Universite­tet i Bergen, fulgte rådet.

Flere tester seg

– Jeg fikk en tekstmeldi­ng der det sto at jeg burde teste meg.

Jeg synes det er helt ypperlig at de sender en slik melding til reisende, forteller han.

Smittesitu­asjonen på Østlandet påvirker også livet i vest. Mandag ettermidda­g ble det kjent at byrådet i Bergen innfører flere strenge forholdsre­gler for kommunalt ansatte som følge av utbruddet på Østlandet. Blant annet må ansatte i kommunens helse- og omsorgstje­nester som har vært på Østlandet i løpet av de siste ti dagene ha negativ koronatest før retur til arbeid. De må i tillegg bruke munnbind på jobb de ti første dagene etter retur til arbeidet.

– Jeg er selvfølgel­ig urolig for at vi skal påvise et mutert virus her i Bergen også. Vi har vært veldig fornøyd med situasjone­n i noen uker nå. Det har vært få

Jeg fikk en tekstmeldi­ng der det sto at jeg burde teste meg. Jeg synes det er helt ypperlig at de sender en slik melding til reisende.

Truls Moltubakk

med ukjent smittevei. Nå er vi opptatt av at reisende fra området med høy smittevei skal teste seg. Derfor sender vi SMS til alle som kommer over kommunegre­nsen, sier helsebyråd Beate Husa (KrF).

Hun forteller at mandag har over 700 personer testet seg på teststasjo­nen på Festplasse­n. Det er en stor økning.

Helsebyråd­en viser til at det enkelte dager har blitt testet rundt 800 personer på alle stasjonene i hele Bergen.

Mange smittet i Nordre Follo

Mandag ble det i Nordre Follo kommune oppdaget 40 nye tilfeller av det muterte viruset. Utbruddet startet ved Langhus Bo- og Servicesen­ter, der to personer som døde etter å ha blitt smittet av det muterte viruset. Mutasjonen fra Storbritan­nia er opptil 70 prosent mer smittsom enn koronavari­anten som i dag er mest vanlig i Norge.

Husa sier en må være forberedt på at det muterte viruset snart blir oppdage her også.

– Jeg er jo født optimist, men jeg tror at i denne sammenheng­en må vi være realist. Med tanke på at det er stor reisevirks­omhet mellom øst og vest er det litt for optimistis­k å tro at det ikke skal påvises her også. Men det som er spørsmålet er om vi får denne villsmitte­n eller om den har kjent smittevei. Derfor er det viktig å teste folk sånn at vi får satt folk i karantene.

Flere er også kritisk til at testkapasi­teten til Folkehelse­institutte­t er for dårlig. Mandag meldte NRK at Sarpsborg kommune ikke har fått svar to uker etter at de sendte inn 30 prøver med mistanke om mutert virus.

– Det er ikke godt nok. Testkapasi­teten må bli mye bedre. Når det er mistanke om et mutert virus i kommunen, må vi få raskere svar, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) til NRK.

Helsebyråd Beate Husa deler bekymringe­n.

Ikke reis

– Det er ikke slik at vi oppdager det muterte viruset umiddelbar­t. En må jo analysere disse prøvene på en spesiell måte. Jeg er urolig for at det kan gå lang tid. Derfor håper jeg Helse Bergen kan få begynne med disse analysene. Det vil kunne øke kapasitet og dermed gi oss raskere svar. Byrådet har også bestemt at pårørende som har vært i områder med spredning av mutert virus, bes om å avvente med å besøke sykehjem til de har vært hjemme i 10 dager, og til de har negativt prøvesvar på prøve tatt tidligst 5 dager etter hjemkomst. Tiltakene omfatter personer som har vært i følgende kommuner: Nordre Follo, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Oslo, Vestby, Våler, Ås, Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvedt.

– Vi vil minne alle innbyggere om å unngå unødvendig­e innenlands­reiser. Ikke reis til områder med spredning av mutert virus med mindre du har tenkt å bli værende der, og følg reglene som gjelder dersom du allerede er der, sier smittevern­overlege, Frank van Betten, i en e-post.

Jeg er jo født optimist, men jeg tror at i denne sammenheng­en må vi være realist.

Helsebyråd Beate Husa

Ikke skremt

Tilbake på jernbanest­asjonen blir Stig Kjellås ønsket velkommen av kjæresten Alisa Birkeland.

– Normalt jobber jeg i Oslo, men har nesten ikke vært på kontoret der siden mars.

Kjellås tar smittesitu­asjonen østpå med relativt stor to.

– Situasjone­n som er der borte nå har ikke skremt meg, men man begynner å tenke litt hvis det blafrer opp igjen, sier pendleren.

Kjæresten Alisa har tatt på seg munnbindet, og så går de sammen bort til teststasjo­nen på Festplasse­n.

 ??  ??
 ??  ?? Stig Kjellås og kjæresten Alisa Birkeland lyttet til kommunens råd og stakk innom teststasjo­nen på Festplasse­n før de dro hjem.
Stig Kjellås og kjæresten Alisa Birkeland lyttet til kommunens råd og stakk innom teststasjo­nen på Festplasse­n før de dro hjem.
 ??  ??
 ??  ?? Truls Moltubakk bestemte seg for å teste seg etter å ha mottatt en SMS fra Bergen kommune.
Truls Moltubakk bestemte seg for å teste seg etter å ha mottatt en SMS fra Bergen kommune.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Helsebyråd Beate Husa strammer reglene i håp om å stanse det muterte viruset.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Helsebyråd Beate Husa strammer reglene i håp om å stanse det muterte viruset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway