Bergens Tidende

Barnehage må flytte for å gi plass til elevene

-

Familier på Møhlenpris ber byrådet om lokaler til en ny barnehage.

linda.hilland@bt.no foto

– Vi trives godt med å bo i sentrum. Møhlenpris er en flott plass å bo for familier, men vi er bekymret for utviklinge­n over tid da det ikke er nok skoleplass­er i nærmiljøet, sier Jeanett Goodwin.

Hun er leder i foreldreut­valget med Møhlenpris oppveksttu­n skole.

For tre år siden ble Møhlenpris skole pusset opp og gjort om til et oppveksttu­n. En barnehage med plass til 70 barn ble inkludert i skoleareal­et.

«Møhlenpris skole ser ut til å ha tilfredsst­illende kapasitet i hele prognosepe­rioden», skrev byrådet i sin vurdering av skolebruks­plan for 2016–2030. Vurderinge­n viste seg å være fullstendi­g feil.

Prognosene fra 2016 viste en vekst i elevtallet til 220 i år 2030. I dag er skolen helt sprengt med sine 268 elever. Et rekordstor­t kull på 60 elever ventes til høsten. Kommunen jobber nå med alternativ­e løsninger å få nok plass til alle elevene.

Uaktuelt med paviljong

I første omgang skal det gjøres plass til flere elever på en allerede overfylt skole.

– Vi ser på hvordan vi kan få utnyttet de eksisteren­de arealene på en bedre måte til neste skoleår. Paviljonge­r på skoleplass­en er uaktuelt da den allerede er ganske knapp, sier skolebyråd Endre Tvinnereim (Ap).

På sikt må de 70 barna i barnehagen flytte ut for i gi plass til elevene.

– Det å presse flere elever inn i en allerede overfylt skole er ingen god løsning. Det går utover undervisni­ngskvalite­ten til både elever og lærere, påpeker Goodwin.

Hun mener barn bør få mulighet til å gå på nærskolen sin.

– Vi trenger større arealer og håper kommunen ser på muligheten­e som finnes i umiddelbar nærhet, sier hun.

– Foreldrene ønsker på ingen måte å sette skole og barnehage opp mot hverandre. Dersom barnehagen må flytte for å gi plass til flere elever, er det viktig at det kommer en ny barnehage på Møhlenpris, påpeker foreldrere­presentant Torbjørn Wentzel.

– Prognosene er rimelig bra Den store veksten på Møhlenpris er et resultat av en villet politikk og noe byrådet har ønsket å legge til rette for, understrek­er byråd Endre Tvinnereim.

Han medgir at det kan være vanskelig for kommunen å forutsi hvor mange som trenger skoleplass. Han viser til både fødselstal­l på lang sikt, flyttemøns­tre og hvor barnefamil­ier velger å bosette seg. Økonomisk oppgang og nedgang påvirker også hvor mange som kommer flyttende til Bergen.

– Med unntak av den positive overraskel­sen i sentrum, har byrådet i planleggin­g av skolekapas­itet truffet rimelig bra, mener Tvinnereim.

Foreldrene er tydelige på at selv om kommunen har bommet grovt i sine prognoser, må de nå komme med gode helhetlige løsninger for familier som bor i sentrum.

– Med den storstilte utbygginge­n som kommer på Marineholm­en, er det ingen grunn til å tro at det vil bli færre barn i området, påpeker Wentzel.

– Vi ønsker oss ikke tilbake til en situasjon der barnefamil­ier måtte kjøre ut til bydelene for å få barnehagep­lass, sier Goodwin.

– Barnehage skal fjernes Foreløpig har byråden ingen fullgod løsning på plassprobl­emet. Han har lovet å avvikle den midlertidi­ge barnehagen i Nygårdspar­ken så snart Kalfarveie­n barnehage er pusset opp og klar til innflyttin­g.

Det er heller ikke aktuelt å bruke Damgårdssu­ndet barnehage som kommunen kjøpte i fjor, da den skal være erstatning­sbarnehage for Søre Skogvei barnehage mens den pusses opp.

Han er tydelig på at byrådet ønsker å få på plass en ny barnehage på østsiden av sundet, altså på Møhlenpris-siden.

– Vi ser på forskjelli­ge løsninger når det gjelder ny barnehage på Møhlenpris. Det kan være aktuelt med noe på kaien, men foreløpig har vi ikke et konkret lokale vi kan vise til, sier Tvinnereim.

 ??  ?? Torbjørn Wentzel og Jeanett Goodwin er foreldre til barn ved Møhlenpris oppveksttu­n.
Torbjørn Wentzel og Jeanett Goodwin er foreldre til barn ved Møhlenpris oppveksttu­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway