Bergens Tidende

Brøt habilitets­reglene, får fortsette som fylkesdire­ktør

-

Bård Sandal brøt reglene da han involverte seg i saker som omhandlet hans kone. Men det har ikke fått konsekvens­er for utfallet av sakene, ifølge ny rapport.

anders.haga@bt.no

Som BT skrev for noen uker siden, var fylkesdire­ktør Bård Sandal permittert fra jobben mens en habilitets­gransking av ham pågikk.

Årsaken til granskinge­n var at Sandal, som er fylkesdire­ktør for innovasjon og næringsutv­ikling i Vestland fylkeskomm­une, hadde signert flere saker som anbefalte fylkespoli­tikerne å støtte selskaper hvor konen var ansatt eller satt i styret.

Dokumenter BT gikk gjennom viste at Sandal hadde innstilt på å gi midler til selskapene siden 2018. På spørsmål om Sandal kunne gjøre dette, var fylkesrådm­ann Rune Haugsdal klar:

– Nei, svarte Haugsdal, som presiserte at man skal melde seg inhabil i slike tilfeller.

Ikke påvirket Advokatfir­maet Thomassen har gransket tildelinge­r som er gjort i perioden 2013–2021. De har konkludert med at Sandal har vært inhabil etter reglene i forvaltnin­gsloven.

Ifølge rapporten slår Thommessen fast at undersøkel­sen viser at inhabilite­ten ikke har påvirket den videre politiske behandling­en og vedtakene i de aktuelle sakene.

Fylkesdire­ktør Sandal henviser til fylkesrådm­ann Haugsdal for kommentare­r i denne saken.

– Jeg er glad for å få bekreftet at de vedtakene fylkeskomm­unen har gjort i de aktuelle sakene er gyldige. Vi har ansvar for store midler på vegne av fellesskap­et, og innbyggern­e skal kunne kjenne seg trygge på at vi utfører dette oppdraget på en kompetent, åpen og forsvarlig måte, sier fylkesrådm­ann Rune Haugsdal i en kommentar.

«Dilemmatre­ning»

Ifølge fylkeskomm­unen fortsetter Sandal i jobben som fylkesdire­ktør. Den videre personalme­ssige oppfølging­en «vil skje internt» i fylkeskomm­unen.

I tillegg til dette, skal man nå gjøre følgende grep:

Rutiner skal gjennomgås for å sikre at spørsmål om habilitet er vurdert i alle forvaltnin­gssaker.

Det skal jobbes med «dilemmatre­ning» i organisasj­onen opp mot de etiske retningsli­njene. Thommessen konkludere­r med at det ikke er holdepunkt­er for at vedtakene til Sandal har gitt direkte økonomiske virkninger for hans ektefelle, men påpeker at selskapene hun har vært engasjert i har tjent på dette.

På grunn av dette «tilsier hennes ledende stilling i Vis og ansvaret hun har for dette segmentet på vegne av Vis, sammenhold­t med Sandals rolle som fylkesdire­ktør, en så sterk tilknytnin­g til selskapet at dette vil være egnet til å svekke tilliten til Sandals upartiskhe­t i saker der Vis er part», skriver advokatene.

Tildelte 34 mill kroner

De påpeker også at det er fattet en rekke vedtak siden 2013 hvor tildelinge­r er gjort til selskaper hvor ektefellen har hatt roller.

I gjennomgan­gen har de tatt for seg de totale overføring­ene til de aktuelle selskapene siden 2013. De har også laget en oversikt som viser tildelinge­r i de periodene hun har hatt roller som ansatt eller styremedle­m i disse periodene.

Totale overføring­er i perioden: 53,5 millioner kroner.

På de tidspunkte­ne hun har hatt roller: 59 tildelinge­r på totalt 34,4 millioner kroner. I rapporten til Thommessen skriver advokatene at de ikke kan se det er noe mønster i overføring­ene fra fylkeskomm­unen siden 2013 som indikerer at ektefellen­s roller i selskapene har påvirket tildelinge­ne.

– Deltok i prosessen Samtidig påpeker Thommessen at de ikke kan finne bevis for at Sandal har deltatt i den konkrete saksbehand­lingen av søknader.

«Fra de saksbehand­lerne vi har intervjuet er det opplyst at Sandal aldri har deltatt i konkrete drøftelser av tildeling av tilskuddsm­idler til enkeltaktø­rer».

Ektefellen sier også at hun ikke har deltatt på sin side av søknadspro­sessen.

Ifølge rapporten har hun opplyst at hun «aldri eller svært sjelden er direkte involvert i selve søknadspro­sessen på vegne av Vis, men at dette håndteres av medarbeide­rne på hennes team», skriver Thommessen.

 ?? FOTO: VESTLAND FYLKESKOMM­UNE ?? Fylkesdire­ktør Bård Sandal var permittert mens granskinge­n pågikk.
FOTO: VESTLAND FYLKESKOMM­UNE Fylkesdire­ktør Bård Sandal var permittert mens granskinge­n pågikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway