Bergens Tidende

Byrådet sier nei til portforbud i Bergen

-

Regjeringe­n ønsker å kunne innføre portforbud dersom koronasitu­asjonen blir ekstrem. Det vil ikke byrådet i Bergen være med på.

erik.fossen@bt.no

«Bergen kommune vil med dette be regjeringe­n legge bort forslaget om portforbud og bygge videre på den norske samfunnsmo­dellen med samarbeid og tillit for å oppnå målene vi i fellesskap har for å bekjempe en verdensoms­pennende pandemi.»

Dette er konklusjon­en i en høringsutt­alelse bystyret skal behandle onsdag.

Forslaget fra byrådet er en klar avvisning av regjeringe­ns ønske om lovhjemmel til å erklære portforbud i ekstreme tilfeller – for eksempel ved galopperen­de smittespre­dning og sprengt kapasitet i helsevesen­et.

– Smittevern­faglig gir portforbud veldig begrenset tilleggsve­rdi. Man ser på Østlandet nå at man kan ha en veldig omfattende nedstengni­ng av samfunnet, med svært redusert mobilitet, uten at man har portforbud, sier byråd for eldre, helse og frivilligh­et, Beate Husa (KrF).

Det er Husa og fungerende byrådslede­r Erlend Horn (V) som har signert forslaget. Der karakteris­erer blant annet portforbud som «et særdeles inngripend­e tiltak», som «ikke bør være et virkemidde­l staten bruker i fredstid i Norge, selv ikke i en pandemi.»

Bekymret for «urolighete­r» Justisdepa­rtementet sendte lovforslag­et ut 8. januar, med tre ukers høringsfri­st. Byrådet reagerer på den korte fristen, og det fremmes en rekke argumenter mot portforbud:

Dersom målrettede tiltak mot smittespre­dning er på plass, skriver byrådet, «vil tilleggsef­fekten av portforbud være beskjeden».

Byrådet er «bekymret for utviklinge­n av tilliten mellom myndighete­r og egen befolkning dersom portforbud skal være aktuelt tiltak».

«Portforbud er fremmed for norsk og skandinavi­sk rettstradi­sjon», ifølge byrådet. Det vises til at Danmark og Sverige har valgt å ikke innføre en slik hjemmel.

Siden det er ulik befolkning­stetthet i forskjelli­ge deler av Bergen, mener byrådet portforbud i hele kommunen «vil være problemati­sk».

«Erfaringen fra land som har brukt portforbud har ikke vært udelt gode», skriver byrådet også.

Beate Husa utdyper det siste noe:

– Vi har jo sett en del sterke protester fra befolkning­en i land som har hatt portforbud, for eksempel gjennom demonstras­joner og urolighete­r, sier hun.

Høyre har innvending­er

– Vi sier ja, men med stor skepsis

Beate Husa, helsebyråd

og klare anbefaling­er, sier Høyres gruppelede­r Harald Victor Hove.

På bystyremøt­et vil hans parti legge frem et alternativ­t forslag til høringsutk­ast, som åpner for at partifelle Monica Mæland får lovhjemmel­en hun ønsker.

Bergen Høyres uttalelse inneholder blant annet en rekke forbehold:

Innføring av portforbud forutsette­r at berørte kommuner konsultere­s og gir sin tilslutnin­g.

Begrunnels­en for portforbud­et må gis samtidig som vedtaket gjøres.

Portforbud kan bare forsvares i «en desperat situasjon der alle andre kontaktred­userende tiltak er godt gjennomfør­t».

Forskrifte­n kan bare brukes i sammenheng med covid-19.

Flertallet støtter byrådet Både SV, Rødt og FNB sier nei til å åpne for portforbud. Dermed har byrådet flertall for sitt syn.

– Ett av de beste smittevern­tiltakene i Norge er tross alt tillit. Det blir det mindre av med så inngripend­e tiltak som portforbud, sier Rødts gruppelede­r Sofie Marhaug.

BT har spurt Justisdepa­rtementet om innvending­ene.

Statssekre­tær Lars Jacob Hiim sier seg enig i at tre ukers høringsfri­st er kort, men mener det ikke er grunnlag for å legge bort forslaget.

– Det er pr. i dag ikke aktuelt å innføre portforbud. Dette er noe vi håper aldri blir nødvendig, og som først vil være aktuelt i ekstreme tilfeller, som hvis det er svært høye smittespre­dning og et sprengt helse- og omsorgssys­tem. Slik er det heldigvis ikke i dag, men vi må være forberedt, skriver Hiim.

– Det er kun lovhjemmel­en til det som er sendt på høring. Vi har fått flere hundre høringsinn­spill allerede, skriver han.

Hiim er ikke bekymret for at en lov om portforbud vil svekke tilliten i samfunnet.

– Tillit er kjernen i regjeringe­ns strategi mot pandemien, skriver statssekre­tæren.

Smittevern­faglig gir portforbud veldig begrenset tilleggsve­rdi.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Helsebyråd Beate Husa mener eksisteren­de lovgivning er tilstrekke­lig og at Norge ikke behøver en lov om portforbud under koronapand­emien.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Helsebyråd Beate Husa mener eksisteren­de lovgivning er tilstrekke­lig og at Norge ikke behøver en lov om portforbud under koronapand­emien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway