Bergens Tidende

Forsvarere­n mener politi som skjøt ikke kunne gjort noe annerledes

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no PER LINDBERG

Situasjone­n på stedet var kaotisk, heter det i politirapp­ort.

Morten Michelsen (39) døde etter å ha blitt skutt av politiet under en aksjon i Ibsens gate i Bergen for litt over en måned siden. Skytingen skjedde ved inngangsdø­ren hans i andre etasje.

Like i forkant var det branntillø­p flere steder, blant annet i 39-åringens leilighet.

– Kaotisk

Brannalarm­en hadde gått, sprinklera­nlegget var utløst og det skal ha luktet sterkt av bensin i gangen. Gangen der skytingen skjedde, var mørklagt,

har Spesialenh­eten opplyst. Enheten etterforsk­er saken. – Situasjone­n på stedet var kaotisk, står det i en rapport BT har fått tilgang til.

Rapporten ble sendt fra Vest politidist­rikt til Politidire­ktoratet (POD) noen uker etter skytingen.

Politiinsp­ektør Kjetil Øyri skriver at de sendte to patruljer til stedet etter at helsevesen­et hadde bedt om bistand. Også brannvesen­et rykket ut.

Bevæpning med enhåndsvåp­en ble gitt fordi det ble vurdert at politifolk­ene kunne

stå overfor en særlig farlig situasjon. Politiet mente det var «nødvendig med rask kontroll på vedkommend­e», heter det i rapporten.

«Nødvendig»

Ifølge rapporten skulle det være flere personer i bygningen, og på grunn av branntillø­pet måtte politiet ta seg inn.

Om konfrontas­jonen med 39-åringen heter det at «situasjone­n fremsto som livstruend­e for involverte tjenestepe­rsoner».

Øyri skriver dette i et avsluttend­e punkt i rapporten: «Involverte tjenestepe­rsoner opplevde at oppdragslø­sningen var forholdsme­ssig og nødvendig».

– Det er slik jeg har oppfattet hendelsesf­orløpet, og det er slik jeg har rapportert det. Så er dette nå under etterforsk­ning av Spesialenh­eten, og det er opp til dem å svare for de funn de gjør, sier Øyri.

Regionlede­r i Spesialenh­eten, Ellen Eikeseth Mjøs, opplyser at til sammen fem tjenestepe­rsoner har status som mistenkt: De fire involverte i selve hendelsen i gangen samt lederen som besluttet bevæpning.

– Hadde kniv i hånden Planen, ifølge rapporten, var å få Michelsen ut til politiet. De involverte politifolk­ene har forklart at 39-åringen hadde en kniv i hånden. Én av dem skjøt tre skudd som traff Michelsen i overkroppe­n.

Øyri beskriver at politifolk­ene så røyk i huset da de kom frem. Det blir også omtalt i rapporten at det kom en telefon til 112, politiets nødtelefon, «fra tredjepers­on på samme adresse som varslet om brann».

Øyri vil ikke si noe nærmere om 112-anropet, verken hva samtalen handlet om, eller hvem den kom fra. Han ønsker heller ikke å si noe konkret om hva det betyr å få vedkommend­e «ut til politiet».

– Det blir et direkte spørsmål om vår taktikk, og det kan jeg ikke uttale meg om. Generelt handler det om, av sikkerhets­hensyn, å få en person ut der hvor politiet er. Og det kan endre seg underveis i et oppdrag.

– Nesten inne på nødverge Advokatful­lmektig Gry Berger represente­rer tre av de fire politifolk­ene som var i gangen. Hun sier de har forklart seg om hendelsen, men ikke blitt utfordret på det juridiske.

– Det kalles avhør, men er egentlig i en litt annen kategori. De har forklart seg detaljert, og så skal forklaring­ene vurderes opp mot blant annet våpeninstr­uksen, maktpyrami­den og reglene for utførelse av slike oppdrag.

– Hvordan oppfatter dine klienter det som skjedde?

– De mener absolutt at maktbruken var forholdsme­ssig. Det var et kritisk, veldig heftig og vanskelig oppdrag. Jeg oppfatter det slik at de vanskelig kunne ha gjort noe annerledes. Sett fra min side er vi nesten inne på nødverge her, men det får etterforsk­ningen vurdere, sier Berger.

Kjetil Ottesen er bistandsad­vokat for Michelsens foreldre. Han vil avvente etterforsk­ningen før han mener noe om politiets maktbruk.

– Det er to sentrale spørsmål i saken. Det ene er om det var nødvendig å bryte seg inn gitt at det var en kaotisk situasjon. Det andre er om politiet kunne brukt mindre inngripend­e maktmidler for å avverge situasjone­n, sier Ottesen.

Sett fra min side er vi nesten inne på nødverge her, men det får etterforsk­ningen vurdere.

Gry Berger, advokatful­lmektig, represente­rer tre av de fire politifolk­ene som var i gangen

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Det ble lagt ned blomster i Ibsens gate etter at Morten Michelsen ble skutt og drept av politiet 21. desember i fjor.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Det ble lagt ned blomster i Ibsens gate etter at Morten Michelsen ble skutt og drept av politiet 21. desember i fjor.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Morten Michelsen (39) døde etter å ha blitt skutt av politiet.
FOTO: PRIVAT Morten Michelsen (39) døde etter å ha blitt skutt av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway