Bergens Tidende

FHI: Større sjanse for at mutanten gir mer alvorlig sykdom

- SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI simen.otterlei@bt.no

FHI mener det er økt sannsynlig­het for at den engelske korona-virusvaria­nten gir mer alvorlig sykdom. Samtidig er R-tallet for den engelske mutanten «kun» 0,3–0,4 høyere enn det vanlige koronaviru­set, ifølge Folkehelse-institutte­t (FHI). De har så langt påvist 135 tilfeller av mutanten i Norge. Men man har fortsatt ikke full oversikt over utbruddet på Østlandet, og frykter både spredning til andre deler av landet og nye utbrudd.

– Nye varianter av koronaviru­set blir sannsynlig­vis i løpet av de kommende månedene en trussel mot vår evne til å holde epidemien under kontroll, skriver FHI i en pressemeld­ing.

Oppdatert rapport

Onsdag kom de med en oppdatert riskorappo­rt om nye

virusvaria­nter. Der vurderes sannsynlig­heten for at den engelske mutanten gir mer alvorlig sykdom enn den vanlige koronaviru­set som moderat.

«Dersom den gjør det, kan det få store konsekvens­er», skriver de.

I en nylig rapport om utbruddet i Nordre Follo ble sannsynlig­heten vurdert som lav.

FHI skriver nå at flere studier fra Storbritan­nia ikke viser økning i alvorlig sykdom med mutanten, men noe økt dødelighet. Dette kan ha sammenheng med at den er mer smittsom og kan gi flere utbrudd på sykehjem, der folk er mer utsatt for alvorlig utfall, ifølge FHI.

Rådgivere for den britiske regjeringe­n anslår at det er 40–50 prosents sjanse for at dødsrisiko­en er høyere, skriver de.

Lavere R-tall Sannsynlig­heten for at vaksinene gir lavere immunitet mot den engelske mutanten, vurderes fortsatt som lav.

FHI har dessuten gjort nye beregninge­r av sprednings­evnen.

– Vi regner med at sprednings­evnen for den engelske varianten er sånn at en pasient i gjennomsni­tt smitter omtrent 0,3 eller 0,4 flere pasienter enn en pasient med det gamle viruset, opplyser FHI-overlege Preben Aavitsland.

Det er en nedgang fra FHIs tidligere beregninge­r av sprednings­evnen, kjent som «R

Vi regner med at sprednings­evnen for den engelske varianten er sånn at en pasient i gjennomsni­tt smitter omtrent 0,3 eller 0,4 flere pasienter enn en pasient med det gamle viruset.

FHI-overlege Preben Aavitsland

tallet», som har vært på 0,4–0,5 høyere enn det «vanlige» koronaviru­set.

– Det er basert på en ny tolkning av bildet vi ser blant annet fra Danmark og Storbritan­nia. Det er fortsatt litt usikkerhet knyttet til dette, sier overlegen.

I tidlige rapporter fra Storbritan­nia ble det meldt om et opptil 0,7 høyere R-tall.

– Dette er vel litt godt nytt? – Det kan du si, men sprednings­evnen er jo fortsatt betydelig høyere.

Formeres raskere Sprednings­evnen beregnes ut fra virusets smittsomhe­t, kontakthyp­pighet, varigheten av den smittsomme perioden og andel mottakelig­e i befolkning­en.

Det engelske mutantviru­set er mer smittsomt enn det vanlige koronaviru­set på to måter. Det fester seg bedre til celler i luftveiene våre. Og når det er kommet dit, formerer det seg raskere.

Dermed er man mer smitt

som som bærer av mutantviru­set enn det vanlige. – Det er flere virus som skilles ut og kan smitte videre, ifølge Aavitsland.

– Hvilke smittevern­råd er ekstra viktige for å unngå mutantsmit­te?

– Man bør følge de vanlige rådene, men følge dem enda bedre.

Stor fare for spredning

FHI konkludere­r i den siste risikorapp­orten også med at det er lav sannsynlig­het for at tidligere koronasmit­tede har lavere immunitet mot den engelske mutanten.

Nye varianter av koronaviru­set blir sannsynlig­vis i løpet av de kommende månedene en trussel mot vår evne til å holde epidemien under kontroll.

FHI

Sannsynlig­heten er imidlertid fortsatt høy for at den skal fortsette å spre seg både til Norge og i Norge.

I en pressemeld­ing onsdag understrek­er imidlertid avdelingsd­irektør Line Vold at de fortsatt har håp om å få utryddet den engelske varianten fra Nordre Follo-utbruddet.

Større spredning i Norge vil gjøre det vanskelige­re å holde epidemien under kontroll, påpeker Aavitsland.

– Da må vi enten ha sterkere tiltak eller risikere at flere mennesker får alvorlig sykdom og dør.

FHI trekker frem følgende sterkere tiltak:

Mer effektiv og omfattende testing.

Mer effektiv smittespor­ing. Sterkere smittevern­tiltak. – Hva er sjansen for at mutantviru­set i nær fremtid kommer til Vestland og at det fører til et utbrudd man ikke har oversikt over?

– Det er stor fare for at det skjer i et perspektiv på tre-fire måneder, svarer Aavitsland.

– Oppstår helt tilfeldig

Koronaviru­set har ribonuklei­nsyre (RNA) som arvestoff, den genetiske koden som gjør at organismer­s egenskaper videreføre­s.

Når viruset sprer seg, kopieres koden. Men «feilkopier­inger» kan endre egenskapen­e. Og fordi RNA er mindre stabilt enn DNA, endrer organismer med dette som arvestoff seg raskere.

De fleste endringer, mutasjoner, svekker faktisk virusets tilpasning­sdyktighet, og det dør ut. Men når tilpasning­sdyktighet­en en sjelden gang styrkes, vil viruset etter hvert fortrenge de andre og dominere pandemien.

FHI tror den engelske mutanten oppsto ved at koronaviru­set over lang tid gjennomgik­k mange mutasjoner i en pasient med svekket immunforsv­ar.

– Det oppstår stadig nye varianter, helt tilfeldig, og de variantene som trives best og spres lettest blant mennesker, vil etter hvert dominere. Det er sprednings­evnen som bestemmer hvilke varianter som vinner kappløpet, ikke hvor alvorlig eller mild sykdom de gir, påpeker Aavitsland.

 ??  ?? Det er så langt påvist 135 tilfeller av det muterte koronaviru­set i Norge. Illustrasj­onen er av en mutert variant av viruset.
Det er så langt påvist 135 tilfeller av det muterte koronaviru­set i Norge. Illustrasj­onen er av en mutert variant av viruset.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK
 ?? ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? – Det er stor fare for at det skjer om tre-fire måneder, sier Preben Aavitsland, overlege på FHI, om at mutantviru­set i nær fremtid fører til et utbrudd man ikke har oversikt over på Vestlandet.
ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB – Det er stor fare for at det skjer om tre-fire måneder, sier Preben Aavitsland, overlege på FHI, om at mutantviru­set i nær fremtid fører til et utbrudd man ikke har oversikt over på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway