Bergens Tidende

Politiet vet ikke hvem som laget video der lærer ble hengt ut

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

– Vi er ikke så mye nærmere å finne ut hvem som har laget videoen.

Det sier Linn Mari Søfteland. Hun er politiadvo­kat i Vest politidist­rikt og leder etterforsk­ningen av saken der en navngitt lærer ble hengt ut i en video.

– Ingen mistenkte Lærerens facebookpr­ofil ble klippet sammen med en video fra et pornonetts­ted. Videoen ble spredt på sosiale medier, og saken ble kjent mandag.

– Tirsdag gjennomfør­te vi avhør med en ansatt og en elev, uten at vi har funnet frem til den som har laget videoen der lærerens navn og bilde figurerte. Eleven avviser å ha noe med saken å gjøre, men kjenner til den, sier Søfteland.

BT skrev tirsdag at politiet hadde en mistenkt.

– Det er ingen mistenkte så langt, sier Søfteland.

Hun legger til at politiet ikke har gitt opp å finne frem til den som laget den opprinneli­ge videoen der læreren var klippet inn.

– Det blir vårt hovedfokus.

– Ulike versjoner Søfteland beskriver saken som svært alvorlig og legger ikke skjul på at den har vært en belastning for læreren. Det er både straffbart å lage den og å dele den, ifølge politiadvo­katen.

Hvor mange som har delt videoen med lærerens identitet vet hun ikke. Hun opplyser at hun har sett ulike versjoner av videoen.

– Jeg har sett et par varianter av den, og den har blitt endret underveis, sier Søfteland.

– Svært belastende

– Hva skal man gjøre hvis man får en slik video?

– Melde fra til politiet, ikke sende den videre og slette den.

Sjefen ved den lokale politistas­jonen beskriver saken som svært alvorlig og forteller at den opprinneli­ge videoen er laget i 2019 og er utenlandsk. BT har sett en video der lærerens identitet fremgår.

Heller ikke politisjef­en vet hvor mange ganger videoen er delt.

– Men det er snakk om mange. Den har trolig blitt delt over hele landet. Vi er nødt til å markere alvoret, for dette har vært svært belastende, sier politisjef­en.

– Mer og mer komplisert Politiet kommer neppe til å etterforsk­e alle dem som har delt videoen underveis.

– Vi har produsente­n i fokus, men det er alvorlig å dele en slik video, og det kan medføre straff, sier Søfteland.

Den har trolig blitt delt over hele landet.

Politisjef

Rektor ved skolen sier at de ivaretar læreren og elever som har behov for det.

– Jeg forstår på politiet at denne saken blir mer og mer komplisert og at man ikke vet hvem som har laget videoen som ble spredt, sier rektor.

Utsatt

Rune Fimreite er fagleder for politiets nettpatrul­je. Han ber folk varsle nettpatrul­jen når de får slike videoer.

– Skal du dele en slik video, så send den til politiet, ikke til andre, sier han.

Fimreite ber folk være bevisst på hvilken informasjo­n de har om seg selv på nettet.

– Vi har hatt saker der det var delt navn, adresse, telefonnum­mer, bilde av hus og navn på arbeidsgiv­er. Jo lettere slik informasjo­n ligger tilgjengel­ig, jo mer utsatt er man, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Linn Mari Søfteland er politiadvo­kat i Vest politidist­rikt. Dette bildet er fra en annen sak enn den hun nå etterforsk­er.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Linn Mari Søfteland er politiadvo­kat i Vest politidist­rikt. Dette bildet er fra en annen sak enn den hun nå etterforsk­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway