Bergens Tidende

Stopper studentpra­ksis etter smitte i Førde

-

Smitteutbr­uddet i Førde stammer fra studentmil­jøet, tror kommuneove­rlegen. All studentpra­ksis i helseinsti­tusjoner stanses.

ingvild.rugland@bt.no

– Vi tror nå at dette er et utbrudd i studentmil­jøet, ikke klatresent­eret. Av studentene som er smittet, har bare halvparten vært på klatresent­eret, sier kommuneove­rlege Øystein Furnes i Sunnfjord kommune.

Tirsdag meldte Sunnfjord kommune om 13 nye smittede på én dag, og totalt 27 nysmittede på en uke. Det er det meste kommunen har hatt så langt i pandemien.

Onsdag morgen var det fem nye positive prøver fra kommunen.

– Vi analyserte 470 prøver. Det betyr at 1,3 prosent av prøvene var positive. Dagen før var det over fem prosent, sier Furnes.

– Det er jo bra, legger han til.

Kartlegger miljøet Førde klatresent­er stengte dørene, etter at mange smittede hadde vært innom der, og man trodde at klatresent­eret var utgangspun­kt for smitten.

Etter intens jobbing tirsdag, konkludert­e Furnes sent tirsdag kveld at utbruddet har utgangspun­kt i studentmil­jøet.

– Vi har nå stoppet all studentpra­ksis for Høgskolen, både i kommunen og i Helse Førde, inntil vi har kartlagt studentmil­jøet skikkelig, sier Furnes.

– Hvordan skal dere gjøre det?

– Vi må kartlegge miljøet og teste veldig mange studenter. Noen har ikke så tett kontakt med studentmil­jøet, men hvis du bor i kollektiv i studentmil­jøet, er det noe annet, sier Furnes.

150 studenter rammes

150 studenter ved fakultet for helse og sosialvite­nskap må nå ut av praksis den neste uken. I tillegg kommer studentene som har praksis i kommunen - her jobber faktultete­t onsdag formiddag med å få oversikt over hvor mange det dreier seg om.

– Studentene har vært gjennom veldig mye det siste året. Vi er opptatt av å ta vare på dem og at de skal ha det best mulig, sier dekan Randi Skår.

Hun er bekymret for konsekvens­ene av dette, fordi mange studenter også jobber deltid utenom studiene.

– Dette vil svekke tjenestene både i helseforet­aket og kommunene. Vi må i fellesskap prøve å løse dette best mulig, sier Skår.

Helse Førde stopper studentpra­ksis i en uke, i første omgang.

Smitte ved sykehjem Både sykehjem og sykehus i Førde er allerede påvirket av smittesitu­asjonen. En person ved Førde helsetun er smittet, skriver Firda, og ni personer er definert som nærkontakt­er.

Tirsdag var 19 ansatte ved Helse Førde i hjemmekara­ntene enten fordi de er syk eller karantene på grunn av korona. Onsdag morgen er hele 46 ansatte i Helse Førde i karantene. Totalt er flere hundre personer i Førde i karantene på grunn av utbruddet.

– Både sykehus og sykehjem har fått dette i sine institusjo­ner, og nå kan vi ikke ta noen sjanser. Derfor stopper vi utplasseri­ngen av studenter nå i en periode, sier kommuneove­rlege Øystein Furnes.

Høgskolen på Vestlandet bekrefter at åtte studenter i Førde har testet positivt.

 ?? FOTO: FØRDE KLATRESENT­ER ?? Kommuneove­rlegen i Sunnfjord tror ikke lenger at Førde klatresent­er er smitteutbr­uddets utgangspun­kt.
FOTO: FØRDE KLATRESENT­ER Kommuneove­rlegen i Sunnfjord tror ikke lenger at Førde klatresent­er er smitteutbr­uddets utgangspun­kt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway