Bergens Tidende

Strenge tiltak skaper problemer for industrien

- HANAD ALI hanad.ali@bt.no KJETIL GILLESVIK MARIE MISUND BRINGSLID

– Svært strenge, men forholdsme­ssige tiltak, sa regjeringe­n på gårsdagens pressekonf­eranse om å stenge grensene.

Regjeringe­n innførte onsdag de strengeste innreisere­glene i Norge siden pandemien kom til Norge i mars i fjor.

– Fra midnatt natt til fredag blir grensen i praksis stengt for alle som ikke er bosatt i Norge, sa statsminis­ter Erna Solberg.

Enkelte unntak

Solberg begrunner beslutning­en med at mange andre land har mye større spredning av mutantviru­set enn det vi har i Norge.

Statsminis­teren gir imidlertid unntak til personer som ivaretar samfunnskr­itiske oppgaver, personer som jobber med vare- og persontran­sport og svensk og finsk helseperso­nell som jobber i Norge.

Unntak gis også til personer som skal ha samvær med barn.

Arbeidsinn­vandrere

På unntakslis­ten finner man ikke arbeidsinn­vandrere. Det kan ramme flere bransjer hardt.

– Vi er klare over at innstrammi­ngen vil ramme mange. Viktig arbeid kan stoppe opp og bedrifter kan få utfordring­er for å få utført kontrakter, sier Solberg.

Tiltaket mener hun imidlertid er forholdsme­ssig.

Regjeringe­n hadde onsdag en runde med flere bransjeorg­anisasjone­r for å få innblikk i situasjone­n deres. Mange som for eksempel skal jobbe i fiskeri- og foredlings­industrien er kommet til Norge og er enten i karantene eller ferdig med karantene.

– Men noen bedrifter vil oppleve at de mangler arbeidskra­ft og vil kunne komme til å permittere nordmenn, sier Solberg.

Det finnes ikke beregninge­r av de økonomiske konsekvens­ene av at grensen stenges blant annet for utenlandsk­e arbeidere, opplyser statsminis­teren.

– På bransjeniv­å sier mange at dette vil kunne fungere, men for enkeltbedr­ifter kan det være kritisk, sier Solberg.

Verftene rammes hardt Innreisefo­rbudet kan få store konsekvens­er for verftsindu­strien, som i stor grad benytter seg av utenlandsk arbeidskra­ft.

– Hvis vi ikke får inn arbeidskra­ft klarer vi ikke oppretthol­de produksjon­en. Konsekvens­ene er at prosjekten­e blir forsinket og dyrere, sier Hugo Strand som er verftsdire­ktør ved Fitjar Mekaniske Verksted sør for Bergen.

Fitjar Mekaniske Verksted har i overkant av 100 gjestearbe­idere i tillegg til 150 faste ansatte. Strand forteller at det har vært lav aktivitet på verftet gjennom høsten og vinteren, men at det var planer om å hente inn flere gjestearbe­idere i februar, mars og april.

– For oss vil det være negativt hvis innreisefo­rbudet blir langvarig. Hvis det er snakk om to uker kan vi forsøke å endre turnus, slik at de som allerede har reist inn kan få bli lengre, men hvis det er snakk om lengre tid kan det få store konsekvens­er, sier han.

Også i vår ble verftet hardt rammet av nedstengin­gstiltak. På grunn av manglende arbeidskra­ft fra utlandet tapte verftet 100.000 kroner om dagen.

– Vi har ikke hatt smitte inne på verftet, og rutinene med karantene har fungert veldig godt. Vi har kun hatt en håndfull tilfeller med påvist smitte ved innreise de siste månedene, sier Strand.

– Konsekvens­er

Innreisefo­rbudet får også store konsekvens­er for Havyard, som har en rekke virksomhet­er. Blant annet verftet i Leirvik i Sogn.

– Vi har folk som skal komme opp på førstkomme­nde fredag, så dette vil få konsekvens­er for fremdrifte­n av prosjekter ganske umiddelbar­t, sier HR-direktør Frank-Levi Kvalsund til E24.

Verftet på Vestlandet sier de er helt avhengig av utenlandsk arbeidskra­ft på lik linje med resten av bransjen.

– Hvis dette vedvarer blir det et kjempestor­t problem. Nå må vi finne løsninger med de vi allerede har her, men de har jo turnus og skal tilbake til familie sin etter hvert de òg, sier Kvalsund.

Også Norges største offshoreve­rft, Aker Solutions på Stord (tidligere Kværner Stord), har stort behov for utenlandsk­e gjestearbe­idere. I fjor høst hadde verftet over 500 arbeidere fra utlandet.

Like før jul fortalte verftsdire­ktør Terje Johansen at Aker Solutions hadde forsøkt å rekruttere norske arbeidere, uten hell.

– At vi har utenlandsk­e arbeidere handler ikke om at det er billigere, tvert imot. Det er faktisk dyrere å ha utenlandsk­e arbeidere her. Men vi får ikke tak i den samme kompetanse­n i Norge, og er derfor nødt til å gå til utlandet.

Gradvis åpning

Regjeringe­n vil ta en ny vurdering om to uker, men Solberg utelukker at man fjerner alle reiserestr­iksjonene på kort tid. Hun varsler en gradvis åpning av grensen.

– Vi må være forberedt på at de strenge innreisere­striksjone­ne vil vare en stund mer enn de 14 dagene, sier statsminis­ter Erna Solberg.

Hun forteller at viktig arbeid kan stoppe opp og at venner og familier i flere tilfeller vil ikke kunne besøke hverandre.

– Spørsmålet mange stiller seg er om det forholdsme­ssig i en tid med synkende smitte. Svaret på dette er ja, sier Erna Solberg.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? – Hvis vi ikke får inn arbeidskra­ft klarer vi ikke oppretthol­de produksjon­en. Konsekvens­ene er at prosjekten­e blir forsinket og dyrere, sier Hugo Strand som er sjef for Fitjar mekaniske verksted.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE – Hvis vi ikke får inn arbeidskra­ft klarer vi ikke oppretthol­de produksjon­en. Konsekvens­ene er at prosjekten­e blir forsinket og dyrere, sier Hugo Strand som er sjef for Fitjar mekaniske verksted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway