Bergens Tidende

– Eldre kvinner må passe seg ekstra for solen

-

For mye soling etter overgangsa­lderen kan gjøre kvinner ekstra utsatt for benskjørhe­t, hjerteprob­lemer og demens, sier UiB-forsker.

kari.pedersen@bt.no

Nærmer du deg slutten av arbeidsliv­et og drømmer om lange, late dager på en sandstrand sør i Europa?

Vel, da bør du tenke deg om en gang til, mener UiB-forsker Kai Triebner.

– Kler du av deg på stranden i Spania om sommeren, har du fått alt du trenger av Dvitaminer etter fem minutter. Deretter er du over i faresonen, sier han.

Triebner er postdoktor ved klinisk institutt på Universite­tet i Bergen og har undersøkt hva ultrafiole­tt stråling gjør med nivået av østrogener hos kvinner etter overgangsa­lderen.

Østrogen beskytter mot hjertesykd­ommer, demens og holder skjelettet sterkt, blant annet.

– Etter overgangsa­lderen synker østrogenni­vået, og man ser økningen av andre hormoner, såkalte gonadotrop­iner, forteller Triebner.

Sjekket kvinner i nord og sør Triebner og teamet hans har undersøkt 580 europeiske kvinner mellom 50 og 60 år gamle. Da har kvinner flest sluttet å menstruere og er gjennom overgangsa­lderen.

Ved hjelp av satellittd­ata har de beregnet hvor mye UV-stråling kvinnene har vært utsatt for der de bor.

De har også bedt kvinnene oppgi hvor mye de er i solen, hvilke deler av kroppen som er eksponert og om de bruker

Kler du av deg på stranden i Spania om sommeren, har du fått alt du trenger av Dvitaminer etter fem minutter. Deretter er du over i faresonen.

Kai Triebner, UiB-forsker

solkrem. Deretter har de målt hormonnivå­et hos deltakerne.

Det viste seg at kvinner som var eksponert for mye sollys en måned tidligere, hadde lavere nivåer av østrogener og mer gonadotrop­iner i blodet enn de som var utsatt for mer moderate mengder sol.

– Øker risikoen

Det kan føre til helseprobl­emer for de solekspone­rte, mener Triebner:

– Et lavt nivå av østrogen og et høyt nivå av de andre hormonene øker risikoen for benskjørhe­t, hjerte- og karsykdomm­er og utviklinge­n av demens, blant annet.

Kvinnene i studien var bosatt i Danmark, Norge, Sverige, Island, Frankrike og Spania, det vil si både land med naturlig mye og med lite sol. Bosted viste seg å ha mindre å si for hormonnivå­et enn kvinnens solvaner.

Forklaring­en på at sol påvirker hormonnivå­ene er knyttet til D-vitaminet.

– Hvor mye øker risikoen hos de kvinnene som er glade i å sole seg?

– Det må vi se på i videre studier. Men det vi kan si er at jo mer sol, jo sterkere blir den skadelige effekten. Bruk solkrem, er mitt klare råd.

– Er soling også skadelig for hormonnivå­et til yngre kvinner?

– Det har vi ikke undersøkt ennå. Yngre kvinner har i utgangspun­ktet mye østrogen. For dem handler soling mest om risiko for hudkreft.

Indremedis­iner skeptisk Seksjonsov­erlege Kristian Løvås ved Haukeland universite­tssjukehus er skeptisk til om Triebners studie gir grunnlag for å advare kvinner mot soling etter overgangsa­lderen.

Løvås er spesialist i indremedis­in og forfatter av boken «Hormonbala­nsen.».

Løvås skriver i en e-post at studien ganske riktig viser at det er sammenheng mellom ultrafiole­tt stråledose og østrogenni­våer.

– Det er en rimelig tolkning at solekspone­ring gir lavere østrogen, men konklusjon­en om hva solekspone­ring vil bety for hjertekar-sykdom og beintetthe­t er en teoretisk betraktnin­g, skriver han og føyer til:

– For eksempel vil sollys gi høyere vitamin D-som er gunstig for skjelettet. Summen av slike effekter kan ikke beregnes ut ifra denne studien, skriver Løvås.

 ?? FOTO: EMILIO MORENATTI / AP / NTB ?? Strendene sør på Gran Canaria virker forlokkend­e på mange. Etter overgangsa­lderen bør kvinner være ekstra varsomme i solen, advarer UiB-forsker.
FOTO: EMILIO MORENATTI / AP / NTB Strendene sør på Gran Canaria virker forlokkend­e på mange. Etter overgangsa­lderen bør kvinner være ekstra varsomme i solen, advarer UiB-forsker.
 ?? Kai Triebner ??
Kai Triebner

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway