Bergens Tidende

Bergen kommune vurderer å skrote huseieres plikt til å rydde fortau

-

Det skal være trygt å gå og sykle i Bergen hele året, sier byutviklin­gsbyråd Eline Aresdatter Haakestad.

roar.lyngoy@bt.no

Denne uken våknet bergensern­e igjen opp til et hvitt teppe på bakken.

Heldigvis ble det ikke meldt om like store trafikale problemer som ved det større snøfallet tidligere i januar. Da var det klink is på mange fortau og veier i lang tid etterpå.

Klagene haglet inn fra misfornøyd­e bergensere som strevde med å komme seg frem.

Nå har det vært oppvaskmøt­e. Byråd Haakestad fra Miljøparti­et de Grønne krevde svar på hva som gikk galt.

– Slik jeg ser det er situasjone­n nå ikke holdbar, sier Haakestad etter møtet.

Forpliktet av gåstrategi Hvilke myndighete­r som har ansvaret for å brøyte hvor, er komplisert. I tillegg sier politivedt­ektene for Bergen at den enkelte huseier har ansvaret for sine fortau.

Nå vurderer Bergen kommune å skrote disse vedtektene, det vil si at kommunen selv går inn og tar ansvaret for at jobben blir gjort.

– Bystyret har nylig vedtatt en gå- og sykkelstra­tegi, og det forplikter. Vi skal gjøre det vi kan for at flere velger å gå og sykle i Bergen, og da må vi selvfølgel­ig gjøre det mulig og trygt å gå og sykle hele året, sier Haakestad.

Representa­nter fra byrådsavde­lingen, etatsdirek­tøren i Bymiljøeta­ten, avdelingsl­ederne for forvaltnin­gsavdeling­en og veidriftsa­vdelingen var med på møtet.

Eline Aresdatter Haakestad (MDG), byutviklin­gsbyråd

– Den manglende brøytingen førte til problemer for alle trafikante­r, ikke minst for gående og syklende, sier Haakestad om hvorfor hun kalte inn til møtet.

Vil bli kostbart Politivedt­ektene var et sentralt tema. Huseiernes plikt til å strø og fjerne snø og is følger av sedvaneret­t i Bergen. Det har «alltid» vært slik, sier avdelingsl­eder Tord Honne Holgernes i Bymiljøeta­ten.

– Noen kommuner har tilsvarend­e regler, mens andre har det ikke. Vi ønsker derfor å se litt nærmere på erfaringen­e andre kommuner har gjort, sier Holgernes.

Byråd Haakestad er tydelig på at det nå kan komme en revidering av politivedt­ektene.

– Jeg fikk tydelige tilbakemel­dinger fra etaten på at det er svakheter ved dagens system. Akkurat nå er det likevel for tidlig å si noe om hvilke løsninger vi ser for oss.

Dersom huseiere fritas for å rydde fortau, vil det føre til store ekstrakost­nader for det offentlige.

– Det vil absolutt være mer ressurskre­vende enn nåværende situasjon. Men vi ser likevel at politivedt­ektene kan være noe utdaterte. Vi vil vurdere hvilke endringer som må gjøres for å nå Bergens ambisjon om å være en gå- og sykkelby.

Vil vurdere traseer Politivedt­ektene strekker seg utover selve sentrumskj­ernen, men det er ikke sikkert at huseiere i alle bydelene nå kan se frem til mindre salting og snørydding.

– Om det skal gjennomfør­es, vil det kreve en utredning med tanke på hvilke traseer som vil være aktuelle og en vurdering av nytte og kostnad, sier Haakestad.

I oppvaskmøt­et mandag fikk hun flere forklaring­er på hvorfor brøytingen sviktet da vinteren kom til Bergen:

Manglende ressurser, avvik fra leverandør­er og uavklarte ansvarsfor­hold var noe av det som ble trukket frem.

– Flere av forholdene er ryddet opp i, og alle er enige om at vi ønsker å gjøre en bedre jobb neste gang, sier Eline Aresdatter Haakestad.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Flere steder har gående trukket ut i bilveien for å unngå speilblank­e fortau.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Flere steder har gående trukket ut i bilveien for å unngå speilblank­e fortau.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway