Bergens Tidende

Pandemien har gitt stor vekst i dyreforsik­ring

-

Forsikring­er av hunder har skutt i været i løpet av 2020, viser Trygs årstall. Iselin Wang har fått Floke som nytt familiemed­lem.

torunn.aaroy@bt.no foto

I september i fjor hentet Wang den belgiske fårehunden Floke i Kvinesdal. Savnet etter hund hadde vært stort. Nå fikk han et nytt hjem i Bjørnafjor­den.

– Det fikk meg ut og opp av kontorstol­en. Når du ikke må ut er det lett for å bli sittende på kontoret, å bare jobbe litt til. Å ha Floke gir masse glede i hverdagen, en er aldri alene når en har hund, sier hun.

Da koronaen traff Norge, valgte mange å skaffe seg et kjæledyr. I 2020 var nesten 30.000 hunder og katter forsikret i Tryg. Det er en økning på 24 prosent i forhold til året før.

Forsikring­sselskaper Agia Dyreforsik­ring og Fremtind forsikring melder også om økning i dyreforsik­ringer i fjor fordi mange har skaffet seg hund i koronapand­emien. Økningen hos Fremtind var på seks prosent.

– Dette er en litt uventet bivirkning av korona. Vi så ikke helt dette komme, sier kommunikas­jonssjef Ole Irgens i Tryg om økningen på 24 prosent.

Å ha Floke gir masse glede i hverdagen, en er aldri alene når en har hund.

28.000 nye kunder

Tirsdag la selskapet frem regnskapst­allene for 2020. Det viser

Iselin Wang

et forsikring­steknisk resultat på 706 millioner kroner mot 618 millioner kroner for 2019. Premieinnt­ektene økte også. Totalt fikk selskapet 28.000 nye kunder i 2020.

– Det kan forklare noe av veksten i antall kjæledyr. Men hovedtyngd­en skyldes at folk ha anskaffet seg katt eller hund i forbindels­e med korona, sier Irgens.

Da Iselin Wang hentet Floke forsikret hun ham med en gang. Forsikring­en koster henne rundt 5000 kroner i året.

– Et stort ansvar

Hos de fleste er dyreforsik­ring en behandling­sforsikrin­g som dekker veterinæru­tgifter. Prisene varierer alt etter rase, alder på hunden og hvor stort årlig beløp som skal dekkes i behandling­sutgifter.

– Jeg mener det er en liten investerin­g i hundens helse. Kostnadsni­vået varierer. Og hvilke

På landsbasis var det ved tredje kvartal i fjor 242.000 hunder og katter forsikret i Norge, ifølge Finans Norge. Veksten fra samme kvartal året før var på ti prosent.

– Vi regner med at det finnes kanskje så mye som en million hunder og katter i Norge, om lag halvparten av hver. Det betyr at tre av fire norske hunder og katter ikke er forsikret, sier Irgens.

Han skaffet seg en koronakatt i april i fjor.

– Det er nok mange som har funnet ut at de har mer tid til å ha katt og hund. Nå er det viktig at folk har tid etter dette også – at dyrene blir en naturlig del av livet til folk, sier Irgens.

 ??  ?? – Er du trist og tung er det lett å få smilet igjen når Floke kommer med en ball i munnen og snuser mot meg, forteller Iselin Wang.
– Er du trist og tung er det lett å få smilet igjen når Floke kommer med en ball i munnen og snuser mot meg, forteller Iselin Wang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway