Bergens Tidende

Italiensk regjerings­krise truer Europas økonomi

-

Italias statsminis­ter går av, og sender landet ut i en politisk krise som kan spenne ben for EUs planer for å gjenreise den europeiske økonomien. Dersom Italia feiler kan det komme til å koste EU dyrt, sier Merkels økonomiske rådgiver.

martin.bjorck@pol.dk

Etter en kaotisk uke i italiensk politikk, med to mistillits­forslag og en svekket regjering, varslet statsminis­ter Giuseppe Conte tirsdag morgen at han vil gå av. Det politiske kaoset i Italia setter sinnene i kok i Europa.

Italia står nemlig klar til å motta det største bidraget fra EUs gjenoppret­tingsfond, som skal føre EU ut av koronakris­en. I alt 209 milliarder euro – eller rundt 2200 milliarder norske kroner. Det er mer enn en fjerdedel av hele fondet.

Gjenoppret­tingsmidle­ne til Italia blir av mange sett på som en siste økonomisk sjanse til den gjeldsplag­ede nasjonen hvor bruttonasj­onalproduk­t er ventet å falle med 10,5 prosent i år.

Det italienske fokuset burde være på å ferdigstil­le gjenoppret­tingsplane­n i stedet for å kaste landet ut i nok en dramatisk, politisk krise få år etter at Italia under finanskris­en var noen få redningspa­kker unna å dra hele eurosonen med seg ned i dragsuget.

Det mener i hvert fall den tyske økonomipro­fessoren Lars Feld, leder av Walter Euckeninst­ituttet i Freiburg, leder for det tyske rådet for økonomiske eksperter og rådgiver til forbundska­nsler Angela Merkel.

– Det italienern­e gjør er uakseptabe­lt. På dette kritiske tidspunkte­t burde deres prioritete­r være alt annet enn å skape politisk krise, sier han.

Utløpsfris­t i april EU-kommisjone­n forventer at medlemslan­dene har avlevert sine endelige planer for hvordan de skal bruke gjenoppret­tingsmidle­ne innen april, men tirsdag morgen valgte altså statsminis­ter Giuseppe Conte å trekke seg. Få timer senere tok han offisielt avskjed med president Sergio Mattarella, som foreløpig har gitt Conte to døgn til å samle parlamenta­risk flertall for en eventuell ny regjering.

Om den partiløse Giuseppe Conte, som er sterkt forbundet med Femstjerne­rsbevegels­en, klarer å finne et regjerings­grunnlag, vil det bli den tredje Conte-regjeringe­n på tre år. De to hovedparti­ene i den seneste regjeringe­n er Femstjerne­rsbevegels­en og sosialdemo­kratene i Partito Democratic­o (PD).

Den italienske regjerings­krisen har oppstått etter at den marginale regjerings­partneren Italia Viva, ledet av tidligere statsminis­ter Matteo Renzi, trakk seg fra regjerings­samarbeide­t i forrige uke over uenigheter om hvordan regjeringe­n – og særlig Giuseppe Conte – håndterer koronakris­en, og særlig på grunn av uenigheter om hvordan Italias økonomiske gjenoppret­tingsplan skal se ut.

Og nå truer den politiske krisen i landet hele det europeiske gjenoppret­tingsprosj­ektet.

– Ikke ansvarlig

I Brussel er den østerriksk­e budsjettko­mmissæren Johannes Hahn veldig bekymret over utviklinge­n i Italia, eurosonens tredje største økonomi. Han «håper og ber» om at det finnes en løsning på Italias politiske krise i løpet av få dager. Det sier han i et intervju med Politiken og en liten gruppe europeiske medier tirsdag.

– Det som skjer i Italia er virkelig beklagelig. Det er ikke ansvarlig oppførsel. Det er behov for alle fornuftige og konstrukti­ve krefter i samfunnet. Derfor bekymrer vi oss over den seneste utviklinge­n, sier Johannes Hahn.

Det er EU-kommisjone­n som skal godkjenne de enkelte medlemslan­denes planer før midlene kan bli frigitt. Dersom planene ikke godkjennes får landet ikke adgang til gjenoppret­tingsmidle­ne.

Kan stanse hele maskinerie­t En italiensk fiasko i både utarbeidin­g av en solid plan og en tilsvarend­e grundig implemente­ring av gjenoppret­tingspro

stilling, infrastruk­turprosjek­ter som forbedring av jernbanen og togforbind­elser fra nord til sør, og digitalise­ring med bedre nett- og mobilforbi­ndelse over hele landet.

Men der den østerriksk­e budsjettko­mmissæren Johannes Hahn utviser optimisme overfor det foreløpige italienske utkastet til gjenoppret­tingsplane­n, så er det stor skepsis å spore andre steder. Flere politiske kommentato­rer har allerede kritisert det italienske utkastet for å være for omfattende, med altfor mange prosjekter som ikke er godt nok presiserte.

– Det vi har sett hittil har vært så generelt og dekker så bredt at det er umulig å se visjonen, har Francesco Giavazzi, professor i økonomi ved Bocconi-universite­tet i Milano tidligere sagt.

Lars Feld, tysk økonomipro­fessor

Om Italia ikke klarer å skape vedvarende økonomisk vekst, vil midlene fra gjenoppret­tingsfonde­t være bortkastet på dem. [...] Da vil euroen stå i fare.

Også den tyske økonomipro­fessoren Lars Feld ser svakheter i det italienske utkastet. Han mener det mangler konkrete fremtidsor­ienterte prosjekter.

– Jeg kan kun si at ut ifra det jeg har sett fra den italienske regjeringe­ns plan, så er det altfor lite av det, og man kan frykte at de ikke vil klare å gjennomfør­e de nødvendige strukturel­le reformene på grunn av det politiske spillet de spiller akkurat nå. Som for eksempel en reform av det juridiske systemet, som burde komme som følge av gjenoppret­tingsmidle­ne, sier Lars Feld.

Hva nå?

Hvis ikke Giuseppe Conte finner den nødvendige støtten til å danne ny regjering, vil president Sergio Mattarella velge noen andre til å danne regjering, sannsynlig­vis en teknokrat. Han kan som en siste løsning velge å annonsere et hurtig nyvalg. Det er ikke forventet at det vil skje, men statsviter Fabrizio Tassinari fra Europauniv­ersitetet i Firenze vil ikke utelukke muligheten.

– Om små partier, som for eksempel Matteo Renzis Italia Viva, begynner å stille urimelige krav, kan det være at president Sergio Mattarella vurderer at det rett og slett er for ustabilt til å kunne fortsette, sier Tassinari.

Ifølge meningsmål­inger har de to europeskep­tiske høyrefløyp­artiene Lega og Fratelli d’Italia omtrent 40 prosent oppslutnin­g blant velgerne. Med den nåværende valgloven kan det være nok til å danne flertall.

 ??  ?? Statsminis­ter Giuseppe Conte blir her kjørt til president Sergio Mattarella der han leverte sin avskjedssø­knad.
Statsminis­ter Giuseppe Conte blir her kjørt til president Sergio Mattarella der han leverte sin avskjedssø­knad.
 ?? FOTO: PRESIDENTI­AL PRESS OFFICE / HANDOUT REUTERS / NTB ?? President Sergio Mattarella kan bli tvunget til å skrive ut nyvalg.
FOTO: PRESIDENTI­AL PRESS OFFICE / HANDOUT REUTERS / NTB President Sergio Mattarella kan bli tvunget til å skrive ut nyvalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway