Bergens Tidende

Få tror han blir dømt

-

Donald Trump har mistet støtten fra ledende republikan­ere, men sjansen for at han blir dømt i riksrettss­aken synes likevel å være svært liten.

Mange republikan­ere nekter å forsvare Donald Trump for rollen han spilte i forkant av at kongressby­gningen ble stormet 6. januar.

Lite tyder likevel på at Senatet vil finne ham skyldig når riksrettss­aken kommer opp i februar, noe som forutsette­r at 17 av republikan­ernes 50 senatorer stemmer sammen med demokraten­e.

Republikan­ere som offentlig har støttet riksrettss­aken, har høstet sterk kritikk fra Trumps støttespil­lere og frykter følgene når det skal holdes mellomvalg i 2022.

Da Senatet tirsdag skulle stemme over et forslag om å stanse riksrettss­aken, var det bare fem republikan­ere som brøt ut og stemte sammen med demokraten­e da forslaget ble forkastet.

Lite tyder på at ytterliger­e tolv republikan­ske senatorer vil endre mening og sørge for at Trump blir dømt.

– Vinden har snudd

– Den politiske vinden i Det republikan­ske partiet har snudd, sier Ralph Reed, som leder Faith and Freedom Coalition og støtter Trump.

– Selv om man mener at Trump gjorde feil etter valget i november og 6. januar, så var Trumps politikk og seirer for store til at partiet kan etterlate ham på slagmarken, sier han og viser blant annet til utnevnelse­n av konservati­ve dommere og skattekutt­ene som ble innført.

Trump selv er kastet ut av sosiale medier og tilbringer dagene på golfklubbe­n sin i Palm Beach i Florida, men han engasjerer seg fortsatt i amerikansk politikk.

Tidligere i uken takket han sin tidligere pressesekr­etær Sarah Huckabee Sanders ved å støtte hennes guvernørka­ndidatur i Arkansas. Han gikk også ut med støtte til Kelli Ward, også det en støttespil­ler, som ble gjenvalgt som leder av Det republikan­ske partiet i Arizona.

Trumps medarbeide­re har uformelt også gitt grønt lys til en kampanje mot de ti republikan­erne i Representa­ntenes hus som stemte for Demokraten­es forslag om å stille Trump for riksrett.

De ti kongressre­presentant­ene utfordres nå i delstat etter delstat av Trump-lojalister, og Trumps sønn Donald jr. er en ivrig pådriver.

Ikke glemt

Blant dem det rettes kraftig skyts mot, er den innflytels­esrike republikan­eren Liz Cheney i Wyoming, som etter stormingen av Kongressen slo fast at ingen i president i USAs historie hadde gjort seg skyldig i et størres svik mot grunnloven enn Trump.

Trump har heller ikke glemt at Brian Kemp, Republikan­ernes guvernør i Georgia, nektet å slutte opp om hans egen påstand om massivt valgfusk i delstaten, og han har derfor lansert en motkandida­t til posten.

Også i flere andre delstater står Trump-tilhengere klare i kulissene til å utfordre partikolle­gaer som har kritisert den tidligere presidente­n.

Mens andre presidente­r i stor grad trer tilbake fra amerikansk politikk, i det minste midlertidi­g, når de forlater Det hvite hus, bryter Trump med denne tradisjone­n. Ingen har rett nok vært i tvil om at Trump elsker å være i medienes søkelys, så direkte overrasken­de er det derfor ikke.

– Vi kommer tilbake i en eller annen form, proklamert­e 74-åringen da han forlot Washington, men foreløpig er det uklart hvilke ambisjoner han selv har.

Kommuniser­er fortsatt Trump er svært populær blant mange republikan­ske velgere, og han har også godt over 400 millioner kroner i valgkampka­ssen sin. Disse pengene kan han for eksempel bruke til å støtte kandidater som utfordrer kritikere av ham.

– Etter valget fortalte han meg at han kom til å engasjere seg sterkt, sier Matt Schlapp, som leder American Conservati­ve Union.

– Han kommer til å fortsette å kommuniser­e. Han kommer til å gi uttrykk for meningene sine, noe jeg syns er storartet og har oppmuntret ham til, sier han.

Trumps medarbeide­re har de siste dagene også brukt tid og krefter på å forsikre republikan­erne om at den tidligere presidente­n ikke har planer om å starte et nytt parti, noe han tidligere har antydet.

Trumps mål er derimot å ta kontroll over Det republikan­ske partiet, som er dypt splittet etter å ha mistet både presidente­n og flertallet i begge kamre i Kongressen.

Ifølge medarbeide­re vil Trump så snart riksrettss­aken er over jobbe for å gjenvinne dette flertallet.

– Men nå forbereder vi oss på riksrettss­aken, det er der fokuset er, sier Trumps rådgiver Jason Miller.

BERGENS TIDENDE TORSDAG 28. JANUAR 2021

 ?? FOTO: SENATE TELEVISION VIA AP / NTB ?? Senatet i USA stoppet tirsdag et republikan­sk forsøk på å stoppe den nye riksrettsp­rosessen mot tidligere president Donald Trump. Forslaget ble nedstemt med 55 mot 45 stemmer.
FOTO: SENATE TELEVISION VIA AP / NTB Senatet i USA stoppet tirsdag et republikan­sk forsøk på å stoppe den nye riksrettsp­rosessen mot tidligere president Donald Trump. Forslaget ble nedstemt med 55 mot 45 stemmer.
 ?? FOTO: LEAH MILLIS / REUTERS / NTB ?? Donald Trump forsøker å fjerne de republikan­erne som er imot ham ved å lansere kandidater som er lojale.
FOTO: LEAH MILLIS / REUTERS / NTB Donald Trump forsøker å fjerne de republikan­erne som er imot ham ved å lansere kandidater som er lojale.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway