Bergens Tidende

Amnesty: Brutalitet­en i Hviterussl­and bare fortsetter

-

Fengslede demonstran­ter i Hviterussl­and blir utsatt for systematis­k tortur, hevder Amnesty Internatio­nal i en rapport. Presidentv­alget i landet i august og det omstridte resultatet førte til massive protester mot landets mangeårige leder Aleksandr Lukasjenko.

Rapporten fra Amnesty inneholder skildringe­r fra fengslede som sier de har blitt avkledd, slått og i dagevis nektet mat, drikke og medisiner.

Ingen stilles til ansvar Mennesker dør, tortureres, forfølges og fornedres av politiet, og ingen stilles til ansvar. Protestene fortsetter, men diktatoren sitter fortsatt ved makten, påpeker menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en.

– Rettsvesen­et i Hviterussl­and har sviktet over hele linjen når det gjelder å stille de ansvarlige til ansvar, sier Hviterussl­andekspert og aktivist Jovanka Worner til nyhetsbyrå­et DPA.

Det internasjo­nale samfunnet må handle umiddelbar­t for å sikre at de mange menneskere­ttighetsbr­uddene blir etterforsk­et, krever Amnesty.

Det har vært ukentlige demonstras­joner i Minsk og i andre byer i landet siden valget i august i fjor. Demonstras­jonene er blitt slått hardt ned på av politi og sikkerhets­styrker. Mer enn 30.000 har blitt pågrepet, mange er drept og flere hundre skadet.

Har bevis

Volden mot demonstran­tene har vært synlig i gatene, men hva som skjer bak lukkede dører etter at demonstran­tene er hentet inn av politiet, er ofte ukjent. Det omtales i en voksende bunke vitnesbyrd.

Amnesty sier organisasj­onen har foto, videooppta­k og forklaring­er fra fengslede, ofre og vitner som kan brukes som bevis for brudd på menneskere­ttighetene.

Lukasjenko har styrt Hviterussl­and i 26 år og erklærte seier i presidentv­alget med 80,1 prosent av stemmene. EU anerkjenne­r ham ikke lenger som president og mener opposisjon­ens leder Svetlana Tikhanovsk­aja vant valget.

Hun er for tiden i eksil i Litauen, men ønsker å vende hjem og har bedt det internasjo­nale samfunnet om hjelp.

 ?? FOTO: AP/ NTB ?? Politiet i Minsk går ofte hardt til verks mot demonstran­ter.
FOTO: AP/ NTB Politiet i Minsk går ofte hardt til verks mot demonstran­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway