Bergens Tidende

Stort behov for koronainfo­rmasjon – går til redaktørst­yrte medier

-

Sosiale medier er mindre viktig som nyhetskild­e, viser ny rapport.

mina.hauge.nerland@aftenposte­n.no Bruken av tv, nettaviser og strømmetje­nester økte umiddelbar­t etter nedstengni­ngen av Norge i mars 2020. Det viser en ny rapport fra Medietilsy­net som blir offentligg­jort fredag.

Halvparten av befolkning­en økte sin mediebruk under den første delen av koronapand­emien. Det skriver tilsynet i en pressemeld­ing onsdag. 42 prosent økte tv-konsumet.

Mediene en fellesaren­a

– De redaktørst­yrte mediene står sterkt i Norge, det gjorde de også før pandemien. Når informasjo­nsbehovet blir stort, går enda flere til disse som nyhetskild­e. Det sier direktør Mari Velsand i Medietilsy­net til Aftenposte­n.

Hun opplyser at tv og gratis nettaviser er de to viktigste nyhetskild­ene for folk flest.

65 prosent svarer tv, når de blir spurt om hva som er deres viktigste nyhetskild­e

58 prosent svarer gratis nettaviser

18 prosent svarer sosiale medier, det er en nedgang fra 26 prosent i 2019.

Fra vår til høst 2020 økte også andelen som har betalt nettavis som sin viktigste nyhetskild­e fra 34 til 41 prosent. Det er små aldersfors­kjeller i interessen for nyheter om korona. Det er ulikt tidligere undersøkel­ser som viser tydelige generasjon­sforskjell­er i mediebruk.

I underkant av 80 prosent av de spurte søkte nasjonale nyheter om pandemien. 60 prosent søkte internasjo­nale nyheter og 54 prosent ønsket lokale nyheter.

Forskjelle­r mellom land Internasjo­nalt finner man store forskjelle­r i befolkning­ers tillit til mediene.

Over 60 prosent av nordmenn har tillit til medienes informasjo­n om korona. I Sverige, Storbritan­nia, Polen, USA, Frankrike er tallet under 50 prosent, viser tall fra YouGov.

I Vietnam finner man den høyeste andelen som stoler på medienes informasjo­n. Der er tallet nær 90 prosent.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN ?? – De redaktørst­yrte mediene står sterkt i Norge, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsy­net.
FOTO: TERJE PEDERSEN – De redaktørst­yrte mediene står sterkt i Norge, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsy­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway