Bergens Tidende

Sentralbad­et får fire nye etasjer. Men først blir det rettssak.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Bystyret har vedtatt at Sentralbad­et skal få fire ekstra etasjer. Den nye kontorfløy­en på toppen selges til høystbyden­de.

I innstillin­gen til bystyret estimeres det at et fireetasje­rs kontorbygg på toppen av dagens Sentralbad­et vil koste 156 millioner å bygge.

Gevinsten ved salg skal likevel være betydelig for Bergen kommune – rundt 113 millioner kroner.

– Vi avgjør nå om vi vil bygge på eller ei. Det er nødvendig å få en avklaring før prosjektet kommer skikkelig i gang, sa finansbyrå­d Erlend Horn (V) før møtet.

Selges uten bindinger

Han tror at et nytt kontorbygg i denne delen av sentrum vil bli en berikelse for området.

– Dette skal selges til kommersiel­le vilkår uten bindinger og uavhengig av kulturdrif­ten i resten av Sentralbad­et. Det vil gi inntekter som kan finansiere andre prekære behov, sier Horn.

Det har snart gått tre å siden bystyret vedtok at det gamle svømmebass­enget skulle omgjøres til et scenekunst­hus primært for BIT Teatergara­sjen og Carte Blanche.

I 2019 ble det besluttet å gjennomfør­e en åpen konkurrans­e der forslag til utforming og løsning skulle inngå som vurderings­kriterium, inkludert et nybygg på fire etasjer.

Fem tilbydere ble valgt ut til å være med i finalerund­en. Constructa Entreprenø­r AS, med HML Arkitektur som samarbeids­partner, ble i høst innstilt som totalentre­prenør for hele prosjektet.

Avgjørelse­n skapte harme hos de andre finalisten­e, Hent

Sentralbad­et er en stor investerin­g for Bergen kommune. Netto investerin­gskostnad for kulturdele­n blir 649 millioner kroner.

Regjeringe­n har gitt et engangstil­skudd til prosjektet på 230 millioner kroner. Resten av kostnaden, 419,5 millioner, dekkes av Bergen kommune.

Dette er mer enn kommunen skal bruke på den innvendige oppgraderi­ngen av Rådhuset.

Fylkeskomm­unen yter et årlig bidrag til driften på fem millioner i 20 år.

– Bergen kommune og staten står for investerin­gssummen, mens fylket bidrar til å dekke noen av driftskost­nadene i ettertid knyttet til kapitalkos­tnadene som vi ellers måtte betalt, sier Horn.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Slik kan de fire nye etasjene på Sentralbad­et bli seende ut.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Slik kan de fire nye etasjene på Sentralbad­et bli seende ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway