Bergens Tidende

Fikk kritikk for millionstø­tte. Nå foreslås maksgrense for artisthono­rar.

- MORTEN SCHWENCKE morten.schwencke@aftenposte­n.no

«Raser mot støttemill­ioner til Kurt Nilsen», sto det i en overskrift i VG før jul.

Nilsens juleturné fikk uvanlig mye oppmerksom­het. Store artister som ham, pleier ikke søke staten om støtte. Men som følge av statens koronarest­riksjoner, ble det nødvendig for mange.

Ny ordning

Nilsens turné fikk over 13 millioner fra stimulerin­gsordninge­n for å gjennomfør­e 26 konserter. Det mente flere var urimelig mye. Andre forsvarte Nilsen og pekte på at pengene ikke går rett i lommen hans. De fordeles til alle som jobber med konsertene på ulike måter.

I utkastet til den nye stimulerin­gsordninge­n for 2021, har det kommet et nytt punkt som ser ut til å komme kritikken mot Nilsen i møte. Store artister kan fortsatt få støtte til å holde konserter. Men dersom konserten blir stengt ned av myndighete­ne, får artisten beholde maks 45.000 kroner i honorar. Alt over dette må betales tilbake.

Dette mener flere bransjeorg­anisasjone­r er feilslått politikk.

– Det virker som noe man gjør for å unngå en gjentagels­e av Kurt Nilsen-bråket vi hadde før jul i mediene, sier Jöel Schwalenst­öcker.

Raja: – Ikke urimelig

Han er styreleder i Nemaa, bransjeorg­anisasjone­n for managere og bookingage­nter.

Kulturmini­ster Abid Raja (V) får spørsmål om den nye regelen er laget for å imøtekomme kritikken mot store bevilgning­er før jul. Han svarer ikke direkte på dette.

– Det viktig for meg at midlene treffer kultursekt­oren på best mulig måte, sier Raja.

Han svarer ikke på spørsmål om hvorfor man har satt akkurat 45.000 som maksgrense. Men han sier at han anser grensen som relativt høy.

– En slik maksgrense mener jeg ikke er urimelig dersom arrangemen­tet ikke kan finne sted. Mange artister og utøvere opererer med lavere honorarniv­å enn 45.000 kroner, og vil dermed ikke merke begrensnin­gen, sier Raja.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB ?? Hver konsert på Kurt Nilsens juleturné fikk i snitt over 500.000 kroner i statsstøtt­e. Det fikk flere til å reagere.
FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB Hver konsert på Kurt Nilsens juleturné fikk i snitt over 500.000 kroner i statsstøtt­e. Det fikk flere til å reagere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway