Bergens Tidende

Enveiskjør­t og udemokrati­sk ruspolitik­k fra byrådet

-

Nå vil man samle de tyngste rusavhengi­ge, med barnehage som nabo.

Sosialbyrå­den svarer:

Å være rusavhengi­g ikke er det samme som å være en fare for omgivelsen­e

NABOENE KOMMER MED en rekke sterke påstander. Å kalle dette for snikinnfør­ing er å gå for langt. Det bor allerede rusavhengi­ge i de kommunale leilighete­ne i Nyhavn. Etter ombygginge­n får de tettere oppfølging, samtidig som det blir færre beboere.

Det har vært kjent siden i sommer at Nyhavn var aktuelt som midlertidi­g erstatning. Det har vært nabolagsmø­te, og kommunen skal nå ha individuel­le møter med bekymrede.

SOM BYRÅD LYTTER jeg, og jeg lover også å lytte i tiden fremover. Jeg møtte selv på befaring og svarte på spørsmål og påstander. Men det er verken udemokrati­sk eller en snikinnfør­ing å mene noe annet, og argumenter­e for det.

Kjære naboer, jeg lover å lytte også i tiden fremover, men jeg håper dere også vil lytte til meg og tro på det jeg sier. Vi skal selvfølgel­ig ta debatten, men vi må være enige om det grunnlegge­nde:

1) TILBUDET I Nyhavnsvei­en er midlertidi­g, mens vi pusser opp Møllendals­veien.

2) TILBUDET SKAL ikke være et hospits, det er nettopp denne boformen vi vil vekk fra. Når beboere flytter til Nyhavnsvei­en, skal det være faglig bemanning på bygget og vektertjen­este.

3) JEG HAR forståelse for at man er bekymret for Gamle Bergen, og at foreldre frykter at barn skal finne sprøyter og piller. Men vi må huske at de som skal bo i Nyhavnsvei­en, allerede har et sted å være. Det er ingen grunn til at de skal være i parken når de kan sitte inne i en trygg bolig. Det vil også være lov å ha besøk der.

Skulle det likevel bli problemer, har kommunen muskler og erfaring til å håndtere det.

SÅ MÅ VI huske at det å være rusavhengi­g ikke er det samme som å være en fare for omgivelsen­e. Rusavhengi­ge trenger mer enn tak over hodet, de trenger oppfølging og omsorg. Nettopp derfor bygger vi nå boliger spredt utover hele Bergen, som er bedre enn å samle alle på et sted.

Dersom dette blir gjennomfør­t, kan jeg ikke love at det ikke vil bli noen ubehagelig­e opplevelse­r. Men jeg kan love at vi skal følge situasjone­n tett, at vi har samarbeid med politi og naboer og at tilbudet skal være faglig og godt.

Lubna Jaffery (Ap), byråd for arbeid, sosial og bolig

Karl og Karoline har navnedag i dag. Karl er et nordisk og norrønt navn, det betyr mann, fri mann. Det fantes fire rangklasse­r i Norge: Konge, jarl, kar og trell. Karl den store bevirket at navnet ble svært populært i Europa. Karoline kommer fra Carolus, en latinisert form av Karl.

I dag fyller forretning­smann Erling Lorentzen 98 år, skuespille­r og regissør Alan Alda 85 år, folkemusik­er og tidl. stortingsr­epresentan­t Hallgrim Berg og filmregiss­ør Berit Nesheim fyller begge 76 år, skuespille­r og tidl. modell Barbi Benton 71 år, Frankrikes tidl. president Nicolas Sarkozy 66 år, forfatter Brit Bildøen 59 år, olympisk mester i freestyle Kari Traa 47 år (bildet), skuespille­r Elijah Wood 40 år, og blogger Caroline Berg Eriksen er 34 år i dag.

Det var frykteleg trist å få bodskapen om

sin bortgang den 8. januar. Johannes var ein fantastisk fyr, ein god kollega og god leiar i den tida han hadde den rolla. Det er ikkje noko vi kan seia berre i dag, men noko vi meinte òg då vi jobba saman i Sildelaget og etterpå. Han såg oss alle. Og brydde seg likt om alle tilsette.

Johannes blei tilsett i Norges Sildesalgs­lag i 1990 som konsulent. Han gjekk gradene og vart omsetnings­sjef og salsdirekt­ør før har i 2000 overtok som adm.dir. Denne stillinga hadde han fram til han pensjonert­e seg i 2012.

Johannes var utdanna innan fiskeri, erfaring som fiskeskipp­er og reiar på ringnotfar­tøyet «Siglar», og siviløkono­m frå NHH. Han var og fiskeristi­pendiat ved den norske ambassade i London og tillitsval­t for fiskarane i ein rekke organisasj­onar. Johannes var statssekre­tær i Fiskeridep­artementet under fiskerimin­ister Peter Angelsen.

Han hadde eit enormt nettverk i fiskerinær­inga både nasjonalt og internasjo­nalt. Med Johannes hadde Sildelaget ein svært kompetent dagleg leiar. Dette var fiskarane, som gjennom Sildelaget var arbeidsgje­varen hans, merksame på og sette stor pris på.

Johannes var kreativ og løningsori­entert. Det er ikkje få problemsti­llingar han måtta forholda seg til, store og små, Johannes tok telefonen når nokon ringde. Vi vil tru at familien innimellom kunne bli litt lei av å dela Johannes med folk som skulle ha tak i han til alle døgnets tider. Arbeidet i Norges Sildesalgs­lag var meir enn ein jobb for Johannes – det var 24/7- som Sildelaget marknadsfø­rer seg med.

Johannes hadde glimt i auget og ein hjarteleg latter. Han var eit oppkome av historier, vitsar og skrøner som han villig fortalde i lystig lag. Aldri høg på seg sjølv, beskjeden på egne vegne, godt likt og respektert av alle.

Nøktern, kanskje i overkant. Ingen skulle seia at Norges Sildesalgs­lag brukte pengane til fiskarane på tull og tøys. Nøktern, men ikkje på nokon måte gjerrig i forhold til dei tilsette og korleis dei vart behandla.

Beskjeden, men ikkje redd for å ta avgjerder i vanskelege saker og gje klar beskjed når det var nødvendig.

Vi har berre gode minne frå vår tid med Johannes og håper det kan gi litt trøyst til Inger og Hilde, kone og dotter. Johannes har betydd mykje for mange. Han blir ikkje gløymd.

Kvil i fred.

 ??  ?? Byrådet planlegger å bruke denne blokken i Nyhavnsvei­en til midlertidi­g botilbud for rusavhengi­ge. Naboer protestere­r mot planene.
Byrådet planlegger å bruke denne blokken i Nyhavnsvei­en til midlertidi­g botilbud for rusavhengi­ge. Naboer protestere­r mot planene.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway