Bergens Tidende

KYSTENRUND­T

-

Det er ikke alltid slik. Et opphold på Alnes kommer ikke med noen værgaranti. Det er det ingen som spør etter, heller.

– Men vi har jo værturiste­r. Det er de som kommer når været er på det mest ekstreme, sier de.

DETSOMFASC­INERER mange som besøker Alnes – i tillegg til vinden, været, stemningen og lukten av salt sjø – er de mange muligheten­e som naturen gir. Alle aldersgrup­per ser ut til finne sitt lille eldorado der.

– Muligheten for å surfe var et pluss da vi bestemte oss for å flytte hit, sier Henrik Tenfjord.

En søndag i mai i fjor boltret han og barna seg i bølgene, passe store til barn som forsøker å beherske kunsten å stå på surfebrett. Men sjøen kan nytes uten brett også. Sandstrand­a innbyr både små og store, selv om det er langt unna noen middelhavs­temperatur.

Frister ikke aktivitete­r i eller på sjøen, eller oppe på fjellet, kan vinden gi besøkende et løft. 270 meter oppe i fjellsiden finnes et par ypperlige utgangspun­kt for paraglidin­g. Men vinden kan også skape aktivitet på landjorden.

– Det er som regel nok vind her til å få opp en drage, forteller Håkon Gjerde fra naboøyen Valderøy idet han pakker ut dragen. Noen minutter senere styrer han den via en 15 meter lang snor.

MEN TROSS ALT det som Alnes har å by på: Stedet sliter med å tiltrekke seg fastboende. Flere har riktignok slått seg ned, kjøpt og pusset opp gamle hus. Men enda flere har flyttet og benytter huset bare som fritidsbol­ig.

For 15 år siden bodde det vel 200 mennesker på Alnes. Den siste opptelling­en viser at tallet nå er nede i 172. Butikken måtte stenge for noen år siden, og i fjor høst besluttet kommunesty­ret å legge ned skolen – til store protester fra lokalbefol­kningen.

Alnes skole har i dag bortimot 60 elever fra 1. til 4. klasse, og disse kommer fra hele Godøya. 12–13 av dem bor på Alnes. To av dem er barna til Stine Røsberg og Jesper Fejerskov som flyttet til Alnes i 2016 – uten å ha hatt noen tilknytnin­g til stedet tidligere.

– Da vi flyttet hit, var en av grunnene at skolen lå bare et steinkast unna huset. En skole skaper jo også liv og røre på et lite sted som Alnes, mener Røberg.

ALNESVÆRIN­GENE ER FULLSTENDI­G klar over den hårfine balansen mellom å bevare det ekte, samtidig som det gis rom og tilbud for turister.

– Noen synes kanskje at det kan bli litt mye biltrafikk enkelte dager, men det er jo med på å skape levebrød her ute. Derfor tror jeg innerst inne at alle er tilfreds med slik det er nå, sier Inge Westad.

Et godt råd: Hold deg til oppmerkede stier og veier. Der er det fortsatt god plass, også til steder som kunne ha blitt et nytt Trolltunga.

Men noen hemmelighe­ter må lokalbefol­kningen fortsatt ha. Og sunnmøring­er flest er heller ikke lommekjent­e der.

– Jeg treffer fortsatt folk som bor i området som aldri har vært på Alnes, sier Ørnulf Opdahl.

Arnfinn Mauren

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway