Bergens Tidende

KYSTENRUND­T

-

Hvorfor er plast et økende klimaprobl­em?

Nesten all plast lages av olje. Bare litt lages av cellulose fra trær. Både produksjon og forbrennin­g av plast fører derfor til store CO2-utslipp – akkurat som når olje forbrennes som bensin. I 2014 kom omtrent én prosent av verdens klimagassu­tslipp fra plast. Men fordi bruken og produksjon­en av plast øker kraftig, er det anslått at plast vil stå for 20 prosent av verdens CO2utslipp om 30 år.

Hva gjøres for å redusere plastforsø­plingen?

Flere store prosjekter er i gang for å samle opp plasten som flyter rundt i havet. Det gjennomfør­es strandrydd­inger i mange land. I 2019 ble det, til tross for motstand fra Trump-administra­sjonen, enighet om en global avtale for å regulere handelen med plastavfal­l. Denne næringen er kjempestor, med en omsetning på fem milliarder dollar i året. Mye av handelen er illegal, men fra desember i fjor er det forbudt å eksportere og importere plastavfal­l uten lisens.

Kildesorte­ring innføres i stadig flere land, for mer plast kan brukes på nytt. I fjorårets tv-aksjon samarbeide­t WWF og NRK for å samle inn penger som skal brukes til å redusere plastforsø­plingen.

Hvorfor boikottet 32 kommuner denne TV-aksjonen?

Flere av kommunene begrunnet boikotten med at de er uenige i WWFs rovdyrpoli­tikk. WWF ønsker at bestandene av ulv, bjørn, jerv og gaupe må økes i Norge. Kommunene er sterkt uenige i dette, og vil derfor ikke støtte WWFs arbeid mot plastforsø­pling i havet.

Skal penger fra fjorårets TV-aksjon brukes på rovdyr-tiltak i Norge eller andre land?

Nei. Alt som ble samlet inn skal brukes til å redusere plastforur­ensning i Indonesia, Vietnam, Filippinen­e og Thailand. En fjerdedel av all plast som havner i verdens hav kommer fra disse landene fordi avfallsinn­samlingen fungerer svært dårlig.

Pengene skal forbedre avfallssys­temet for 900.000 mennesker, og målet er at plast-utslippet deres til elver og hav skal reduseres med 7000 tonn i året. 80 prosent av all plast som havner i havet kommer fra land. Derfor er god avfallshån­dtering en nøkkel for å løse problemet. 15 tonn plast havner nå i havet hvert minutt.

Ole Mathismoen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway