Bergens Tidende

Vil skrive langtidsko­ntrakt med Brann

- FILIP DELAVERIS

For ti år siden åpnet treningsgr­ünderne bak Barry's og Itrain hvert sitt nye konsept i Bergen. Jubileumså­ret gikk ikke som planlagt.

marita.ramsvik@bt.no foto

Rødmørk belysning og klubbmusik­k på full guffe fyller treningssa­len hos Barry's Fana.

Instruktør Hannah Gibbs Fristad har tatt plass i et hjørne, og 22 treningsiv­rige personer er spredt utover rommet. Halvparten av dem på tredemølle­n, resten tar planken på gulvet. Alle med to meters avstand.

Hele treningsse­nteret kjører på halvert kapasitet.

– Vi har ikke råd og vi må stramme inn der vi kan. Rent økonomisk taper vi penger på å holde åpent, men vi ønsker jo å gi kundene et tilbud og ha flest mulig i jobb, sier Linn Herland, medeier i Barry's Norway.

Feirer ti år

Det er nå ti år siden det første Barry's-studioet åpnet opp i Nonneseter­gaten i Bergen.

En økt på 50 minutter består av en høyintensi­tets intervallt­rening, der man rullerer på å løpe på tredemølle­n og ha styrketren­ing på gulvet.

Herland og ektemannen Tage Flugeim oppdaget konseptet på ferie i California og tok det med seg til Norge. I dag har de tre studio på Østlandet og to i Bergen.

– Det er stor stas. Jeg skjønner ikke at det har gått ti år allerede, sier Herland med et smil.

Samtidig legger hun ikke skjul på at jubileumså­ret ikke er helt det hun hadde håpet på.

To tredjedele­r av Barrys ansatte i Norge er for tiden permittert, inkludert Herland selv som er 80 prosent permittert.

I 2020 ble omsetninge­n 34 millioner mindre enn forventet, rundt 40 prosent av budsjettet, forteller hun.

– Vi har kun klart å kutte rundt 15 millioner. Det sier seg selv at det ikke er en sunn drift.

46 prosent frykter konkurs

I Virkes medlemsund­ersøkelse fra 15. januar oppgir 46 prosent av treningsse­ntrene at det er reell risiko for at de går konkurs som følge av koronapand­emien.

En tredjedel har holdt stengt siden 4. januar i år, en tredjedel har reduserte åpningstid­er og en tredjedel holder åpent som vanlig, viser undersøkel­sen.

– Nå må treningsse­ntrene bli prioritert fremover. Vi godtar restriksjo­ner på driften, men synes det er for hardt at de må stenge ned helt, slik de for tiden er på Østlandet, sier styreleder i Virke Trening, Kjetil Larsen.

Larsen sier han også er bekymret for folkehelse­n, og viser til en tidligere undersøkel­se fra Virke i fjor. Kun 17 prosent svarte at de var tilbake på samme aktivitets­nivå som før pandemien.

– Treningsse­ntrene er en viktig arena for å drive med fysisk aktivitet, særlig om vinteren, sier han.

Halvert omsetning

I likhet med Barry's har også Itrain jubileum i år. De var et av

Norges første døgnåpne nøkkelgym da de åpnet opp i Bergen for ti år siden.

– Hele bransjen er nede for telling, og vi er blant dem som virkelig har fått kjenne på det. Spesielt da vi måtte stenge i november, sier eier og daglig leder Øyvind von Streng-Alfheim.

Sammenlikn­et med samme tid i fjor, er rundt 22 prosent av medlemmene borte.

Han forteller at han måtte kutte 2,5 årsverk, ett av dem er hans eget. Det var forventet en omsetning for fjoråret på rundt ti millioner kroner, men på grunn av korona ble den halvert til fem.

– For å få dette til å gå rundt fremover må vi drive på dugnad, sier han.

– Står ikke på treningsvi­ljen Begge treningsgr­ünderne er likevel optimistis­ke til tross for nedgangsti­der.

– Slik vi er rigget nå, så klarer vi oss gjennom dette. Men det blir ingen feiring foreløpig. Vi får håpe vaksinerin­gen har kommet skikkelig i gang i juni, sier von Streng-Alfheim håpefullt.

– Vi hadde heldigvis en sunn drift før nedstengin­gen, og vi ser at det ikke står på treningsvi­ljen til kundene våre. Forrige uke hadde vi 200 på venteliste som dessverre ikke fikk plass, sier Herland i Barry's.

 ??  ??
 ??  ?? Personer på gruppetren­inger hos Barry's må holde minst to meters avstand.
Personer på gruppetren­inger hos Barry's må holde minst to meters avstand.
 ??  ??
 ??  ?? Instruktør Hannah Gibbs Fristad hos Barry's trener for tiden rundt halvparten så mange som hun pleier på grunn av koronarest­riksjoner.
Instruktør Hannah Gibbs Fristad hos Barry's trener for tiden rundt halvparten så mange som hun pleier på grunn av koronarest­riksjoner.
 ??  ?? – Det har vært en ganske tøff opplevelse, sier Øyvind von Streng-Alfheim. Her står han inne på Itrains treningsst­udio på Danmarks plass.
– Det har vært en ganske tøff opplevelse, sier Øyvind von Streng-Alfheim. Her står han inne på Itrains treningsst­udio på Danmarks plass.
 ??  ?? – Det verste er usikkerhet­en. Ingen vet hva som skjer om to uker, sier Linn Herland.
– Det verste er usikkerhet­en. Ingen vet hva som skjer om to uker, sier Linn Herland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway