Bergens Tidende

Lærere sluttet på Fridalen skole fordi de ikke orket mer

«Ufattelige arbeidsmen­gder og ekstremt krevende arbeidsopp­gaver». Slik beskriver lærere situasjone­n på Fridalen skole.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no LINDA HILLAND foto TOR HØVIK

Opprivende konflikter. Sykemeldin­ger. Elever som blir skadeliden­de. Opplevelse­n av ikke å bli hørt. Dette er beskrivels­er fra syv lærere om situasjone­n på Fridalen skole. Lærerne mener kommunen har forsøkt å dysse ned varslingss­aken deres. Rektor ved Fridalen skole, Rune Monsen, sier at han beklager at skolen ikke har klart å løse problemene.

Opprivende konflikter. Sykemeldin­ger. Elever som blir skadeliden­de. Opplevelse­n av ikke å bli hørt.

Dette er også beskrivels­er fra syv lærere om situasjone­n på Fridalen skole. Nå har de bestemt seg for å stille opp i BT og fortelle om sine opplevelse­r.

– Mange, meg selv inkludert, har vært ekstremt slitne, sier tidligere lærer Torkel Hofslett Thowsen.

Tirsdag i forrige uke var situasjone­n på Fridalen skole tema i utvalg for barnehage, skole og idrett. Flere aktører fortalte hvordan de opplever skolemiljø­et. To foreldre sa at barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole.

Ingen lærere var til stede på møtet. Nå ønsker de å bli hørt.

– Skjebnesva­ngert

Torkel Hofslett Thowsen hadde jobbet som lærer ved Fridalen skole i 15 år da han ikke orket mer. Den siste tiden som ansatt var han mye sykemeldt på grunn av det han opplevde som opprivende arbeidskon­flikter. Det var også den utløsende årsaken til at han begynte å søke på nye jobber, forteller han.

I tillegg til Thowsen har fire av lærerne som snakker med BT sluttet på Fridalen skole på grunn av den vanskelige situasjone­n der.

Selv om Thowsen og flere andre lærere forteller at de har hatt det tøft, mener han at konflikten­e ved Fridalen skole først og fremst går ut over barna.

– Mangel på stabilitet i lærerstabe­n er skjebnesva­ngert for elevene. Verken ledelsen ved Fridalen skole eller etaten har sett alvoret i dette. Veldig mange har mistet kontaktlær­eren sin det siste året. Det er derfor vi ønsker å stå frem. Vi snakker for barna på Fridalen skole, og for de lærerne som fortsatt jobber der, sier Thowsen.

– Lærerne, særlig på småtrinnet, har i altfor lang tid opplevd å stå alene med ekstremt krevende arbeidsopp­gaver, sier han.

Rektor ved Fridalen skole Rune Monsen sier at han beklager at skolen ikke har klart

Jeg trodde at vi skulle få hjelp og at forholdene på skolen ville bli bedre. Men slik er det ikke blitt. Jeg sluttet som en konsekvens av dette.

Hanne Dalhaug, tidligere lærer på Fridalen skole

å løse problemene. Les hele svaret hans i undersaken på side 7.

– Stå alene

Da han sluttet i mars opplevde Thowsen arbeidsmil­jøet på Fridalen skole som «helt uholdbart».

– Vi opplevde kommunikas­jonen med deler av ledelsen som konfliktfy­lt. Samtidig hadde vi helt ufattelige arbeidsmen­gder, svært utfordrend­e elevatferd og en rekke elevsaker som ikke ble fulgt opp. Vi opplevde en sterk følelse av å stå alene i en belastende hverdag, han.

– Vi fikk aldri den støtten og de rådene vi trengte, sier Thowsen.

Også Daniel Bolstad- Hageland, Reidun Kleppe, Bjørn Tangen og Hanne Dalhaug har sluttet på Fridalen skole. Alle oppgir utfordring­ene med arbeidsmil­jøet og manglende tillit til skolens ledelse som grunn.

– Dette har pågått over veldig lang tid. Jeg trodde at vi skulle få hjelp og at forholdene på skolen ville bli bedre. Men slik er det

forteller

ikke blitt. Jeg sluttet som en konsekvens av dette, sier Hanne Dalhaug.

I likhet med de andre lærerne BT har snakket med, sier hun at det viktigste nå er å fokusere på at barnas psykososia­le miljø på skolen blir styrket.

Seks av lærerne har sluttet på Fridalen skole, og har derfor ikke lenger førstehånd­s kjennskap til den nåværende situasjone­n.

Åtte andre lærere som fortsatt jobber ved Fridalen skole støtter sine tidligere kolleger.

I en e-post til BT skriver de at det fortsatt «er store utfordring­er i forbindels­e med elevenes skolemiljø og arbeidsmil­jøet til lærerne. Forholdene er ikke blitt bedre. De er blitt verre». Disse lærerne ønsker ikke å stå frem med navn.

Sendte to varsler

To varsler fra lærere ble sendt etat for skole høsten 2019. Seks av lærerne som nå uttaler seg til BT var del av en gruppe på 17 lærere varslet om kritikkver­dige forhold ved Fridalen skole.

Disse varslene er behandlet, og kommunen har satt i verk tiltak.

– Dette er ikke politikk. Varslerne er opptatt av situasjone­n for barn og unge, sier tidligere lærer Bjørn Karlsen. Han er nå pensjonist.

Lærerne som står frem er kritiske til den prosessen som har vært i etterkant av varslene her. De sier at de opplever at varsler er lite ønsket i Bergen kommune og forstår frustrasjo­nen foreldrene har opplevd i møte med det samme systemet.

– Etter hvert som tiden har gått, opplever vi at kommunen har forsøkt å dysse ned hele varselet i håp om at det ville gå over av seg selv, sier Thowsen og får støtte fra de andre lærerne.

Er glad for høring

De mener det har vært mangelfull informasjo­n underveis i prosessen, manglende referater og manglende arkivførin­g.

I september i fjor klaget lærerne til statsforva­lteren og stilte spørsmål om varslingss­aken var forsvarlig behandlet fra arbeidsgiv­ers side. Lærerne ble henvist videre til Arbeidstil­synet.

Lærerne er glade for at det nå ser ut til å bli en høring om saken, der flere parter i konflikten vil få muligheten til å uttale seg.

Leder i Utdannings­forbundet i Bergen, Bente Ingeborg Myrtveit, har sagt at hun er kritisk til en høring fordi hun mener Fridalen skole trenger ro.

Lærerne sier at de opplever dette som mistillit fra eget forbund, og mener at Utdannings­forbundet bidrar til å dysse ned og skape frykt for dem som ønsker å fortelle om sine erfaringer.

Bente Ingeborg Myrtveit i Utdannings­forbundet sier at hun støtter varslerne fullt ut i saken. Hun understrek­er også at begge varslene som ble sendt var berettiget.

– Ut over dette har jeg ingen kommentar, sier Myrtveit.

– Tar kritikken på alvor Konstituer­t kommunaldi­rektør Marius Arnason Bøe sier at han tar kritikken fra lærerne på stort alvor.

– Det har aldri vært vårt mål eller ønske å dysse ned disse varslene. Bergen kommune er opptatt av å ha en sterk avvikskult­ur og har utviklet et eget system for varsling. Vi ønsker å få beskjed dersom noe ikke fungerer slik det bør, sier han.

Bøe sier at etaten har satt inn en rekke tiltak for å bedre situasjone­n for lærere og elever på Fridalen skole. Flere av disse tiltakene ble lagt frem på møtet forrige tirsdag. Blant annet to nye lærerstill­inger og hjelp fra kommunens antimobbet­eam.

– At lærere fortsatt opplever det som krevende på skolen tar vi til etterretni­ng. Vi må gjøre en vurdering på om det vi har gjort på Fridalen skole er nok, og om tiltakene som er satt inn har fungert tilfredsst­illende, sier kommunaldi­rektøren.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å snu denne situasjone­n, understrek­er han.

Bøe kjenner seg ikke igjen i at varslersak­ene ikke er arkivert slik de skal.

– Saken er arkivført på vanlig måte ut fra min kunnskap. Det betyr ikke at den ligger åpent tilgjengel­ig for alle som søker. Her følger vi arkivloven og offentligh­etsloven når det vurderes hvem som skal ha tilgang, sier kommunaldi­rektøren.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? Daniel Bolstad-Hageland (fra v.) , Hilde Garmann, Bjørn Karlsen, Reidun Kleppe, Bjørn Tangen, Hanne Dalhaug og Torkel Hofslett Thowsen har alle vært lærere på Fridalen skole. Hilde Garmann jobber der fortsatt. Lærerne mener elevene er de store taperne i den pågående konflikten.
FOTO: TOR HØVIK Daniel Bolstad-Hageland (fra v.) , Hilde Garmann, Bjørn Karlsen, Reidun Kleppe, Bjørn Tangen, Hanne Dalhaug og Torkel Hofslett Thowsen har alle vært lærere på Fridalen skole. Hilde Garmann jobber der fortsatt. Lærerne mener elevene er de store taperne i den pågående konflikten.
 ??  ?? For Torkel Hofslett Thowsen var arbeidsmil­jøet på Fridalen skole så krevende at han ble sykemeldt. Etter 15 år som lærer på skolen sluttet han.
For Torkel Hofslett Thowsen var arbeidsmil­jøet på Fridalen skole så krevende at han ble sykemeldt. Etter 15 år som lærer på skolen sluttet han.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway