Bergens Tidende

Egoisme i vaksinekap­pløpet kan koste oss enorme summer

-

Merk deg ordet vaksinenas­jonalisme. Det kan bli en av de største utfordring­ene for å få kontroll over pandemien, ifølge ny rapport.

gina.grieg.risnaes@aftenposte­n.no

Et lettelsens sukk gikk gjennom Norge da den første koronavaks­inen ble satt 27. desember. Men vaksiner til egen befolkning er langt fra nok til å stanse pandemien.

Om ikke rike land letter mer på lommeboken for å vaksinere fattige land, kan pandemiens etterdønni­nger bli langt verre enn tidligere anslått. Det slås fast i en ny rapport fra Det internasjo­nale handelskam­meret.

Mye mer enn Oljefondet

Den globale økonomien kan miste opptil 9200 milliarder dollar om fattigere land ikke også sikres vaksiner, ifølge rapporten. Rike land ligger samlet an til tape 4500 milliarder dollar.

Det tilsvarer 38.500 milliarder norske kroner. Til sammenlikn­ing er Oljefondet verdt 11.146 milliarder kroner.

Flere vaksiner er allerede på plass. Kappløpet som før nyttår gikk ut på hvilke produsente­r som ville ferdigstil­le disse først, handler nå om hvilke land som kan kapre flest doser.

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, WHO-sjef

USA, en rekke EU-land og land i Midtøsten er blant dem som er i gang med å vaksinere sin befolkning. Men i de fleste av verdens land venter man fremdeles på å ta del i vaksinerin­gen.

– Katastrofa­l moralsk feil Minst 85 fattige land vil ikke ha vidstrakt tilgang på vaksine før i 2023, ifølge en ny analyse fra The Economist Intelligen­ce Unit.

Mandag i forrige uke ble det kjent at kun 25 vaksinedos­er er delt ut til fattige land, sammenlikn­et med 39 millioner i rike land, meldte Verdens organisasj­onen (WHO). Det fikk WHO-sjefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s til å slå alarm:

– Verden står på randen av en katastrofa­l moralsk feil, og prisen av dette vil bli betalt med liv og livsverk i verdens fattigste land, uttalte han.

Samtidig anklaget han vaksineutv­iklere for å prioritere å selge til rike land, fordi det gir mer profitt.

Covax-programmet til WHO jobber med å sikre fattige land vaksiner. Arbeidet deres trues nå av disse avtalene, hevdet Ghebreyesu­s.

44 slike avtaler ble understrev­et i fjor, i tillegg til 12 hittil i januar.

Norge deltar i arbeidet til Covax, med utviklings­minister

Dag-Inge Ulstein ved roret. Finansieri­ngen er fremdeles den største utfordring­en for å komme i mål, forteller han til Aftenposte­n.

Sitter langt inne

Hittil er to milliarder kroner samlet inn for å rulle ut vaksiner til fattige land. Men langt mer penger må legges i potten:

– 31 milliarder kroner er det umiddelbar­e behovet, sier Ulstein.

Stort gap mellom mål og faktiske midler til tross: Ulstein mener det er mulig å få det til, dersom viljen er til stede.

– Når vi vet hvor mye rike land bruker på krisepakke­r i egne økonomier, er det småpenger som skal til for å sikre at vi får den fordelinge­n.

Om 20 av verdens rikeste land investerte 0,25 prosent av det de gir i egne krisepakke­r, ville resten av milliardbe­løpet vært i boks. Og landene ville kunne tjene inn pengene igjen på

under 40 timer, ifølge Ulstein.

Nye mutasjoner truer

– Er det utfordrend­e å få land til å bidra?

– Det er mange som selv tar kontakt. Men det sitter naturlig nok langt inne for mange land som opplever krevende situasjone­r for seg selv. Det vi også må skjønne er at vi aldri vil komme tilbake til normalsitu­asjonen selv om vi er vaksinerte, før det er kontroll på pandemien globalt.

– Hva gjenstår for å komme i mål nå?

– Flere rike land må investere. Gjøre ord til handling. Mutasjonen­e vi ser i ulike land har satt frykt i flere, men bør få flere land til å se hvor viktig det er å bidra sterkere internasjo­nalt så vi får stoppet pandemien, fortsetter han.

– Hvis vi bare vaksinerer i noen land, kan viruset fortsette å mutere og komme tilbake igjen også i de rikeste delene av verden fordi vaksinene ikke fun

gerer på de nye mutasjonen­e.

Håper på dominoeffe­kt

Nye mutasjoner av koronaviru­set har skapt en viss bekymring for hvorvidt vaksinene fremdeles fungerer på disse.

Så langt er det ikke påvist at vaksinene ikke er effektive mot disse. Moderna har likevel begynt å utvikle «forsterker­e» til sin vaksine, skriver The Guardian.

Frykten for mutasjoner kan ha hevet terskelen for å gi penger til vaksinesam­arbeidet, mener Ulstein. Nå håper han flere land vil klare å se utenfor egne landegrens­er.

USAs ferske president Joe Biden kan bidra til dette. Første dag på jobb meldte han landet inn i Covax, hvor tidligere president Donald Trump nektet å ta del.

Ulstein håper stormakten­s gjeninntre­den med løfter til det internasjo­nale pandemiarb­eidet, kan bidra til å lage en dominoeffe­kt og få flere med.

Verden står på randen av en katastrofa­l moralsk feil, og prisen av dette vil bli betalt med liv og livsverk i verdens fattigste land.

 ?? FOTO: JEROME DELAY / AP ?? Et vaksine testsenter i Johannesbu­rg, Sør-Afrika. Vaksinekam­pen i Europa spisser seg til, mens fattigere land fremdeles kan måtte vente årevis.
FOTO: JEROME DELAY / AP Et vaksine testsenter i Johannesbu­rg, Sør-Afrika. Vaksinekam­pen i Europa spisser seg til, mens fattigere land fremdeles kan måtte vente årevis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway