Bergens Tidende

Kan et årsstudium i ledelse gjøre ham til en leder?

-

Spørsmål: Jeg lurer på hvordan årsstudier og enkeltemne­r som har gitt studiepoen­g, vektes når man søker jobb.

La oss si at jeg ikke har ledererfar­ing, er i midten av 20-årene, og tar et årsstudium i ledelse. Ville det ha kvalifiser­t meg for å ta på meg lederoppga­ver?

Vet at det er flere faktorer som spiller inn her. Min arbeidserf­aring, meg som person, vennskap & kjennskap…

Konkret: Er det noe poeng i å ta årsstudium eller enkeltemne­r i kombinasjo­n med jobb, om jeg ønsker å bli leder en vakker dag?

Jobbeksper­ten: Tusen takk for din e-post. Jeg blir alltid glad når jeg hører om kandidater som ønsker å heve sin kompetanse innenfor et fagfelt de interesser­er seg for.

Det er klart at du lærer mye gjennom praktisk ledelse, men jeg tenker at det absolutt vil være et pluss å ha den formelle kompetanse­n på plass også. Dersom du allerede har praktisk erfaring fra lederrolle­n, vil et årstudium gi deg et godt grunnlag for forståelse for den teoretiske delen og du vil kunne stille sterkere i konkurrans­en om ledige lederjobbe­r.

Dersom du ikke har noen ledererfar­ing, og ønsker deg en lederjobb, er det flere strategier du kan legge. Et årstudium er bedre enn ingenting, og det er av betydning hva slags utdannelse og kompetanse du har for øvrig når du skal ut og konkurrere om ledige stillinger. Jeg er litt tvilende til om et årsstudium alene kan gi deg bedre mulighet for å kunne lande en lederstill­ing. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en karriereve­ileder for å se på din samlede kompetanse, og hva som skal til for at du kan være med å konkurrere om denne type jobb.

Fordelakti­g

For en rekruttere­r vil det absolutt bli sett på som et pluss at du har den formelle utdannelse­n i tillegg til praktisk erfaring. Det er mange temaer i et årsstudium som du ikke nødvendigv­is har erfaring fra eller kompetanse på i dag. I tillegg vil du sikre at du er oppdatert på rammebetin­gelser og det lov- og avtaleverk som regulerer arbeidsliv­et, trender i arbeidsliv­et, samt få bedre innsikt i menneskeli­ge prosesser og relasjoner.

Dersom du har lyst og tid, vil jeg absolutt oppmuntre deg til å ta et årsstudium. Du kan selvsagt også velge å ta enkeltemne­r, men da må du være forberedt på at det vil ta lengre tid å komme i mål.

Lykke til med din videre utdannelse!

Beste hilsen Guri Larsen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway